Ρωσικό ψύχος εν μέσω ελληνικού θέρους...

Βαρύ ψύχος ενέσκηψε στις ελληνορωσικές σχέσεις. Σήμερα ήρθε η πρώτη απάντηση από την πλευρά της Μόσχας στην απόφαση της κυβέρνησης να...

απελάσει δύο Ρώσους «διπλωμάτες» και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, επικαλούμενη «παράνομες ενέργειες» που σχετίζονται με τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Αργά το πρωί κλήθηκε στην έδρα του ρωσικού ΥΠΕΞ στη Μόσχα ο Έλληνας πρεσβευτής Ανδρέας Φρυγανάς, προκειμένου να του ζητηθούν εξηγήσεις για την ελληνική απόφαση.

Λίγο μετά τη συνάντηση, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία αποδίδει τις απελάσεις σε αμερικάνικό δάκτυλο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Στις 13 Ιουλίου εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο εκφράστηκε αποφασιστική διαμαρτυρία σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπογραμμίστηκε ότι αντιμετωπίζουμε την ενέργεια αυτή ως απολύτως αβάσιμη, χωρίς θεμελίωση με γεγονότα από την ελληνική πλευρά, κινούμενη σε σύγκρουση με τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας και ικανή να τους προκαλέσει σοβαρή βλάβη.Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Να σημειωθεί ότι χτες το Στέιτ Ντιπάρμτεντ είχε σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης, δηλώνοντας: «Είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες ανάμειξης στις δημοκρατικές διαδικασίες άλλων χωρών. Στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της. Έχουμε παρατηρήσει με μεγάλο προβληματισμό πιθανές απόπειρες υπονόμευσης συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων».

Πηγές του ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε στη ρώσικη ανακοίνωση σε αντιστοίχως σκληρό τόνο: «Ισχυρισμοί περί δήθεν αμερικανικών πιέσεων προς την Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμοι. Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης
Η Αθήνα υπαινίσσεται ρωσική ανάμειξη σε σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης με όχημα τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Χτες το βράδυ πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρα δήλωσε: «Είμαι υποχρεωμένος στο βαθμό που μου αναλογεί ως πρωθυπουργός της χώρας να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία επιδιώκει, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια στη βάση ενός δόγματος πολυδιάστατης, ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες, όχι μόνο της γειτονιάς μας. Άλλωστε, εν προκειμένω εγώ ήμουν αυτός ο οποίος επανεκίνησε αυτές τις σχέσεις πριν από τρία χρόνια. Εν τούτοις έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Κι όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά που δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, τότε παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα.»

Σήμερα, η Αυγή έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένη. Το editorial του επίσημου κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί οποιαδήποτε χώρα, επειδή δεν την συμφέρει η επίλυση του “Μακεδονικού”, να αναμειγνύεται στα εσωτερικά μας, και μάλιστα με τρόπο που ακουμπάει θέματα εθνικής ασφάλειας. Δεν υπάρχουν όμως μόνο αυτοί που τα έδωσαν. Υπάρχουν και αυτοί που τα πήραν, για να εκφράσουν ειλικρινέστερα τον “υπερπατριωτισμό τους”. Για να ξεσηκώσουν ανιδιοτελώς τον κόσμο και να υπερασπιστούν ανιδιοτελώς την πατρίδα από τους προδότες. Για να μαζέψουν συμμορίες ακροδεξιών σε αντισυγκεντρώσεις, και, αν προκύψει, να βεβηλώσουν και κανένα εβραϊκό μνημείο. Όπως επίσης υπάρχουν και οι “υπερπατριώτες” της ΠΓΔΜ, οι οποίοι μάλλον από τις ίδιες πηγές χρηματοδοτούν την ανιδιοτέλειά τους.»

Διάψευση από τη Μητρόπολη Βέροιας
Με ανακοίνωσης της η Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στη δράση των Ρώσων «διπλωματών» που απελάθηκαν Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο λόγος για ον οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βέροια η πρώτη εκδήλωση τους ελληνικού παραρτήματος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης, είναι ότι από εκεί κατάγεται ο πρόεδρος του Σίμος Παναγιωτίδης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Μητρόπολη υποδέχτηκε τον πρόεδρο της κεντρικής Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης και πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν, όπως οποιονδήποτε άλλο ξένο επίσημο. Επίσης, η Μητρόπολη επιτίθεται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρο Τσαπαρόπουλο για τις αναφορές περί χρηματισμού μητροπολιτών και δημάρχων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Αν κάποιοι νομίζουν ὅτι ἔχουν ἀνάγκη μητροπολίτες καί μοναχοί νά χρηματισθοῦν ἤ νά ἐπηρεασθοῦν ἀπό Ρώσους ἤ ὁποιουσδήποτε ἄλλους γιά νά ὑψώσουν τή φωνή τους γιά τή Μακεδονία καί τήν πατρίδα μας εἶναι γελασμένοι καί κρίνουν ἐξ ἰδίων τά ἀλλότρια.»

Να σημειωθεί ότι η ρωσική οργάνωση Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στη δράση των Ρώσων αξιωματούχων που απελάθηκαν.

Φημολογία
Τις τελευταίες δύο μέρες διακινείται στη Βόρεια Ελλάδα η φήμη ότι στο πλαίσιο της έρευνας που οδήγησε στις απελάσεις, οι αρχές ασφαλείας δείχνουν ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα Έλληνα πολίτη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτή τη φήμη ή πρόκειται για σκοπούμενο επικοινωνιακό θόρυβο των μυστικών υπηρεσιών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται τα ρώσικα αντίποινα να πάρουν τη μορφή απελάσεων Ελλήνων διπλωματών. Είναι πλέον σαφές ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν μπει σε νέα φάση μεγάλης ψυχρότητας παρά το ότι βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου...

newpost.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων