Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα.Χιόνια και κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας


Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακητριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές, ημιορεινές, αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η
κακοκαιρία θα εξασθενήσει από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.
Χιόνια στη βόρεια Ελλάδα
Ειδικότερα, ο καιρός παρουσίασε επιδείνωση από τη νύχτα στη βόρεια Ελλάδα, όπου το σκηνικό του καιρού συνθέτουν οι χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες. 
Χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και στην ορεινή Χαλκιδική. 
Από τις 3 τα ξημερώματα παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους υπόλοιπους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης.
Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία σε Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Φίλυρο και Εξοχή. Το ίδιο ισχύει με τις σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκηδόνας, ενώ δεν θα γίνουν μαθήματα και στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Βερτίσκου και Σοχού του δήμου Λαγκαδά.
Η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετούς ορεινούς δρόμους της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση στην ΠΑΘΕ.
Στη δυτική Μακεδονία, αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης στον βασικό κορμό της Εγνατίας Οδού (στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών). 
Κλειστά είναι σήμερα τα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.
Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην κεντρική Ελλάδα
Η κακοκαιρία πλήττει και την Κεντρική Ελλάδα, όπου στα πεδινά βρέχει ακατάπαυστα από τα μεσάνυχτα ενώ από υψόμετρο 200 μέτρων και πάνω χιονίζει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, από τις 4 τα ξημερώματα. 
Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην περιοχή του Δομοκού με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες στον δρόμο Λαμίας Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ από τις 5.30 το πρωί η Τροχαία έχει στήσει μπλόκο λίγο μετά τη Λαμία και απαγορεύει τη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων, υποχρεώνοντας τα Ι.Χ. να βάλουν αλυσίδες για να προχωρήσουν το ταξίδι τους προς τον Δομοκό, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα . 
Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου, στην περιοχή του Τυμφρηστού, το χιόνι έχει φτάσει τα 30 εκατοστά και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς δίνουν μάχη για να μπορέσουν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ενώ είναι απαραίτητες οι αλυσίδες. 
Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας χιονίζει ακατάπαυστα, ενώ στα πεδινά της Λαμίας βρέχει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση γεγονός το οποίο προβληματίζει τους αρμόδιους, ιδιαίτερα για την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες ώρες στον Σπερχειό ποταμό.
Στα «λευκά» ξύπνησε το Καρπενήσι, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλον σχεδόν τον νομό Ευρυτανίας. Η έντονη βροχόπτωση από τα μεσάνυχτα και μετά, μετατράπηκε σε χιονόπτωση και οι κάτοικοι της ευρυτανικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με χιόνι και μέσα στην πόλη. 
Ο δήμος Καρπενησίου, με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι τα σχολεία και των δύο βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σήμερα λόγω κακοκαιρίας. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στην περιοχή του Δομοκού στη Φθιώτιδα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Δομοκού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ