Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φουντώνει το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο.


Του Γιάννη Καμπουράκη

O καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που με διάταξη που πέρασε από τη Βουλή πριν λίγες ημέρες, μετατέθηκαν για πέντε μήνες.
Επιβεβαίωσε δηλαδή δημοσίως, τα όσα διέρρεε κεντρικά το Μαξίμου από την Παρασκευή το μεσημέρι για το χρόνο των εκλογών, στην προσπάθειά του να απαντήσει στα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο.
Παρ΄ όλα αυτά, οι συζητήσεις για εκλογές το φθινόπωρο, αντί να γίνονται πιο χαμηλόφωνες και πιο σπάνιες, φουντώνουν. Οι λόγοι είναι δύο:
  • Πρώτον, τα πραγματικά δεδομένα, κυρίως στην οικονομία, που οδηγούν αντικειμενικά την κυβέρνηση να ψάχνει την καλύτερη χρονική περίοδο για να πάει στις κάλπες.
  • Δεύτερον, οι απολύτως έγκυρες πληροφορίες ότι ο χρόνος των εκλογών απασχολεί έντονα το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρό το κύμα υπέρ των πρόωρων εκλογών του φθινόπωρο και δη το Σεπτέμβριο.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κρατά τρία εκλογικά σενάρια ανοικτά. Δηλαδή τις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, τις εκλογές τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές ή τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας μαζί ή κοντά με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2019.
Ωστόσο, η αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο - με την έννοια της πλήρους ελευθερίας χάραξης οικονομικής πολιτικής που προπαγανδίζει η κυβέρνηση - αναγκάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο να κινηθεί με τις πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως βασική επιλογή. Το επιχείρημα όσων – και από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον – εισηγούνται στον κ. Τσίπρα να κάνει εκλογές το φθινόπωρο είναι η πολιτική εκμετάλλευση του θετικού κλίματος που θα προκαλέσουν οι υπογραφές για το τυπικό τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα και η πρόβλεψή τους ότι μετά τον Αύγουστο οι εξελίξεις στην οικονομία δεν θα είναι κατάλληλες για το προεκλογικό μπαλκόνι.
Δεδομένη η αυστηρή εποπτεία
Οι επιλογές για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο, φεύγουν από το τραπέζι λόγω των μηνυμάτων που έχουν έρθει στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας, για την οποία ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι έχουν πειστεί ότι δεν θα μπορέσει να παρουσιαστεί ως «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να περάσει τις διεκδικήσεις της για αναβολή της μείωσης των συντάξεων, δεν καταφέρνει να σώσει τα «αντίμετρα», παλεύει, αλλά χωρίς πολλές ελπίδες, να μη γίνει δεκτό το αίτημα του ΔΝΤ για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2019.
Αν και η συμφωνία για το χρέος δεν είναι τέτοια που θα πείσει τις αγορές για χαμηλά επιτόκια, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ. «Αν οι Θεσμοί είναι εδώ κάθε τρίμηνο, τότε πως θα πείσουμε ότι δεν ελεγχόμαστε;» ρώτησε εύλογα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο, ενώ το θέμα, όπως και η αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων, ήταν βασικό στη συζήτηση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Ένα σενάριο που κυκλοφορεί εντός ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους Θεσμούς δεν είναι το επιθυμητό για την κυβέρνηση, είναι ο κ. Τσίπρας να ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στη Βουλή και γι΄ αυτή του την πρωτοβουλία να ενημερώσει και τους Θεσμούς στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώνεται, ούτε όμως διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές που προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς που βρίσκονται στην τελική ευθεία. Αντίθετα, διαψεύδεται ότι έχει συζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως τον Ιούλιο του 2015. naftemporiki.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη