Αλλεργικές παθήσεις σχετίζονται με ψυχικές διαταραχές

Οι ασθενείς με άσθμα και πυρετό εκ χόρτου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικών διαταραχών, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychiatry.
Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Ταϊβάν διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 11% των ασθενών με τις δύο αυτές συχνές αλλεργικές παθήσεις εκδήλωσαν
ψυχιατρική διαταραχή εντός 15 ετών, συγκριτικά με μόλις το 6,7% αυτών χωρίς τις συγκεκριμένες αλλεργίες.
Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τις αλλεργίες με συγκεκριμένες ψυχιατρικές ή συναισθηματικές διαταραχές, η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει σχέση μεταξύ δύο συχνών αλλεργιών και του κινδύνου εκδήλωσης ψυχικής πάθησης.
Το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η ατοπική δερματίτιδα, είναι εκ των συχνότερων αλλεργιών.
Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από την υπάρχουσα σχετική βιβλιογραφία διαπίστωσαν ότι παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει στις αλλεργικές παθήσεις με συγκεκριμένες ψυχιατρικές ή συναισθηματικές διαταραχές. Για παράδειγμα, μια μελέτη που είχε γίνει στη Δανία είχε δείξει ότι τα παιδιά με αλλεργίες είχαν περισσότερα συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα.
Ωστόσο, μια μελέτη που είχε γίνει στην Ταϊβάν είχε δείξει ότι η αλλεργική ρινίτιδα είναι λιγότερο συχνή στα άτομα με σχιζοφρένεια.
Δεδομένων των αντικρουόμενων συμπερασμάτων, οι επιστήμονες εντόπισαν 46.647 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα σε βάση με αλλεργικές παθήσεις και 139.941 χωρίς. Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες έρευνες, συμπεριλήφθηκαν άτομα κάθε ηλικίας.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, σε ορίζοντα 15 ετών τ0 10,8% των ατόμων με αλλεργική πάθηση είχε εκδηλώσει ψυχιατρική διαταραχή, συγκριτικά με το 6,7% της ομάδας ελέγχου. Αυτό μεταφράζεται σε 1,66 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ψυχιατρικής διαταραχής αν το άτομο έχει αλλεργία.

Μια πιο εστιασμένη εξέταση των στοιχείων αποκάλυψε ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ψυχιατρικής διαταραχής, ενώ εκείνοι με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα υψηλότερο κίνδυνο.
Πάντως, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για το άσθμα φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών.
Επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τον συσχετισμό, οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους, συνεπάγονται την ύπαρξη φλεγμονής. Οι αλλεργίες επίσης περιλαμβάνουν τη φλεγμονή και αυτή η κοινή συνισταμένη ίσως συντελεί στη συνύπαρξη των δύο καταστάσεων στον ασθενή. Το ψυχολογικό στρες μιας ψυχικής πάθησης επίσης δε μπορεί να αποκλειστεί ότι συντελεί στα σωματικά συμπτώματα. in.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων