Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Καρέ χοιρινού με μέλι και ξερά δαμάσκηνα

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1 χοιρινό καρέ βάρους περίπου 2 ½ κιλών
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 4 κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα κυδωνάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανακατεμένο με 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξίδι
  • 1 πορτοκάλι (για το χυμό του)
  • 150 ml γλυκό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι γλυκάνισου κοπανισμένοι
Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά κράνμπερι ή ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη   

    Εκτέλεση

  • Ξεκινάτε το μαγείρεμα με τη γέμιση, βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τα κράνμπερι ή τα δαμάσκηνα μαζί με τα βερίκοκα και τα καλύπτετε καλά με ζεστό νερό.
  • Αφήνετε τα ξερά φρούτα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτά.
  • Μόλις μουσκέψουν καλά, τα στραγγίζετε χωρίς όμως να τα στύψετε.
  • Προσθέτετε τη ρίγανη και ανακατεύετε.
  • Η γέμιση είναι έτοιμη, οπότε την αφήνετε στην άκρη και περνάτε στο επόμενο στάδιο για το χοιρινό.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάζετε το καρέ σε μια επίπεδη επιφάνεια.
  • Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, πιέζετε το τρυφερό ψαχνό μέχρι το κέντρο της μιας άκρης του καρέ και το σκάβετε.
  • Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο κρέας, που θα γεμίσετε με τα ξερά φρούτα.
  • Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα άνοιγμα, δημιουργώντας μια οπή με ένα μαχαίρι.
  • Αλατοπιπερώνετε το καρέ.
  • Το τοποθετείτε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και προσθέτετε το μπαχάρι και το γλυκάνισο.
  • Βάζετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι με το βαλσάμικο και το κρασί και τα ανακατεύετε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
  • Περιχύνετε το χοιρινό καρέ με αυτό το μείγμα.
  • Βάζετε το ταψί με το χοιρινό στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί με τη γέμιση και τη σάλτσα για 60 λεπτά.
  • Στο χρονικό αυτό σημείο, το βγάζετε από το φούρνο για να προσθέσετε τα μήλα και τις πατάτες.
  • Το βάζετε ξανά στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί άλλη 1-1 ½ ώρα, ανάλογα με την ένταση της θερμοκρασίας στην οποία έχετε ρυθμίσει το φούρνο.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παρακολουθείτε το κρέας και αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί για να μην κολλήσει το λίπος του κρέατος επάνω.
  • Επίσης συχνά καλό είναι να περιχύνετε το κρέας με τα υγρά του ταψιού, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, έτσι θα γίνει πιο ζουμερό.
  • Για να ελέγξετε να έχει ψηθεί, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος, κόβετε το χοιρινό με ένα μαχαίρι και προσέχετε το χρώμα του, πρέπει να είναι άσπρο και να μην έχει αίματα.
  • Αν το κρέας έχει ροδίσει εξωτερικά αλλά δεν έχει ψηθεί μέσα, τυλίγετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο.
  • Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρετε το καρέ σε μια στρογγυλή πιατέλα, συνοδεύετε με τις πατάτες και τα μήλα, τα οποία τοποθετείτε είτε στην ίδια είτε σε άλλη πιατέλα.http://www.newsbeast.gr