Το χρέος «φρενάρει» τις παροχές...

Κρίσιμη παράμετρος για την οικονομική πορεία της χώρας είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των αγορών. Ήδη, καταγράφεται άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, που μάλιστα ισορροπεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες... καταγράφεται μια συνεχής άνοδος των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου με τα επιτόκια να είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Ήδη και χτες καταγράφηκε σημαντική κλιμάκωση και το επιτόκιο στο 10ετές έφτασε στο 2.49% έχοντας σπάσει το φράγμα του 2% ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα..

Η ΕΚΤ

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα έχει αναφέρει στο παρελθόν π.χ. η Fitch, η ΕΚΤ από το τέλος Μαρτίου 2022 θα σταματήσει τις καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP, ωστόσο έχει παρατείνει την περίοδο για την επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν, κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2024.

Επίσης η Fitch αναφέρει , ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σε καλή ρότα καθώς υπάρχει υψηλό ταμειακό απόθεμα, που προβλέπεται να διαμορφωθεί κοντά στο 18% του ΑΕΠ και το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οίκου Fitch, θα υπερκάλυπτε άνετα τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους το 2022. Επίσης, σημειώνεται από τον διεθνή οίκο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους (σε απόλυτα επίπεδα και σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχο αξιόχρεο) είναι χαμηλό και οι χρόνοι που λήγουν οι τίτλοι είναι διαχειρίσιμοι.

Επιπλέον, προτάσσεται, ότι, οι ελληνικές Αρχές έχουν διαχειριστεί προληπτικά το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών, εκτιμώντας ότι μία πρόσφατη άσκηση διαχείρισης παθητικού μείωσε τις αποπληρωμές την περίοδο 2023-2025 κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης υπογραμμίζεται, ότι η μέση διάρκεια ελληνικού χρέους είναι από τις μακρύτερες για κρατικά ομόλογα, περίπου στα 19 χρόνια.

Το πρόγραμμα δανεισμού

Στο φόντο αυτό επί τάπητος είναι μια δυναμική διαδικασία για το χρόνο εκδόσεων ομολόγων καθώς με βάση το σχεδιασμό θα πρέπει φέτος η χώρα να αναζητήσει περίπου 12 δισεκ. από τις αγορές. Έτσι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να σταθμίσει τη συγκυρία και ανάλογα με την πορεία των επιτοκίων να προχωρήσει στις επόμενες εκδόσεις. Προς ώρας, πάντως, δεν αποκλείεται μια πιθανή μετάθεση εκδόσεων ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη χρονική στιγμή.

Ήδη, βέβαια. ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πρόλαβε και προχώρησε στην πρώτη έκδοση αντλώντας 3 δις ευρώ με αυξημένο, βέβαια, επιτόκιο σε σχέση με τις τελευταίες εξόδους στο 1,8%.

Οι επόμενες κινήσεις

Παράλληλα, στα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να γίνει την πρόωρη εξόφληση των τελευταίων δανείων του ΔΝΤ και μέρους των ακριβών διμερών δανείων του 1ου Μνημονίου.

Επίσης, η Ελληνική πλευρά αναμένει στις αρχές Μαρτίου τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το τι θα πράξει για την επόμενη του έκτακτου προγράμματος παροχής ρευστότητας και πιο συγκεκριμένα εάν θα αξιοποιήσει διαθέσιμο «χώρο» για την ενίσχυση πιο αδύναμων χωρών.

Πάντως το μεγάλο «κλειδί» για το κόστος δανεισμού είναι το τι θα αρχίσουν σταδιακά να «φωτογραφίζουν» οι μεγάλοι οίκοι για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το ελληνικό αξιόχρεο συνολικά. Για αυτό άλλωστε παρά την πολιτική και προεκλογική πίεση, στο οικονομικό επιτελείο συνιστούν προσοχή σε σχέση με τα δημοσιονομικά και τα όσα εκπέμπονται προς τα έξω ως μηνύματα (παροχές κτλ). Εξ ου και οι «αναδιπλώσεις» για τα να πιθανά μέτρα, που παρά την αναγκαιότητά τους θέτουν και βάρη αλλά ενδεχομένως προβληματίζουν τα «γεράκια» των αγορών.

Οι θεσμοί

Σύμφωνα πάντως, με όσα δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπός της στην αντιπροσωπεία των Θεσμών, Μάρτιν Βίστερμπος.στο Bloomberg, η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει με έμφαση τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο, ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. «Η διαδικασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις ανισορροπίες που έχουν απομείνει στην ελληνική οικονομία», τόνισε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Όπως είπε οι ανισορροπίες σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα των τραπεζών ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.    Το στέλεχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία και αυτό θα ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης χαρακτήρισε εξαιρετικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν σημαντικές και χρονίζουσες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα φέρει στη χώρα σημαντικά ποσά ευρωπαϊκής χρηματοδότησης...

Γιώργος Αλεξάκης 

news247.gr