Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρέ χοιρινού με μέλι και ξερά δαμάσκηνα

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1 χοιρινό καρέ βάρους περίπου 2 ½ κιλών
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
  • 4 κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα κυδωνάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ανακατεμένο με 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξίδι
  • 1 πορτοκάλι (για το χυμό του)
  • 150 ml γλυκό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι γλυκάνισου κοπανισμένοι
Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά κράνμπερι ή ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη τριμμένη   

    Εκτέλεση

  • Ξεκινάτε το μαγείρεμα με τη γέμιση, βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ τα κράνμπερι ή τα δαμάσκηνα μαζί με τα βερίκοκα και τα καλύπτετε καλά με ζεστό νερό.
  • Αφήνετε τα ξερά φρούτα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτά.
  • Μόλις μουσκέψουν καλά, τα στραγγίζετε χωρίς όμως να τα στύψετε.
  • Προσθέτετε τη ρίγανη και ανακατεύετε.
  • Η γέμιση είναι έτοιμη, οπότε την αφήνετε στην άκρη και περνάτε στο επόμενο στάδιο για το χοιρινό.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Βάζετε το καρέ σε μια επίπεδη επιφάνεια.
  • Με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, πιέζετε το τρυφερό ψαχνό μέχρι το κέντρο της μιας άκρης του καρέ και το σκάβετε.
  • Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο κρέας, που θα γεμίσετε με τα ξερά φρούτα.
  • Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα άνοιγμα, δημιουργώντας μια οπή με ένα μαχαίρι.
  • Αλατοπιπερώνετε το καρέ.
  • Το τοποθετείτε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και προσθέτετε το μπαχάρι και το γλυκάνισο.
  • Βάζετε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι με το βαλσάμικο και το κρασί και τα ανακατεύετε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
  • Περιχύνετε το χοιρινό καρέ με αυτό το μείγμα.
  • Βάζετε το ταψί με το χοιρινό στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί με τη γέμιση και τη σάλτσα για 60 λεπτά.
  • Στο χρονικό αυτό σημείο, το βγάζετε από το φούρνο για να προσθέσετε τα μήλα και τις πατάτες.
  • Το βάζετε ξανά στο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί άλλη 1-1 ½ ώρα, ανάλογα με την ένταση της θερμοκρασίας στην οποία έχετε ρυθμίσει το φούρνο.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, παρακολουθείτε το κρέας και αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί για να μην κολλήσει το λίπος του κρέατος επάνω.
  • Επίσης συχνά καλό είναι να περιχύνετε το κρέας με τα υγρά του ταψιού, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, έτσι θα γίνει πιο ζουμερό.
  • Για να ελέγξετε να έχει ψηθεί, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ψησίματος, κόβετε το χοιρινό με ένα μαχαίρι και προσέχετε το χρώμα του, πρέπει να είναι άσπρο και να μην έχει αίματα.
  • Αν το κρέας έχει ροδίσει εξωτερικά αλλά δεν έχει ψηθεί μέσα, τυλίγετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο.
  • Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρετε το καρέ σε μια στρογγυλή πιατέλα, συνοδεύετε με τις πατάτες και τα μήλα, τα οποία τοποθετείτε είτε στην ίδια είτε σε άλλη πιατέλα.http://www.newsbeast.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Έξι εκατομμυρίων ετών τα «ανθρώπινα» ίχνη στην Κρήτη;

Αρχαιότερο κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος φαίνεται να είναι το πιο παλιό, καταγεγραμμένο ανθρωπόμορφο αποτύπωμα.

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας νιαουρίζει τη νύχτα

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε;

Τυρί φέτα – Προβληματισμός για τα κρούσματα νοθείας

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται το πλέον εμβληματικό ελληνικό προϊόν, η φέτα. Τα κρούσματα νοθείας που «είδαν το φως της δημοσιότητας» τους τελευταίους μήνες με διακίνηση προϊόντων –

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Με τη σάτιρα τα βάζει το ΕΣΡ...

Μετά το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», για εκπομπή του 2016 που αφορούσε τον Σόιμπλε το Ραδιοτηλεοπτικό έβαλε στο στόχαστρο την «Ελληνοφρένεια».....