Ακριβότερες πλέον οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις

Πέρα από τις αλλαγές στον τρόπο είσπραξης των απλήρωτων κοινοχρήστων, σημαντικές επιβαρύνσεις για τα ακίνητα κρύβει ο ψηφισθείς νόμος με τα προαπαιτούμενα....

Στα άρθρα για τις αλλαγές στο Κτηματολόγιο προβλέπονται αυξήσεις τελών σε πολλές από τις εμπράγματες συναλλαγές, όπως οι μεταβιβάσεις και οι γονικές παροχές. Για την εγγραφή κάθε δικαιοπραξίας, δικαστικής απόφασης, διοικητικής πράξης αλλά και για τη χορήγηση αντιγράφων και πιστοποιητικών οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στα Κτηματολογικά Γραφεία. Με το αζημίωτο φυσικά. Ειδικότερα:

1. Για τη χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Οταν με την ίδια αίτηση χορηγούνται περισσότερα του ενός πιστοποιητικά για τον ίδιο τίτλο, καταβάλλεται πάγιο τέλος 6,50 ευρώ.

2.
 Για τη χορήγηση αντιγράφου στοιχείου από το αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου ή του υποκαταστήματός του καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Το τέλος του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 4,50 ευρώ για κάθε επιπλέον φύλλο.

3.
 Για τη χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματογραφικού διαγράμματος καταβάλλεται πάγιο τέλος 15 ευρώ ή 33 ευρώ αντίστοιχα.

4.
 Για την εγγραφή κάθε πράξης στα βιβλία καταβάλλεται πάγιο τέλος 12 ευρώ. Εξαιρούνται οι πράξεις α) αγοραπωλησίας, β) ανταλλαγής, γ) διανομής, δ) εισφοράς ακινήτου σε εταιρία, ε) περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, στ) δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα λόγω έκτακτης χρησικτησίας, ζ) μίσθωσης. Για αυτές τις πράξεις καταβάλλεται πάγιο τέλος 3 ευρώ.

5.
 Καταβάλλεται επίσης αναλογικό τέλος ίσο με ποσοστό 5‰ επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος ή του ύψους του μισθώματος για την εγγραφή των πράξεων αγοραπωλησίας, ανταλλαγής, διανομής, εισφοράς ακινήτου σε εταιρία, περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα λόγω έκτακτης χρησικτησίας και μίσθωσης.

6.
 Αναλογικό τέλος ίσο με ποσοστό 8‰ επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος για την εγγραφή των πράξεων προικοσυμφώνου ή γονικής παροχής, δωρεάς εν ζωή ή αιτία θανάτου, σύστασης πραγματικής δουλείας, υποθήκης, προσημείωσης υποθήκης, κατάσχεσης, αναγγελίας απαίτησης που επέχει θέση κατάσχεσης, δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού.

7.
 Πρόσθετο τέλος 1‰ επί της αξίας κάθε ακινήτου.
dimokratianews.gr