Δεν «καίνε» ρεύμα τα νοικοκυριά παρά την πτώση στις τιμές

Η νέα χρονιά έφερε ένα διαφορετικό περιβάλλον τιμολόγησης, όπως, όμως, φαίνεται είναι νωρίς να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως ακόμα και τώρα που οι τιμές στη λιανική δεν έχουν καμία σχέση με αυτές έναν χρόνο πριν, υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση των καταναλωτών σε σχέση με τη χρήση ενέργειας.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του τελευταίου δελτίου ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, που αποτυπώνει την τάση στην ηλεκτροπαραγωγή και τη ζήτηση στο δίκτυο, για το μήνα Φεβρουάριο, η οποία είναι μειωμένη σε σχέση με τον Ιανουάριο κατά 2,53%.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το Φεβρουάριο του 2023 ήταν υψηλότερες σε σχέση με το Φεβρουαρίου του 2024. Η κατανάλωση στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης, τον τελευταίο χρόνο, όμως, μειώθηκε κατά  4,7%. Αντιθέτως, αύξηση 10,2% καταγράφεται στην κατανάλωση των πελατών υψηλής τάσης.

Η ΔΕΗ αν και με μειωμένο μερίδιο στην αγορά ενέργειας συνεχίζει να προηγείται των άλλων παρόχων. Ειδικότερα, το ποσοστό της είναι 51,42%, ακολουθεί η Μυτιληναίος με 15,08%, η ΗΡΩΝ με 11,60%, η Elpedison με 5,95%, η NRG με 5,35%, η Φυσικό Αέριο με 3,31%, η Ζενιθ με 2,63%, η Volterra με 1,79%, η Volton με 1,24% και λοιποί με 1,63%.

Να σημειωθεί πως στην υψηλή τάση το μερίδιο της Μυτιληναίος είναι το μεγαλύτερο με 35,1% και ακολουθεί ΔΕΗ με 28,8%, ο ΗΡΩΝ με 23,7% και η Elpedison με 10%. Αξίζει να τονιστεί πως τον Φεβρουάριο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το 50,8% της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ακολουθούσαν οι θερμικές μονάδες (φυσικό αέριο και λιγνίτης) με 41,7%.

Το σύστημα τιμολόγησης

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται μια στάση αναμονής και στην αγορά, καθώς όπως αναφέρουν πηγές είναι πολύ νωρίς να αλλάξουν οι ισορροπίες. Μάλιστα, περιμένουν με ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι αποφάσεις για την «ελευθερία» των μετακινήσεων των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μιλώντας στο 5ο Power & Gas Forum η υφυπουργός Περιβάλλοντος  και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε πως «κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο κόστος προμήθειας, στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, γιατί αυτό αυξήθηκε υπέρμετρα και δημιουργούσε μια σειρά από ντόμινο καταστάσεις. Με την ίδια λογική κινηθήκαμε μεταβατικά και από 1η Ιανουαρίου 2024 με προτεραιότητα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στην λιανική αγορά κανόνες διαφάνειας και ανταγωνισμού. Γι’ αυτό ασχοληθήκαμε με την μεταρρύθμιση του ειδικού τιμολογίου ώστε να μπορεί ο πολίτης να συγκρίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα μέρη του λογαριασμού, το λεγόμενο μη ανταγωνιστικό σκέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Η περεταίρω πτώση των τιμών στη χονδρική

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η μείωση της χονδρικής τιμής ρεύματος στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας. Το τελευταίο διήμερο κινείται κάτω από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τις ΑΠΕ να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή. Μέσα σε αυτό το τοπίο αναμένεται να ανακοινώσουν τα τιμολόγια για το μήνα Απρίλιο οι προμηθευτές. 

www.euro2day.gr