Πρόστιμο σε ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους

Αντιμέτωπο με τεράστιες επιβαρύνσεις θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι πέραν των διπλών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν θα έχουν και τον βραχνά υπέρογκων προστίμων.

Πρόκειται για επαγγελματίες που παρ’ ότι έχουν σταματήσει την δραστηριότητά τους κι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ο ΕΦΚΑ τους επιβάλλει πρόστιμα – μαμούθ 6% κάθε χρόνο επί των συνοίκών οφειλών που είχαν στον πρώην ΟΑΕΕ.

Ανθρωποι δηλαδή που δεν είχαν να πληρώσουν στο ταμείο τους κι ενδεχομένως γι’ αυτό έκλεισαν και το επάγγελμά τους πρέπει τώρα να επιβαρυνθούν με απίστευτα πρόστιμα. Και μάλιστα λόγω αυτών των οφειλών δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Σύμφωνα με το capital, ορισμένοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμα και αν έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος τους και, παράλληλα, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, και μάλιστα όχι στον τέως ΟΑΕΕ –στον οποίο χρωστούν–, αλλά στο… ΙΚΑ.

Ο λόγος για τον de facto αποκλεισμό τους από τη σύνταξη είναι το «εξωπραγματικό» ύψος των οφειλών τους προς τον τέως ΟΑΕΕ, λόγω των προσαυξήσεων, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτα ακόμα και αφού «έκλεισαν τα βιβλία τους».

Έτσι, οι αυτοαπασχολούμενοι «τιμωρούνται» από το ασφαλιστικό σύστημα όχι μόνο ενόσω ασκούν δραστηριότητα –με τις γιγάντιες εισφορές τις οποίες καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα–, αλλά και αφού τη σταματήσουν. Απόδειξη ότι είναι παραμένουν χρεωμένοι, και μάλιστα υπέρογκα (λόγω αυθαίρετων προσαυξήσεων), ακόμα και όταν δεν έχουν πλέον κανένα απολύτως έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με τις συνολικές οφειλές (κύριες οφειλές συν προσαυξήσεις-πρόστιμα) των τέως αυτοαπασχολουμένων να εκτινάσσονται –ακόμα και μετά τον τερματισμό της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους–, μπλοκάρεται ο δρόμος τους για τη σύνταξη.

Πάνω από 67 ετών


Και αυτό, ακόμα και αν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι πλέον υπερήλικες, δηλαδή έχουν ξεπεράσει τα 67 έτη τους και, παράλληλα, τηρούν όλες τις άλλες νόμιμες προϋποθέσεις για να πάρουν τουλάχιστον την εθνική σύνταξη των 346 ευρώ/μήνα από την ασφάλιση τους ως μισθωτοί, δηλαδή έχουν κλείσει τα 67 έτη τους και έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ.Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό, επίσης, είναι πως ένα μεγάλο μέρος της οφειλής τους προς τον τέως ΟΑΕΕ προκύπτει από τον ανατοκισμό με 6% κάθε χρόνο των συνολικών οφειλών τους, ακόμα και αφού σταμάτησαν κάθε ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα, μαζί και την ασφάλισή τους στον τέως ΟΑΕΕ.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι απανωτές προσαυξήσεις αυτές επί των κύριων οφειλών προς τον τέως ΟΑΕΕ οδηγούν στο να φτάσουν οι συνολικές οφειλές (κύρια οφειλή συν προσαυξήσεις) πολύ πάνω από το «πλαφόν» των 20.000 ευρώ.
Έτσι, οι οφειλές αυτές δεν μπορούν να εξοφληθούν μέσω της ρύθμισης των έως 40 παρακρατήσεων σε ισόποσες μηνιαίες καταβολές σύνταξης στους οφειλέτες τέως επαγγελματίες.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό των συνολικών οφειλών, που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και, έπειτα, να ρυθμίσουν σε 40 δόσεις τις οφειλές των 20.000 ευρώ.
in.gr