Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαμηλή η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο

Εκανε έκκληση στους πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο και έδωσε συμβουλές για να μην επιβαρυνθούν όσοι τις έχουν αποκτήσει «διά λόγου» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών.
Οι διαδικασίες καταγραφής στο υπόλοιπο 70% της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η συμμετοχή είναι
ιδιαίτερα χαμηλή, ακόμη και αν συνυπολογιστεί ότι σε όλα τα θέματα οι Ελληνες είναι «του παρά πέντε», συχνά και του «και πέντε»...
Από στοιχεία της «Εφ.Συν.», σε ορισμένες οικιστικές ενότητες του Δήμου Λουτρακίου, όπου ήδη έληξε η τρίμηνη προθεσμία, η συμμετοχή ήταν μόλις 5%. Η ίδια εικόνα υπάρχει για νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Κάλυμνος και η Κάρπαθος, για τα οποία υπάρχει ακόμα περιθώριο μερικών ημερών.
Εχει ήδη ανακοινωθεί η παράταση για ενάμιση μήνα και θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και νέα, ώστε να φτάσει συνολικά τους έξι μήνες, όσους έχουν στη διάθεσή τους και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ιδιοκτησία στην Ελλάδα.
Στα νέα προγράμματα, που ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Τοπογράφων η συμμετοχή είναι ακόμα πιο μικρή και μόλις υπερβαίνει το 1,4%.
Ο πρόεδρός του, Μιχάλης Καλογιαννάκης, ενημέρωσε ότι στα προηγούμενα προγράμματα η συμμετοχή έφτανε στο 71%. Προφανώς αναφερόταν σε προ μνημονίων εποχές, γιατί σε περιοχές όπου υποβλήθηκαν δηλώσεις μετά το 2008, όπως για παράδειγμα στον Τύρναβο, ήταν γύρω στο 10%.
Να σημειωθεί επίσης ότι στο πρόγραμμα του 2006 είχαν καλυφθεί μόνο οι 107 μεγάλοι δήμοι της χώρας, στους οποίους είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η υποβολή δήλωσης κατοχυρώνει την ιδιοκτησία, αλλά στην ουσία είναι άλλη μία επιβάρυνση για τους φορολογούμενους. Συνοδεύεται από την καταβολή «κτηματόσημου» 35 ευρώ ανά δικαίωμα και άλλα 20 ευρώ για βοηθητικές υποδομές που έχουν αποκτηθεί με χωριστό συμβόλαιο.
Οι οικονομικές υποχρεώσεις... απογειώνονται αν τα ακίνητα, κυρίως αγροτεμάχια, έχουν αποκτηθεί χωρίς τίτλους, με προφορικές παραχωρήσεις από γονείς σε παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να προσκομιστούν τουλάχιστον δυο δημόσια έγγραφα, όπως το Ε-9, από τα οποία θα αποδεικνύεται η κατοχή τους για μία εικοσαετία.
Το νέο πρόγραμμα του Κτηματολογίου, όπως επισήμανε ο πρόεδρος των Τοπογράφων, αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές, γι’ αυτό έδωσε πολύτιμες συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους:
◼ Να συνοδεύουν τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο με τοπογραφικά διαγράμματα για ακίνητα που έχουν ήδη δομηθεί ή έχουν δικαίωμα δόμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελάχιστο κόστος για ένα τοπογραφικό υπολογίζεται σε 250 ευρώ. «Είναι θέμα της αγοράς» είπε ο Μ. Καλογιαννάκης σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για το κόστος ενός τοπογραφικού, προειδοποιώντας ότι «τα λάθη που θα εντοπιστούν αργότερα θα κοστίζουν πολύ περισσότερο».
◼ Να αρκούνται σε απλές δηλώσεις για ακίνητα μικρής αξίας, όπως τα αγροτεμάχια, διευκρινίζοντας ότι οι αποκλίσεις των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιεί το Κτηματολόγιο είναι μικρές, της τάξης των 50 εκατοστών, και επομένως δεν επηρεάζουν την τιμή πώλησής τους.
Εχει ενδιαφέρον η πρόταση του Συλλόγου Τοπογράφων για δημιουργία σώματος ορκωτών μηχανικών, που θα εξετάζει τις ενστάσεις των ιδιοκτητών κατά τη φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών χαρτών και θα βοηθά στη διόρθωση των λαθών.

Αύξηση γραφειοκρατίας

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης εξέφρασε τη διαφωνία του στη ρύθμιση που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, με την οποία το Κτηματολόγιο από Α.Ε. εντάχθηκε στον δημόσιο τομέα.
Υποστήριξε ότι αυτή η αλλαγή αύξησε τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί για την ενημερωτική καμπάνια και την ενοικίαση των γραφείων υποβολής δηλώσεων.
Επισήμανε ότι καθυστέρησε η λειτουργία των δυο μεγάλων γραφείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εξυπηρετήσουν ιδιοκτήτες με ακίνητα στην περιφέρεια που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.
Για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης είπε ότι η εφαρμογή είναι πιο φιλική σε σχέση με αυτήν που υπήρχε στο παρελθόν, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις αφού για την είσοδο απαιτείται η χρήση των κωδικών του Taxisnet.                 www.efsyn.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Και νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.  Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος. Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Εύκολο τιραμισού...

Υλικά 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 1 φλ. τσαγιού τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας 1 κ. σ. ποτό μπράντι (προαιρετικά) 2 φλ. τσαγιού καφέ εσπρέσο ή κάποιον άλλο δυνατό καφέ, παρασκευασμένο και σε θερμοκρασία δωματίου

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,