Απλησίαστες οι τιμές ενοικίων σε όλη τη χώρα – Πλαφόν 3% στα επαγγελματικά ακίνητα

Πάνω από 50% έχουν αυξηθεί τα ενοίκια κατοικιών την τελευταία 5ετία σύμφωνα με ειδικούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Κτηματαγοράς. Έχουν εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζουν το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Το αυξημένο κόστος στέγασης καταγράφεται και το πρώτο τρίμηνο του 2024 στην πλειονότητα των περιοχών της χώρας και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Άλλωστε σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, τόσο για όσους ζουν στα αστικά κέντρα όσο και για εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Παράλληλα, το 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Οι καθυστερήσεις σε λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, ενοικίων ή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είναι μια άλλη ένδειξη ότι το κόστος στέγασης μπορεί να είναι πολύ υψηλό.

Την ίδια ώρα η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας μειώθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022. Το 2022, ήταν η πρώτη χρονιά που καταγράφηκε ποσοστό ιδιοκατοίκησης μικρότερο και από τα χρόνια των μνημονίων. Η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022, σε απόλυτα νούμερα, αντιστοιχεί περίπου σε 102.695 κατοικίες (3.949.900 το στεγαστικό απόθεμα –Eurostat 2019).

Tη μεγαλύτερη αύξηση το α’ τρίμηνο του 2024 στις τιμές ενοικίων εντοπίζεται στις Σέρρες με +24,60% και ακολουθούν η Δράμα με +21,50% και η Ξάνθη με +20%.

Στην Αττική, ξεχωρίζουν οι αυξήσεις σε Πειραιά, προάστια Πειραιά και Ανατολικά Προάστια με +18,50%, +15,60% και 13,1% αντίστοιχα.

Στην Θεσσαλονίκη οι αυξήσεις κινήθηκαν οριακά κάτω από το 10%.

Μάλιστα οι υψηλότερες αυξήσεις, καταγράφονται κυρίως σε μικρότερα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές, ενώ όσο πλησιάζουμε στους καλοκαιρινούς μήνες στις δημοφιλείς τουριστικά περιοχές οι τιμές ενοικίου έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 80%. Αυτό οφείλεται στο ότι εκείνο το διάστημα, πολλοί ιδιοκτήτες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά και η προσφορά διαμερισμάτων για μακροχρόνια μίσθωσης.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις επαγγελματικές μισθώσεις και το 2024 θα ισχύει η επιβολή ανώτατου ορίου στις αναπροσαρμογές μισθωμάτων. Η διάταξη προβλέπει ότι αύξηση έως 3% σε σχέση με το 2023 στις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ανάλογο πλαφόν είχε εφαρμοστεί και φέτος, αλλά και το 2022.

Η ΠΟΜΙΔΑ πάντως αντιδρά στη ρύθμιση χαρακτηρίζοντας τη απαράδεκτη παρέμβαση αντικοινωνικού χαρακτήρα η οποία στρέφεται εναντίον της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, μονομερής και χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ της, όπως η αναγκαία πλέον μείωση της φορολογίας των μισθωμάτων, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανενόχλητη τη μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο.

Θεωρούν δε ότι το πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων και η αναγκαστική παράταση της διάρκειας των μισθώσεων αυτών επαναφέρει από το παράθυρο το “Ενοικιοστάσιο”, που ίσχυσε επί δεκαετίες στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι μισθώσεις με εκμισθωτή:
α) Ανώνυμες Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας,
β) εταιρείες που ανήκουν σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων,
γ) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου, επιφανείας τουλάχιστον 15.000 τ.μ.
δ) εταιρείες που ανήκουν κατά 100% στο Δημόσιο, και στις θυγατρικές εταιρείες τους.

www.topontiki.gr