Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεστά και Ολύμποι, στα Νοτιόχωρα της Χίου

Στα Νοτιόχωρα της Χίου, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, είναι χτισμένα δύο γοητευτικά οικιστικά σύνολα, τα Μεστά και οι Ολύμποι.
Τα Μεστά, χωριό με μεσαιωνικό χρώμα, αποτελούν ένα πρότυπο αμυντικής αρχιτεκτονικής, με τα πετρόχτιστα σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο, να σχηματίζουν στην
εξωτερική περίμετρο του οικισμού ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος.
Μοναδική εμπειρία αποτελεί η περιπλάνηση στα δαιδαλώδη σοκάκια των Μεστών, κάτω από τις καμάρες. Στο κέντρο, η πλατεία με τα καφέ και τις παραδοσιακές ταβέρνες συγκεντρώνει όλη την κίνηση του χωριού.
Στα Μεστά αναβιώνει τις Απόκριες το έθιμο του «Αγά», ο οποίος δικάζει με γέλιο και σατιρικά στοιχεία «αθώους και ενόχους» περαστικούς. Αυτοί πληρώνουν το συμβολικό πρόστιμο που τους αναλογεί και χορεύουν στο παραδοσιακό γλέντι.
Η εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική του Μεγάλου Ταξιάρχη, ο Παλαιός Ταξιάρχης, με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1833, άριστο δείγμα χιώτικης ξυλογλυπτικής, καθώς και οι ναοί του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής και της Υπαπαντής, συνθέτουν τη θρησκευτική παρακαταθήκη της περιοχής των Μεστών.
Βόρεια από τα Μεστά βρίσκεται το επίνειό τους, ο Λιμένας, παραθεριστικός οικισμός, απλωμένος γύρω από την ομώνυμη παραλία. Το λιμάνι του οικισμού εξυπηρετεί μικρά εμπορικά πλοία, αλιευτικά και βάρκες.
Σε ύψωμα πάνω από το Λιμένα δεσπόζει η βίγλα Λιβαδιών, μεσαιωνικό παρατηρητήριο.
Για κολύμπι στην ευρύτερη περιοχή των Μεστών, στη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Χίου, προσφέρονται οι παραλίες Λιμένας, Μερικούντα, Αποθήκα, Αυλωνιά, Τραχύλια, Αγγέλια και Σαλάγωνα.
Σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά από τα Μεστά, στη διαδρομή προς το Πυργί, οι ταξιδιώτες συναντούν τους Ολύμπους, έναν παραδοσιακό οικισμό με έντονα μεσαιωνικά στοιχεία και φρουριακό χαρακτήρα.
Οι περίτεχνες πύλες της καστροπολιτείας, οι στενοί δρόμοι με τα πέτρινα θολωτά τόξα, οι καμάρες, τα πετρόχτιστα σπίτια συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδανικό για ρομαντικούς περιπάτους.
Ο πύργος, στην πλατεία, στο κέντρο του οικισμού, το κτίριο του παλαιού παρθεναγωγείου, οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής, του Ταξιάρχη και της Αγίας Θεοδοσίας συγκεντρώνουν κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Όσοι θελήσουν να φθάσουν από τα Μεστά στους Ολύμπους ακολουθώντας την υπάρχουσα πεζοπορική διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία να δουν το παλαιό υδραγωγείο των Μεστών και το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου.
Ένας πρόσθετος πόλος έλξεως για τους φυσιολάτρες είναι, ασφαλώς, το σπήλαιο των Ολύμπων, στην περιοχή Συκιά. Το σπηλαιοβάραθρο (βάθος 51,9 μ., θερμοκρασία 17,5 βαθμοί Κελσίου και υγρασία 95%), που εξερευνήθηκε το 1985, διαθέτει πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Κάτω Φανών, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικό κέντρο λατρείας, το οποίο ήταν σε συνεχή χρήση από τον 9ο αιώνα π.Χ.
Σώζονται λείψανα αρχαϊκού ναού (ήταν αφιερωμένος στο Φαναίο Απόλλωνα και υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες) και του περιβόλου του, αρχιτεκτονικά μέλη που χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου σε μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις, καθώς και λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής, χτισμένης πάνω στα ερείπια του αρχαϊκού ναού (την εν λόγω βασιλική διαδέχθηκε βυζαντινός ναός).
Η όμορφη παραλία της Αγίας Δύναμης, με το ομώνυμο ξωκλήσι, και η ακρογιαλιά των Κάτω Φανών υποδέχονται τους παραθεριστές της περιοχής των Ολύμπων. in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη