Αμπελοντολμαδάκια με κιμά και αβγολέμονο...

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

4 λευκά ξερά κρεμμύδια + 2 ακόμη για τον πάτο της κατσαρόλας μας

100 ml γάλα εβαπορέ

1 κιλό κιμάς, κατά προτίμηση ανάμεικτος (μοσχάρι-χοιρινό-αρνί)

½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος (½ φλ.)

½ ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος (½ φλ.)

100 γρ. ρύζι γλασέ

1 βάζο αμπελόφυλλα (500 γρ.)

60 ml χυμός λεμονιού

100 ml ελαιόλαδο

3 αβγά

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τα 4 κρεμμύδια και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με το γάλα να λιώσουν. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα χτυπημένα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα αρωματικά. Ξεπλένουμε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό και το προσθέτουμε και αυτό στον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε με τα χέρια να αναμειχθούν τα υλικά.

Ξεπλένουμε και τα αμπελόφυλλα και τα ανοίγουμε ένα-ένα στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο μια κουταλιά κιμά και τα κλείνουμε σαν πακετάκι.

Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Τα βάζουμε στον πάτο μιας ρηχής κατσαρόλας. Από πάνω βάζουμε τα ντολμαδάκια κυκλικά με την «ένωση» προς τα κάτω και σφιχτά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν. Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, τον χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε νερό μέχρι που ίσα να σκεπάσει το πιάτο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες.

Κλείνουμε τη φωτιά, ανασηκώνουμε το πιάτο με μια κουτάλα και παίρνουμε μία κουτάλα από το υγρό βρασμού. Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ζουμί βρασμού. Βγάζουμε το πιάτο από την κατσαρόλα κρατώντας το με γάντι κουζίνας για να μην καούμε. Ρίχνουμε το αβγολέμονο και «σείουμε» την κατσαρόλα συνεχώς, μέχρι να «δέσει» το φαγητό, χωρίς να «κόψει».     www.tovima.gr