Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αργολίδα, η ακρόπολη της Μιδέας και το νεκροταφείο των Δενδρών

Στις ανατολικές παρυφές της αργολικής πεδιάδας, ανάμεσα στις Μυκήνες και την Τίρυνθα, βρίσκεται η οχυρή ακρόπολη της Μιδέας,
που δεσπόζει στην κορυφή ενός κωνικού λόφου.
Η Μιδέα, η τρίτη σε σημασία μυκηναϊκή ακρόπολη της Αργολίδας (μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα), αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά και οικονομικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας των Μυκηναϊκών Χρόνων.
Η εξέλιξη και η ακμή της Μιδέας ήταν κατά κύριο λόγο απόρροια της στρατηγικής θέσης της, που εξασφάλιζε απεριόριστη θέα και επέτρεπε τον έλεγχο ολόκληρης της πεδιάδας και του Αργολικού κόλπου.
Κυκλώπειο τείχος προστατεύει την άνω ακρόπολη και τα κατώτερα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά άνδηρα του λόφου. Οι πύλες της ακρόπολης βρίσκονται στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της οχύρωσης, η μια απέναντι από την άλλη.
Η οχύρωση και τα οικοδομήματα της ακρόπολης της Μιδέας, όπως και της Τίρυνθας, υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από σεισμό (συνοδεύτηκε από πυρκαγιά) στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ.
Τα περισσότερα δωμάτια του οικοδομικού συγκροτήματος, όπως φανερώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα, ήταν εργαστήρια και αποθήκες. Στα κατώτερα βορειοανατολικά άνδηρα αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα σε μορφή «μεγάρου». Το «μέγαρο» επισκευάστηκε μετά την καταστροφή και χρησιμοποιήθηκε εκ νέου το 12ο αιώνα π.Χ.
Ανασκαφικές έρευνες στο χώρο της ακρόπολης έχουν πραγματοποιήσει το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και ελληνοσουηδικές επιστημονικές ομάδες.
Στα ευρήματα, που μαρτυρούν αξιόλογη καλλιτεχνική και βιοτεχνική παραγωγή, συγκαταλέγονται άφθονη κεραμική (αποθηκευτικά αγγεία, αγγεία εικονιστικού ρυθμού κ.ά.), ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, κοσμήματα, μήτρα από στεατίτη για την κατασκευή κοσμημάτων, σφραγιδόλιθοι, θραύσματα τοιχογραφιών, λίθινα και μολύβδινα σκεύη, λίθινα, χάλκινα και οστέινα εργαλεία, μυλόπετρες, υπολείμματα πρώτων υλών (ημιπολύτιμων λίθων, ώχρας και ελεφαντόδοντου) κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πήλινα σφραγίσματα και οι ψευδόστομοι αμφορείς με επιγραφές Γραμμικής Β γραφής.
Εξάλλου, σε άνδηρο της άνω ακρόπολης ήλθαν στο φως οικοδομικά κατάλοιπα και τάφοι της Πρωτοελλαδικής και της Μεσοελλαδικής Εποχής (3200-1600 π.Χ.). Τα εν λόγω ευρήματα φανερώνουν ότι οι προμυκηναϊκοί οικισμοί της Μιδέας αναπτύχθηκαν στην κορυφή του λόφου.
Δυτικά της ακρόπολης της Μιδέας, στη νοτιοδυτική πλαγιά ενός χαμηλού λόφου, εκτείνεται το νεκροταφείο των Δενδρών, ένα από τα πλουσιότερα νεκροταφεία της Πελοποννήσου των Μυκηναϊκών Χρόνων.
Το ανασκαμμένο τμήμα του νεκροταφείου περιλαμβάνει ένα θολωτό και δεκαέξι θαλαμωτούς τάφους. Οι θαλαμωτοί τάφοι διαφέρουν μεταξύ τους τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον τρόπο διαμόρφωσης του ταφικού θαλάμου. Οι τάφοι είχαν χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Στα ανασκαφικά ευρήματα περιλαμβάνονται κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, όπλα, εργαλεία και σκεύη από χρυσό, άργυρο, χαλκό, αλάβαστρο γυαλί, ελεφαντοστό, φαγεντιανή και ημιπολύτιμους λίθους, αξιόλογα δείγματα κεραμικής και ειδωλοπλαστικής, καθώς και η περίφημη σφυρήλατη πανοπλία, κατασκευασμένη από κράμα χαλκού και κασσίτερου (εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου).
Όπως φανερώνουν τα ευρήματα, το νεκροταφείο των Δενδρών ήταν σε συνεχή χρήση από το 1500 έως το 1180 π.Χ., ανήκε δε προφανώς σε ένα σημαντικό μυκηναϊκό κέντρο, πιθανώς τη γειτονική Μιδέα.
Τα πλούσια κτερίσματα και η μνημειακή κατασκευή των τάφων υποδηλώνουν μια κοινωνία με σύνθετη διαστρωμάτωση.
Κοντά στους τάφους των Δενδρών βρέθηκαν οι ταφές τριών ζευγών αλόγων, που προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις ταφικές τελετουργίες των Μυκηναϊκών Χρόνων.     www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα