Οι γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες την εβδομάδα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη


Μια μελέτη η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Εργασίας και Υγείας του Τορόντο έδειξε ότι οι γυναίκες που εργάζονται 45 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη
Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της μελέτης οι γυναίκες που εργάζονται 30-40 ώρες
εβδομαδιαίως δεν είχαν τέτοιο κίνδυνο για διαβήτη, οδηγώντας τους συγγραφείς στην απόφαση να προτείνουν περιορισμό του ωραρίου εργασίας σε αυτές τις ώρες λέγοντας αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια συσχέτιση μεταξύ των πολλών ωρών εργασίας και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτής της έρευνας επικεντρώθηκε στους άνδρες.
Στην τρέχουσα μελέτη, τα στοιχεία της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση της υγείας 7.065 ανδρών και γυναικών (ηλικίας 35 έως 74 ετών) κατά τη διάρκεια 12 ετών (μεταξύ 2003 και 2015).
Οι επιστήμονες, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες ανάλογα με τις ώρες που εργάζονταν. Η μία ομάδα αφορούσε όσους εργάζονταν 15-34 ώρες, η άλλη όσους εργάζονταν 35 έως 40 ώρες, η τρίτη ομάδα ήταν για όσους εργάστηκαν 41 έως 44 ώρες και η τελευταία ομάδα για όσους εργάζονταν 45 ώρες ή περισσότερο.
Έχουν ρυθμιστεί για πολλαπλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής, το βάρος, την εθνικότητα, τις συνθήκες μακροπρόθεσμη υγεία και παράγοντες στο χώρο εργασίας, όπως το αν η εργασία ήταν καθιστική ζωή ή ενεργό.
Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα ήταν πολλοί, όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής, το βάρος, η εθνικότητα, οι μακροπρόθεσμες συνθήκες υγείας και οι παράγοντες του χώρου εργασίας, όπως το εάν η εργασία ήταν καθιστική ή ενεργή.
Όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό έντυπο «BMJ Diabetes Research and Care», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ των γυναικών, όσοι εργάστηκαν 45 ώρες ή περισσότερο, είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη από όσες εργάστηκαν μεταξύ 35 και 40 ωρών.
Ωστόσο, αυτό αφορούσε μόνο το γυναικείο πληθυσμό της έρευνας, καθώς όπως λένε, κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες. Στην πραγματικότητα μάλιστα, ο ρυθμός εμφάνισης διαβήτη τείνει να μειώνεται, όταν οι άνδρες εργάζονταν περισσότερο ώρες ανά εβδομάδα.
Οι ερευνητές λένε ότι δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τη διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες εργάζονται αποτελεσματικά ακόμα περισσότερες ώρες, αφού πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι έχουν και τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.
Επιπλέον παρατήρησαν ότι, οι περισσότερες ώρες εργασίας μπορεί να πυροδοτήσουν μια χρόνια αντίδραση στο στρες που αυξάνει τον κίνδυνο ορμονικών ανωμαλιών και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία και σημαντική αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο, η αναγνώριση τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, όπως οι πολλές ώρες εργασίας, έχει μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της πρόληψης και τη χάραξη πολιτικής, καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει πολυάριθμες περιπτώσεις διαβήτη και χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με το διαβήτη  www.naftemporiki.gr