Εκατοντάδες καταγγελίες για «βρώμικους» αστυνομικούς: Ξυλοδαρμοί και δωροληψίες

Συνολικά 703 καταγγελίες που αφορούσαν αστυνομικούς δέχτηκε το 2017 η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ανάμεσα στα «λαβράκια» της υπηρεσίας ήταν επίσης σωφρονιστικοί υπάλληλοι, γιατροί, διευθυντές κλινικών, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δάσκαλοι και… εργαζόμενοι σε υπουργεία.


Τα στοιχεία της υπηρεσίας των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, εκτός από τις καταγγελίες για αστυνομικούς, υπήρξαν και 80 καταγγελίες για εγκλήματα τα οποία αφορούσαν αστυνομικούς. Παράλληλα, συνολικά 244 καταγγελίες αφορούσαν δημοσίους υπαλλήλους, ενώ 99 αφορούσαν ιδιώτες.
Από τις συνολικά 1.126 καταγγελίες-πληροφορίες που δέχθηκε η Υπηρεσία κατά το έτος 2017, οι 626 αφορούσαν αδικήματα διαφθοράς, τόσο στην αστυνομία, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, οι 351 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 215 καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων και οι 60 καταγγελίες με συμμετοχή αστυνομικών αλλά και δημοσίων υπαλλήλων.
Σχετικά με τον τρόπο λήψης των καταγγελιών, οι 288 έγιναν τηλεφωνικά, οι 798 εγγράφως (είτε μέσω email ή fax), ενώ οι 40 ήταν αυτοπρόσωπες ή τις «μάζεψε» το προσωπικό της υπηρεσίας.
Oσον αφορά τη χαρτογράφηση των καταγγελιών, το 54,2% αυτών αφορούσαν την Αττική, ενώ πανελλαδικά η κατανομή τους ήταν ομοιόμορφη, με ελαφρά συγκέντρωση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (12,5%), της Κρήτης (4,4%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,3%).
Σημειωτέον δε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το έτος 2017 από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 35 υποθέσεις, από τις οποίες οι 17 αφορούσαν εμπλοκή αστυνομικών, οι 17 εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων και 1 αφορούσε συμμετοχή και των δύο παραπάνω κατηγοριών.
Παράλληλα, τον ίδιο χρόνο ασκήθηκαν 216 ποινικές διώξεις για υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Από αυτές οι 11 αφορούσαν αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, οι 36 δημοσίους υπαλλήλους και οι υπόλοιπες 69 αφορούσαν ιδιώτες.
Στην ετήσια έκθεση επισημαίνονται επίσης και ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα διαφθοράς αστυνομικών. Αλλά και δημόσιων λειτουργών.
Ειδικότερα, γίνεται μνεία σε περίπτωση αστυνομικού ο οποίος κατείχε ναρκωτικές ουσίες, σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι ξυλοκόπησαν έναν 43χρονο κατά την προσαγωγή του σε Α.Τ. της Αττικής και σε δωροληψίες αστυνομικών.
Επιπρόσθετα, ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορούν δωροληψίες γιατρών -ακόμη και διευθυντών κλινικής- αλλά και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο ο οποίος συνελήφθη καθώς εισήγαγε ναρκωτικές ουσίες μέσα σε κατάστημα κράτησης.
Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στη σύλληψη ενός υπαλλήλου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σε μια ιδιώτη για το αδίκημα της εμπορίας επιρροής–μεσάζοντες, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Παράλληλα, γίνεται αναφορά ακόμη και σε δάσκαλο, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Είναι ενδεικτικό, πάντως, πως από την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας (25-10-1999) έως και 31-12-2017 έχουν ληφθεί συνολικά 14.238 καταγγελίες, από τις οποίες οι 10.534 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 2.125 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι 554 συμμετοχή αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών και οι 1.025 ιδιώτες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν διερευνηθεί εν τω συνόλω 16.727 υποθέσεις και έχουν διεκπεραιωθεί 5.321 δικογραφίες, στο πλαίσιο των οποίων ασκήθηκαν συνολικά 4.581ποινικές διώξεις.
Από αυτές:
  • 1.792 σε βάρος αστυνομικού προσωπικού,
  • 33 σε βάρος συνοριακών φυλάκων,
  • 152 σε βάρος ειδικών φρουρών,
  • 603 σε βάρος υπαλλήλων του Δημοσίου και
  • 1.989 σε βάρος ιδιωτών.
  • 12 σε βάρος υπαλλήλων τέως υπουργείου Δημόσιας Τάξης Υ.Δ.Τ.
  • Τέλος, σε 665 υποθέσεις όπου εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, συνελήφθησαν συνολικά 1.530 άτομα.
Από αυτά εντοπίστηκαν:
  • 412 αστυνομικοί,
  • 15 συνοριακοί φύλακες,
  • 73 ειδικοί φρουροί,
  • 246 δημόσιοι υπάλληλοι και
  • 780 ιδιώτες
  • 4 υπάλληλοι τέως Υ.Δ.Τ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου