Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αργοστόλι, η πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς

Πρωτεύουσα και ένα από τα λιμάνια της Κεφαλλονιάς, το Αργοστόλι είναι χτισμένο κατά μήκος των δυτικών ακτών του ομώνυμου γραφικού όρμου.

Ευρύχωρες πλατείες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, ωραία δημόσια κτίρια, διώροφα και τριώροφα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής συνθέτουν την εικόνα της πόλης, που κατέστη πρωτεύουσα του νησιού το 1757.
Τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Αργοστολίου είναι ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο τρισυπόστατος ναός του Αγίου Σπυρίδωνος (το νότιο κλίτος του είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα και το βόρειο στην Αγία Τριάδα), με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και η καθολική εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Οι δύο τελευταίες εκκλησίες κοσμούν το «Λιθόστρωτο», κεντρικό πεζόδρομο με εμπορικά καταστήματα και καφέ.
Ξεχωριστό χρώμα στο Αργοστόλι δίνουν η πλατεία Βαλλιάνου, στο κέντρο της πόλης, ο πύργος της Καμπάνας, στην ομώνυμη πλατεία, και η οδός Ριζοσπαστών, με φοίνικες και ανακαινισμένα κτίρια.
Σημείο αναφοράς για την πόλη αποτελεί το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, κληροδότημα του ευεργέτη Μαρίνου Κοργιαλένιου (1829-1911), που λειτουργεί από το 1924. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε από τους ευεργέτες Γεώργιο Βεργωτή και Ευάγγελο Τυπάλδο – Μπασιά το 1963.
Στο Ίδρυμα στεγάζονται βιβλιοθήκη, ενδιαφέρον ιστορικό – λαογραφικό μουσείο, η συλλογή Σπυρίδωνος Χαροκόπου, η συλλογή Φραγκίσκου και Στεφάνου Βαλλιάνου, αίθουσα μουσικής και πινακοθήκη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου περιλαμβάνει αρχαιότητες του νησιού που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο.
Στην παραλία του Αργοστολίου με τα βοτσαλωτά και την προτομή του ποιητή Νίκου Καββαδία (Μαραμπού) βρίσκεται η δημοτική αγορά, όπου διατίθενται όλα τα τοπικά προϊόντα.
Στην περιοχή Φανάρι, σε απόσταση 3,5 χλμ ΒΔ από το Αργοστόλι, βρίσκονται οι φημισμένες καταβόθρες του Αργοστολίου, σχισμές της γης δίπλα στη θάλασσα.
Τα θαλασσινά νερά εισχωρούν στις καταβόθρες και, αφού ακολουθήσουν μιαν υπόγεια διαδρομή 14-15 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή, καταλήγουν στη γραφική λίμνη του Kαραβόμυλου Σάμης, στο ξακουστό λιμναίο σπήλαιο της Μελισσάνης (κοντά στον Καραβόμυλο) και στην Aγία Eυφημία, το χωριό που απλώνεται στις ακτές του ομώνυμου όρμου, βορειοδυτικά του Καραβόμυλου.
Στην ίδια περιοχή είναι χτισμένος ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων, που καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και χτίστηκε εκ νέου σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο των Άγγλων (1829).
Παραλιακός δρόμος που έχει ως αφετηρία το Αργοστόλι (ο λεγόμενος «γύρος της Λάσσης») οδηγεί στη Λάσση, πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο, χτισμένο σε περιοχή με δαντελωτές ακτές.
Σε λόφο πάνω από τη Λάσση, στη θέση «Κοντό Πηγάδι», βρίσκεται το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων Ιταλών της μεραρχίας Acqui κατά την ιταλογερμανική σύρραξη που έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 1943.
Το Αργοστόλι ενώνει με την απέναντι ακτή η γέφυρα Δραπάνου (Δεβοσέτου ή Ντε Μποσέ), με μνημείο προς τιμήν των Άγγλων που την κατασκεύασαν.
Το ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μήκους 750 μ., θεμελιώθηκε το 1813 και ολοκληρώθηκε το 1835. Στην αρχή της γέφυρας Δραπάνου (Δεβοσέτου) βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Σισσιώτισσας.
Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κούταβου, υγροτόπου νοτιοανατολικά από το Αργοστόλι, σώζονται λείψανα οχυρώσεων της αρχαίας Κράνης, όπου υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα.  www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη