TASS: Ουκρανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν περιοχές στο Ντονμπάς

Κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται νωρίς σήμερα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαπίστωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS επιτόπου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.      Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Το πρακτορείο κάνει επίσης λόγο για συνολικά 49 παραβιάσεις της εκεχειρίας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LPR) την περασμένη ημέρα, δήλωσε η αντιπροσωπεία της LPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC).

«Στις 19 Φεβρουαρίου 2022, καταγράφηκαν συνολικά 49 παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε ορισμένες από αυτές χρησιμοποιήθηκε βαρύς οπλισμός», ανέφερε η αποστολή στο κανάλι της στο Telegram. Οι επιθέσεις είχαν στόχο 27 κατοικημένες περιοχές της περιοχής, ανέφερε. 

Να σημειωθεί ότι  μετά τις δηλώσεις που έκανε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις καταγγελίες Ρωσίας της περί γενοκτονίας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη Γερμανία, μέσω διπλωματικών διαύλων, ένα ειδικό μήνυμα που θα περιλαμβάνει αποδείξεις για μαζικούς τάφους στο Ντονμπάς.

Προχθές Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα Λέονιντ Πάσετσνικ και  Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Χθες Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.

Πάντως το Κίεβο αρνείται ότι έχει σχέδια να ανακαταλάβει με τη βία τα τμήματα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που κατέλαβαν οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία το 2014. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι δεν θα ανοίξει πυρ εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών και θα συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες μέρες για τις ανταλλαγές πυρών.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το Κίεβο «δεν θα απαντήσει» στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία». Ο ίδιος παραμένει έτοιμος για «διάλογο» με τη Μόσχα, είπε.  «Εξέφρασε τη βούλησή του να μην απαντήσει στις προκλήσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανέφερε το Ελιζέ, κάνοντας λόγο για «τις τελευταίες προσπάθειες» προκειμένου «να αποφευχθεί μια μείζονα σύρραξη στην Ουκρανία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ