Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαμηλή η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο

Εκανε έκκληση στους πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο και έδωσε συμβουλές για να μην επιβαρυνθούν όσοι τις έχουν αποκτήσει «διά λόγου» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών.
Οι διαδικασίες καταγραφής στο υπόλοιπο 70% της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η συμμετοχή είναι
ιδιαίτερα χαμηλή, ακόμη και αν συνυπολογιστεί ότι σε όλα τα θέματα οι Ελληνες είναι «του παρά πέντε», συχνά και του «και πέντε»...
Από στοιχεία της «Εφ.Συν.», σε ορισμένες οικιστικές ενότητες του Δήμου Λουτρακίου, όπου ήδη έληξε η τρίμηνη προθεσμία, η συμμετοχή ήταν μόλις 5%. Η ίδια εικόνα υπάρχει για νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Κάλυμνος και η Κάρπαθος, για τα οποία υπάρχει ακόμα περιθώριο μερικών ημερών.
Εχει ήδη ανακοινωθεί η παράταση για ενάμιση μήνα και θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και νέα, ώστε να φτάσει συνολικά τους έξι μήνες, όσους έχουν στη διάθεσή τους και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ιδιοκτησία στην Ελλάδα.
Στα νέα προγράμματα, που ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Τοπογράφων η συμμετοχή είναι ακόμα πιο μικρή και μόλις υπερβαίνει το 1,4%.
Ο πρόεδρός του, Μιχάλης Καλογιαννάκης, ενημέρωσε ότι στα προηγούμενα προγράμματα η συμμετοχή έφτανε στο 71%. Προφανώς αναφερόταν σε προ μνημονίων εποχές, γιατί σε περιοχές όπου υποβλήθηκαν δηλώσεις μετά το 2008, όπως για παράδειγμα στον Τύρναβο, ήταν γύρω στο 10%.
Να σημειωθεί επίσης ότι στο πρόγραμμα του 2006 είχαν καλυφθεί μόνο οι 107 μεγάλοι δήμοι της χώρας, στους οποίους είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η υποβολή δήλωσης κατοχυρώνει την ιδιοκτησία, αλλά στην ουσία είναι άλλη μία επιβάρυνση για τους φορολογούμενους. Συνοδεύεται από την καταβολή «κτηματόσημου» 35 ευρώ ανά δικαίωμα και άλλα 20 ευρώ για βοηθητικές υποδομές που έχουν αποκτηθεί με χωριστό συμβόλαιο.
Οι οικονομικές υποχρεώσεις... απογειώνονται αν τα ακίνητα, κυρίως αγροτεμάχια, έχουν αποκτηθεί χωρίς τίτλους, με προφορικές παραχωρήσεις από γονείς σε παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να προσκομιστούν τουλάχιστον δυο δημόσια έγγραφα, όπως το Ε-9, από τα οποία θα αποδεικνύεται η κατοχή τους για μία εικοσαετία.
Το νέο πρόγραμμα του Κτηματολογίου, όπως επισήμανε ο πρόεδρος των Τοπογράφων, αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές, γι’ αυτό έδωσε πολύτιμες συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους:
◼ Να συνοδεύουν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο με τοπογραφικά διαγράμματα για ακίνητα που έχουν ήδη δομηθεί ή έχουν δικαίωμα δόμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελάχιστο κόστος για ένα τοπογραφικό υπολογίζεται σε 250 ευρώ. «Είναι θέμα της αγοράς» είπε ο Μ. Καλογιαννάκης σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για το κόστος ενός τοπογραφικού, προειδοποιώντας ότι «τα λάθη που θα εντοπιστούν αργότερα θα κοστίζουν πολύ περισσότερο».
◼ Να αρκούνται σε απλές δηλώσεις για ακίνητα μικρής αξίας, όπως τα αγροτεμάχια, διευκρινίζοντας ότι οι αποκλίσεις των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιεί το Κτηματολόγιο είναι μικρές, της τάξης των 50 εκατοστών, και επομένως δεν επηρεάζουν την τιμή πώλησής τους.
Εχει ενδιαφέρον η πρόταση του Συλλόγου Τοπογράφων για δημιουργία σώματος ορκωτών μηχανικών, που θα εξετάζει τις ενστάσεις των ιδιοκτητών κατά τη φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών χαρτών και θα βοηθά στη διόρθωση των λαθών.

Αύξηση γραφειοκρατίας

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης εξέφρασε τη διαφωνία του στη ρύθμιση που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, με την οποία το Κτηματολόγιο από Α.Ε. εντάχθηκε στον δημόσιο τομέα.
Υποστήριξε ότι αυτή η αλλαγή αύξησε τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί για την ενημερωτική καμπάνια και την ενοικίαση των γραφείων υποβολής δηλώσεων.
Επισήμανε ότι καθυστέρησε η λειτουργία των δυο μεγάλων γραφείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εξυπηρετήσουν ιδιοκτήτες με ακίνητα στην περιφέρεια που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.
Για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης είπε ότι η εφαρμογή είναι πιο φιλική σε σχέση με αυτήν που υπήρχε στο παρελθόν, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις αφού για την είσοδο απαιτείται η χρήση των κωδικών του Taxisnet.                 www.efsyn.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.