Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Κατάδες από τη Σάμο

Υλικά:
1 ½ κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό
1 ½ κούπα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
3/4 της κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας
1 κούπα αλυσίβα ( θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κουταλιές της
σούπας στάχτη κοσκινισμένη με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά. Θα το αφήσετε να κατασταλάξει και θα πάρετε μόνο το καθαρό νερό)
1 βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση:
2 κούπες αλεσμένα καρύδια
1 κούπα αλεσμένο και καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας κανέλα, λίγο γαρύφαλλο σκόνη και
μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νερό

Για το πασπάλισμα:
Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.
Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια.

Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Από τη ζύμη μας ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους.

Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι από τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Στρώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τους κατάδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα γλυκάκια από το φούρνο τα ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
 visitgreece.gr