Σε φόρους πήγε το 85% των καταθέσεων των Ελλήνων το Νοέμβριο

Καταθέσεις 1,1 δισ ευρώ “έκαναν φτερά” για να πληρωθούν φόροι! Εντυπωσιακά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αντανακλούν το Νοέμβριο αύξηση της ρευστότητας στο σύστημα κατά 1,25 δισ ευρώ,
η οποία όμως, μετά την πληρωμή φορλολογικών υπηχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, περιορίστηκε σε νέα ρευστότητα μόλις…172 εκατ ευρώ. Τόσα ήταν τελικά τα χρήματα που παρέμειναν στους καταθετικούς λογαριασμούς, μετά την πλρηωμή φόρων, ως επιπλέον ποσό αύξησης του προηγούμενου υπολοίπου.  Συνολικά οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονται σε 124,8 δισ ευρώ.

Αντίστοιχα, αυξημένες κατά 1,25 δισ ευρώ, στα 136,41 δισ ευρώ είναι προφανώς οι καταθέσεις της…κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ!
Αναλυτικότερα, μειώθηκαν συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών κατά 294 εκατ ευρώ, στα 102,65 δισ ευρώ, με ανοδική κίνηση στις καταθέσεις προθεσμίας. Οι τελευταίες, παρουσιάζουν άνοδο τους τελευταίους έξι μήνες, σαν απαρχή αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο πιστωτικό σύστημα. Ετσι, για έκτο συνεχή μήνα, οι προθεσμιακές καταθέσεις κλιμακώθηκαν και αυξήθηκαν κατά επιπλέον 293 εκατ ευρώ το Νοέμβριο, αντανακλώντας συνολικό επίπεδο ύψους 43,48 δσι ευρώ. Το Μάϊο, οι καταθέσεις της κατηγροίας αυτής ήταν 40,97 δισ. Ευρώ.
Οσο για τις επιχειρήσεις, οι καταθέσεις τους σημείωσαν αύξηση κατά  512 εκατ ευρώ σετα 16,94 δισ ευρώ.
Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της πορείας των δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων το Νοέμβριο, από όπου φαίνεται ότι σε ετήσια βάση, ο ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,3%, από -1,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 62 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 308 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή, το Νοέμβριο, δόθηκαν παραπάνω δάνεια ύψους 62 εκατ ευρώ, παρά το ότι ετήσίως, η ροή δανείων μειώθηκα κατά 1,3%.
Αξίζει να σημειωθεί η πορεία των δανείων στεγαστικής πίστης, όπου τα υπόλοιπα των δανείων υποχώρησαν κατά 3,4% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο και ανήλθαν σε 65.007 εκατ ευρώ. Οριακή μείωση κατά 0,7% είχαν και τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων που διαμορφώθηκαν σε 24.925 εκατ ευρώ. Σε επίπεδο καθαρής μηνιαίας ροής, τα στεγαστικά μειώθηκαν κατά 184 εκατ ευρώ και τα καταναλωτικά κατα΄24 εκατ ευρώ.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Νοέμβριο του 2016, ήταν θετική κατά 283 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 88 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,2%, από -0,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,5%, από 0,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 226 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 126 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -4,3% το Νοέμβριο του 2016, από -5,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 57 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 214 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tο Νοέμβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 13 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 36 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,1%, από -2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 208 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 184 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
http://news247.gr/

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κ. Σισμανίδης: Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη...

Φτιάξτε σπιτική μαγιονέζα εύκολα και γρήγορα

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ Ερχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - εξπρές σε σπίτια

Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων