Χώρα Άνδρου, η σεμνή μεγαλοπρέπεια.

Πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων, η Χώρα της Άνδρου, στο ανατολικό τμήμα του νησιού, διατηρεί ανέπαφη την αίγλη που της χάρισαν τα άξια τέκνα της και τη σεμνή μεγαλοπρέπεια μιας
πραγματικής αρχόντισσας του Αιγαίου.
Νεοκλασικά αρχοντικά και σπίτια, δημόσια κτίρια, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι και πλατείες, γραφικά σοκάκια, ωραίες εκκλησίες και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία, εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια συνθέτουν την ελκυστική εικόνα της όμορφης πρωτεύουσας της Άνδρου.
Στην είσοδο του λιμανιού της Χώρας, πάνω σε βράχο, δεσπόζει ο φάρος Τουρλίτης, ενώ στο βορειοανατολικό άκρο της φημισμένης ναυτικής πολιτείας, πάνω σε μια νησίδα, διατηρούνται ελάχιστα λείψανα από το Κάτω (Μέσα) Κάστρο, που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους στις αρχές του 13ου αιώνα. Ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι ενώνει τη νησίδα του Κάτω Κάστρου με τον οικισμό της Χώρας.
Ο κεντρικός δρόμος της Χώρας καταλήγει στην πλατεία της Ρίβας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου.
 
Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, σημαντικό πνευματικό ίδρυμα, στεγασμένο σε αρχοντικό του 1919, το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και το Εμπειρίκειο Γυμνάσιο, το σπίτι του Θεόφιλου Καΐρη, θεολόγου, φιλοσόφου και αγωνιστή του 1821, η μαρμάρινη κρήνη του Καμπάνη, το Δημοτικό Θέατρο αξίζουν την προσοχή των ταξιδιωτών.
Τη Χώρα της Άνδρου στολίζουν εκκλησιαστικά μνημεία όπως η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Παναγία η Παλατιανή (Αγία Τσουρά), ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, η Παναγία η Θεοσκέπαστη, προστάτιδα του νησιού, ο Άγιος Ανδρέας των Λατίνων και η Παναγία η Θαλασσινή, πάνω σε βράχο, δίπλα στη θάλασσα.
Άξια αναφοράς είναι, ασφαλώς, και τα εκθέματα των μουσείων της Χώρας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης δίνουν στους επισκέπτες της Άνδρου μια ολοκληρωμένη εικόνα της μακράς ιστορικής διαδρομής και της πολύπλευρης καλλιτεχνικής δραστηριότητας του τόπου. in.gr