Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ανοίγει» ο δρόμος για επιπλέον μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, καμία παροχή ξανά χωρίς την άδεια της τρόικας.

Τον δρόμο για τα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ ανοίγει η επιστολή Τσακαλώτουόπου, μεταξύ άλλων, υιοθετεί εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επιβεβαιώνοντας τον Πολ Τόμσεν.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ
στην ανάρτηση που έκανε στις 12 του μήνα μαζί με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Μωρίς Ομπσφελντ ζητούσε νέα μέτρα μέσω της περικοπής των συντάξεων και τους αφορολόγητου. Μάλιστα κατηγορούσε γι’ αυτό την Ελλάδα η οποία δέχθηκε στις 5 Δεκεμβρίου να επανακαθοριστεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε ποτέ ότι το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει τελειώσει . Μάλιστα έκανε και την πρόταση για πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ και το 1% που απομένει μέχρι και την επίτευξη του στόχου του προγράμματος , να διατίθεται σε τομείς που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας χωρίς να έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.

Στην επιστολή, όμως, που έστειλε επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στη Χριστουγεννιάτικη κρίση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, κάνει ένα βήμα πίσω και υιοθετεί απολύτως τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Στο τέλος της επιστολής τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου».

Στην φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών αποδέχεται γενικά τα ανακοινωθέντα και της 25ης Μαΐου όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα για το χρέος αλλά και της 5ης Δεκεμβρίου όπου αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μόνο που η κοινή θέση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την σύνοδο στις αρχές του μήνα περιείχε και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σχεδόν στην αρχή του κειμένου η κοινή θέση του συμβουλίου ανέφερε ότι « το Eurogroup επανέλαβε ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση».

Στην τακτική του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις,την Πέμπτη, πριν από τα Χριστούγεννα, επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για το θέμα. «Για εμάς ο εφικτός στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το 1,5% του ΑΕΠ. Αν όμως η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι δανειστές της επιμείνουν σε ένα υψηλό πρωτογενή στόχο , στο 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων για το υποστηρίξουμε». 

Το ισχυρό αυτό πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι οι γνωστές απαιτήσεις του Ταμείου. ¨Όμως η Ελλάδα θα βρεθεί και για άλλον ένα λόγο ανάμεσα στις διαφορετικές οπτικές γωνίες για το ελληνικό πρόγραμμα που έχουν η Γερμανία και οι χώρες που μπορεί να επηρεάσει και το ΔΝΤ.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι σε διαπραγμάτευση για να ενταχθεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς να επικαλείται κάποια νεότερη έκθεση του Ταμείου σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «δεν είναι αρκετά».Αυτό σημαίνει ότι με την αλλαγή του χρόνου η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι «ανάμεσα σε δύο ελέφαντες» όπως συνηθίζει να λέει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή:  enikonomia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.