Αποζημιώσεις για τις περικοπές ζητούν οι παραγωγοί με φωτοβολταϊκά.Ωρολογιακή βόμβα ο ΕΛΑΠΕ.

Σε άλυτο πρόβλημα με άγνωστες προεκτάσεις εξελίσσεται το ζήτημα των περικοπών στο δίκτυο, έχοντας και το δεδομένο ότι τα έργα αποθήκευσης ενέργειας έρχονται με καθυστέρηση και η παραγωγή ενέργειας ήδη υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες οι περικοπές είναι μονόδρομος.

Σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Παναγή πως επειδή καθυστέρησαν τα έργα αποθήκευσης «σήμερα πολλοί φωτοβολταϊκοί παραγωγοί βιώνουν τους περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας, τις λεγόμενες περικοπές, που γίνονται στις μεσημεριανές ώρες, δίχως καν να αποζημιώνονται».

Μονόδρομος οι περικοπές

Παρότι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς. Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που βρισκόταν μέχρι χθες σε διαβούλευση προβλέπεται πως από 1η Μαΐου για τους σταθμούς ΑΠΕ που επιλέγονται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, δύναται να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρέωση προσθήκης συστήματος αποθήκευσης.

Παράλληλα, ένα από τα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι δοθεί η δυνατότητα σε έργα ΑΠΕ, να βάλουν μπαταρίες στους μετρητές τους. Ωστόσο, φορείς της αγοράς εκτιμούν πως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς διαγωνισμούς, ενώ αντιδρούν στο σκέλος των περικοπών.

Θίγουν μάλιστα δύο ζητήματα, πως δεν υπάρχει «ούτε σωστός τρόπος περικοπών, ούτε μηχανισμός αποζημίωσης», επισημαίνοντας βέβαια πως ήδη υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει αποζημιώσεις για τους παραγωγούς, τις οποίες θα τις διεκδικήσουν.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για αδικία στον τρόπο με τον οποίον γίνονται οι περικοπές. «Κόβονται ολόκληρες γραμμές και όχι φωτοβολταϊκά πάρκα και για πολλές ώρες», είναι ένα από τα σχόλια που μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Euro2day.gr, συνδέοντας το πρόβλημα με την απουσία τηλεχειρισμού από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ. Το συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτουν οδηγεί ακόμα και σε βλάβες στα συστήματά τους.

Πρόθεση πάντως του υπουργείου Ενέργειας είναι να μπει «τέλος» στις εγγυημένες τιμές έργων ΑΠΕ. Μάλιστα στο ίδιο πολυνομοσχέδιο επισημαίνεται πως μετά την 1η Μαΐου «για πλήρεις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π.) δεν δύναται να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εξαιρουμένων των σταθμών του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών».

Το πρόβλημα με τον ΕΛΑΠΕ

Την ίδια ώρα, οι ήπιες θερμοκρασίες το χειμώνα σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση οδήγησαν και οδηγούν σε μηδενικές τιμές ρεύματος. Στο πλαίσιο αυτό «πονοκέφαλο» προκαλεί το γεγονός πως ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) θα είναι ελλειμματικός. Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, τις προηγούμενες ημέρες, αναφέροντας πως το έλλειμμα θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2024.

Αυτό σημαίνει πως είτε θα αυξηθούν οι λογαριασμοί των νοικοκυριών, μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, είτε θα «πειραχτούν» οι αποζημιώσεις των παραγωγών. Πάντως, δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

www.euro2day.gr