Τράπεζες: Συνεχίζεται η σφαγή με έναν νέο κύκλο απολύσεων

Οι τέσσερις συστημικές θα καταργήσουν 2.000 θέσεις και θα κλείσουν 120 καταστήματα

Η νέα χρονιά φέρνει νέο κύκλο απολύσεων εργαζομένων μέσω εθελούσιας εξόδου από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, αφού αναμένεται να καταργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας και να κλείσουν 120 καταστήματα.

Στους απολυθέντες θα προστεθούν όσοι υποχρεωθούν να φύγουν από την HSBC μετά την επικείμενη πώληση του ελληνικού κομματιού της τράπεζας, καθώς και από την Attica Bank, όπου θα εφαρμοστεί νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος.

Η λογική αυτή διαπνέει και τους σχεδιασμούς των άλλων τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει φορτωθεί πολλά καταστήματα με την απορρόφηση τραπεζών, όπως η Αγροτική, η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin, η Λαϊκή, η Millenium κ.λπ., σχεδιάζει να κλείσει 52 καταστήματα. Επίσης, στον σχεδιασμό της Εθνικής προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας τουλάχιστον 22 καταστημάτων εντός του τρέχοντος έτους, ενώ η Alpha Bank θα κλείσει περί τα 15.

Την αρχή έκανε ήδη η Eurobank, με στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας, που μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση 300 υπαλλήλων αυτών των κατηγοριών. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι φέτος θα κλείσει 25 καταστήματα, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιβάλλει πλήρη αναδιάταξη του δικτύου.

Τα μέτρα κατά της πανδημίας και οι αλλαγές που επέφεραν στον τρόπο τραπεζικών συναλλαγών ήταν μάννα εξ ουρανού για τις τράπεζες: το 90% των συναλλαγών που πραγματοποιούνταν στα γκισέ γίνεται πλέον με κάρτες ή μέσω ίντερνετ. Χρειάζονται πολύ λιγότερα καταστήματα και το προσωπικό περισσεύει.

Μπορούν, λοιπόν, να προχωρήσουν σε αυτό που ήταν την τελευταία 15ετία ο μόνιμος στόχος τους, στη δραστική περιστολή των λειτουργικών εξόδων με αντίστοιχη μείωση του απασχολούμενου προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων.

Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου -που είναι ουσιαστικά αναγκαστική- έχουν πάρει τη μορφή πογκρόμ, αν και οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι κατά κανόνα πολύ υψηλές.

Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική και δημοσιονομική κρίση του 2009 ο συνολικός αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει μειωθεί περίπου κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ. Επιπλέον, πολλοί τραπεζοϋπάλληλοι έχουν μεταφερθεί εκόντες – άκοντες στις εταιρίες που ανέλαβαν την εκκαθάριση – διαχείριση «κόκκινων» δανειακών χαρτοφυλακίων.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι πολίτες, ειδικά όσοι πλησιάζουν στην τρίτη ηλικία και δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και κυρίως όσοι κατοικούν στην περιφέρεια, καθώς αναγκάζονται να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα όχι για να βρουν υποκατάστημα τράπεζας αλλά έστω ένα ΑΤΜ.             www.newsbreak.gr