Έλεγχος της ακίνητης περιουσίας μέσω Κτηματολογίου...Τι πρόστιμα θα πληρώσουν οι παραβάτες...

Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν σύντομα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν ανακριβή ή ψευδή στοιχεία για...
την ακίνητη περιουσία τους στην εφορία,
καθώς το taxisnet του Υπουργείο Οικονομικών θα διασυνδεθεί και θα αποκτήσει ηλεκτρονική πρόσβαση στα στοιχεία και τα αρχεία ακινήτων όλων των Ελλήνων που διατηρεί η Εταιρεία "Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε ".

Με την "ηλεκτρονικό μάτι "που αποκτά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων​ στο αρχείο δεδομένων του "Εθνικού Κτηματολογίου" θα μπορεί μέσω των διασταυρώσεων με τα δικά της ηλεκτρονικά αρχεία (Περιουσιολόγιο μέσω δηλώσεων Ε9 ) που διατηρεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ,να εντοπίσει τους φορολογούμενους που δηλώνουν ή έχουν δηλώσει στο παρελθόν ανακριβή η ψευδή στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους.

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η πρόβλεψη αυτή, δηλαδή της διασύνδεσης και ηλεκτρονικής ανταλλαγής των στοιχείων και αρχείων ακίνητης περιουσίας που διατηρούν οι εφορίες και το Εθνικό Κτηματολόγιο , προήλθε από το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν σε σημαντικές διορθώσεις των χαρακτηριστικών των ακινήτων τους στην εφορία όταν πρόκειται να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις των ακινήτων τους.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπιστούν ,μέσω των διασταυρώσεων, ότι απέκρυψαν κρίσιμα στοιχεία των ακινήτων τους, η δήλωσαν ανακριβή στοιχεία (εμβαδόν επιφανείας ,είδος εμπράγματου δικαιώματος ,ποσοστό συνιδιοκτησίας κλπ) η απέκρυψαν ακόμη ημιτελή η και ολόκληρα ακίνητα, οικόπεδα η αγροτεμάχια ,θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τόκους εκπρόθεσμης καταβολής αλλά και τους κύριους η συμπληρωματικούς φόρους ακινήτων (ΕΝΦΙΑ,ΦΑΠ κλπ) που απέφυγαν να καταβάλουν με βάση την πραγματική ακίνητη περιουσία τους.


Ακόμη θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα​ για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων Ε9 ,αλλά και πρόσθετο φόρο εισοδήματος που τυχόν προκύπτει καθώς αυξάνουν τα τεκμήρια διαβίωσης με τον εντοπισμό "κρυφής" ακίνητης περιουσίας. Εκτός των παραπάνω όσοι φορολογούμενοι εμφάνισαν χαμηλότερη ακίνητη περιουσία και έλαβαν κοινωνικά επιδόματα η φοροαπαλλαγές η πέτυχαν δηλώνοντας περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη για να γλιτώσουν την καταβολή δόσεων δανείων στις Τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση ,καθώς θα επιστρέψουν εντόκως επιδόματα κλπ ,και θα απενταχθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη...

newpost.gr