Φάβα Σαντορίνης

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 φλιτζ. φάβα Σαντορίνης
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 φλιτζ. νερό
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
  • λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
  • κάππαρη
  • ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο         

    Εκτέλεση

  • Αρχικά καθαρίζετε τη φάβα, την πλένετε καλά και τη βάζετε μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα.
  • Μόλις πάρετε βράση, την ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τη δάφνη.
  • Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Όταν πιει όλο το ζουμί και γίνει χυλός, την αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρείτε τη δάφνη.
  • Ενώ είναι ακόμη ζεστή προσθέτετε το αλάτι και τη ρίγανη ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να λιώσει.
  • Περνάτε με σκόρδο μια μεγάλη πιατέλα, την αλείφετε με ελαιόλαδο και αδειάζετε μέσα τη φάβα.
  • Σερβίρετε με κάππαρη, λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.   www.newsbeast.gr