Το μυθικό βουνό όπου λατρευόταν ο θεός Πάνας

Με κορυφές και φαράγγια που εναλλάσσονται συνθέτοντας τοπίο που γοητεύει, το αγέρωχο Μαίναλο είναι ο ακίνητος κι ακοίμητος φρουρός της αρκαδικής γης που προσκαλεί τους ταξιδιώτες να τη γνωρίσουν.
Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και το όνομά του
παραπέμπει στην ιερή μανία, τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση. Υψηλότερη κορυφή του είναι η Οστρακίνα, στα 1.981 μέτρα, η οποία με το χιονοδρομικό της αποτελεί πόλο έλξης για ορειβάτες αλλά και λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων και των ορεινών δραστηριοτήτων.
Με πλούσια βλάστηση και πανίδα έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000. Στη βορειοδυτική του πλευρά κυριαρχούν τα έλατα ενώ στα νότια τα πεύκο και τα κυπαρίσσια. Στην καρδιά του «γεννιούνται» δύο παραπόταμοι του Αλφειού, ο Λούσιος με το περίφημο φαράγγι του και ο Ελισσώνας.
Εκτός από το τοπίο, που από μόνο του είναι λόγος να επισκεφθεί κανείς το Μαίναλο, το βουνό φιλοξενεί και μερικά από τα χωριά με το υψηλότερο υψόμετρο στην Ελλάδα. Τα πιο ορεινά είναι τα Μαγούλιανα και η Αλωνίσταινα στα 1.365 και τα 1.220 μέτρα αντίστοιχα αλλά στην «αγκαλιά» του είναι διάσπαρτοι πολλοί πανέμορφοι οικισμοί με γοητευτική αρχιτεκτονική και μεγάλη ιστορία, όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, το Λιμποβίσι και η Πιάνα.
Το Μαίναλο και η ευρύτερη περιοχή του κατοικείται από την αρχαιότητα, με τους Αρκάδες κατοίκους του να λατρεύουν εκτός από τους θεούς του Ολύμπου και τον τραγοπόδαρο θεό Πάνα.
ΜΑΙΝΑΛΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΜΑΙΝΑΛΟ
http://www.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων