Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

Καλαμάρια γεμιστά στο φούρνο

Υλικά για 6 άτομα

  • 7-8 καλαμάρια
  • 6 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 μελιτζάνα, ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζ. κάρδαμο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζ. φυλλαράκια κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • λάδι
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • πάπρικα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1 ποτήρι νερού χυμός ντομάτας (περίπου 150 γρ.)
  • 1 ποτήρι νερού λευκό κρασί (περίπου 150 γρ.)
  • 2 κούπες ρύζι Basmati
  • 1 κούπα άγριο ρύζι               

    Εκτέλεση

  • Πρώτα αφαιρούμε τα κεφάλια από τα καλαμαράκια και τα ψιλοκόβουμε. Βγάζουμε το κόκαλο από το εσωτερικό τους.
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  • Κατόπιν, ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το κολοκυθάκι και τις ντομάτες και, τέλος, τα ποδαράκια από το καλαμάρι, ψιλοκομμένα.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξίδι. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το κάρδαμο και τα φυλλαράκια του κόλιανδρου.
  • Γεμίζουμε τα καλαμαράκια, πιέζοντας τα λαχανικά με το δάχτυλό, ώστε να κατέβουν μέχρι το βάθος. Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί.
  • Στη γέμιση που έχει απομείνει, προσθέτουμε το ποτήρι κρασί και το χυμό ντομάτας.
  • Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μείνει η μισή. Περιχύνουμε τα καλαμάρια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
  • Βράζουμε τα δύο ρύζια χωριστά, σε μπόλικο, αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε.
  • Ενώ τα καλαμαράκια είναι ακόμα ζεστά, σερβίρουμε, κόβοντάς τα σε ροδέλες, σε κάθε πιάτο, και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τα γαρνίρουμε με τα δύο ρύζια. www.newsbeast.gr