Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξόντωσαν του Ελληνες αλλά απέτυχαν τα (τρία Μνημονία)!

Ενώ την περίοδο 2010-2017 επιβλήθηκαν φόροι και χαράτσια ύψους 21 δισ. €, τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 6,9 δισ. €, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, που κατατέθηκε στο ΣτΕ..

Tην πλήρη αποτυχία των τριών Μνημονίων «φωτογραφίζει» έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που αποκαλύπτει ότι ενώ την περίοδο 2010-2017 επιβλήθηκαν φόροι και «χαράτσια» ύψους 21 δισ. ευρώ, τα έσοδα του κράτους την ίδια περίοδο, αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν κατά 6,9 δισ. ευρώ! Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μείωση των δαπανών μεταξύ 2010 και 2017 έφτασε στα 33,6 δισ. ευρώ, με το πρόσχημα να αποφευχθεί «η πλήρης και ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας».
Το μέγεθος των επιβαρύνσεων αποτυπώνεται στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου κρινόταν η αντισυνταγματικότητα ή μη των περικοπών στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ουσιαστική αδυναμία αύξησης των δημοσίων εσόδων, λόγω πρόδηλης αδυναμίας εντοπισμού της φοροδιαφυγής, απόκρυψης και πραγματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων και του ΑΕΠ.

Οπως συμπεραίνει κανείς, ενώ επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι 11,8% του ΑΕΠ, ήτοι παραπάνω από 21 δισ. ευρώ (οι υπολογισμοί έγιναν με το ΑΕΠ στην περιοχή των 180 δισ. ευρώ), τα δημόσια έσοδα από το 2010 έως το 2017 όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αντίθετα υποχώρησαν κατά περίπου 6,9 δισ. ευρώ. Το 2010 τα έσοδα γενικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανέρχονταν σε 88,335 δισ. ευρώ. Επειτα από διαδοχικές φοροεπιδρομές και σωρευτικές επιβαρύνσεις 21 δισ. ευρώ, τα δημόσια έσοδα διαμορφώθηκαν σε 81,448 δισ. ευρώ ή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 6,887 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τα έσοδα, στο έγγραφο του ΓΛΚ αναλύεται χαρακτηριστικά: «Οι σημαντικότεροι συντελεστές που συνέβαλαν στην προσαρμογή είναι ο φόρος εισοδήματος (3,9% του ΑΕΠ), οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (3,1% του ΑΕΠ), ο ΦΠΑ (3% του ΑΕΠ) και η φορολογία των ακινήτων (1,8% του ΑΕΠ)». Αυτό είχε ως συνέπεια, επισημαίνει το ΓΛΚ, «από το σταθερά χαμηλό -σε σχέση με την ευρωζώνη- επίπεδο του 37%-38% του ΑΕΠ να έχουν φτάσει στο 45% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Την ίδια χρονική περίοδο, μεταξύ 2010 και 2017, οι δημόσιες δαπάνες μέσω των περικοπών τις οποίες υπέστησαν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι συρρικνώθηκαν από 113,664 δισ. ευρώ σε 80,057 δισ. ευρώ. Η μείωση έφτασε συνολικά τα 33,6 δισ. ευρώ. Η ανάλυση των περικοπών, πάντα με βάση τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναδεικνύει το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχθηκαν μισθοί και συντάξεις. Το 2010 το κονδύλι μισθοδοσίας του Δημοσίου διαμορφωνόταν σε 23,114 δισ. ευρώ. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 2017, οι μισθοί κόστιζαν στο Ελληνικό Δημόσιο 6,820 δισ. ευρώ λιγότερα και συγκεκριμένα 16,294 δισ. ευρώ.
Ισοπέδωση
Στο μέτωπο των συντάξεων η ισοπέδωση έχει πολλαπλάσιες διαστάσεις. Αγγίζει τα 8,9 δισ. ευρώ το μέγεθος των περικοπών σε κοινωνικές παροχές μέσα σε οκτώ χρόνια, καθώς το συνολικό κονδύλι (στο μεγαλύτερό μέρος του αφορά συντάξεις) περιορίστηκε από 47,328 δισ. ευρώ σε 38,439 δισ. ευρώ.
Τη...νύφη, όπως αναγνωρίζει το ΓΛΚ, πλήρωσε ο ιδιωτικός τομέας, αφού, όπως παρατηρεί: «Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης εκδηλώθηκαν στον ιδιωτικό τομέα μέσω -μεταξύ άλλων- της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, η οποία ξεπέρασε το 27% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παραμένει σε επίπεδα άνω του 18%, καθώς και της δραστικής μείωσης των μισθών, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης νομοθετημένου κατώτατου μισθού, μειωμένου κατά 22% και 32% για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, και της θεσμοθέτησης ευέλικτων μορφών απασχόλησης».
Τα (παράλογα) επιχειρήματα κατά της επιστροφής των δώρων
Η οικτρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ύστερα από διαδοχικές επιδρομές επιβαρύνσεων και περικοπών παρουσιάστηκαν στο ΣτΕ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να ενισχυθούν τα κυβερνητικά επιχειρήματα απόκρουσης ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων στο Δημόσιο ή καταβολής αναδρομικών περικοπών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ΓΛΚ υποστηρίζει πως σε περίπτωση αναδρομικής χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων για την περίοδο 2013-2018, η δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 3,9 δισ. ευρώ σε μεικτή βάση.

Παράλληλα, η ετήσια προκαλούμενη δαπάνη για την εφεξής χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων υπερβαίνει τα 700.000.000 ευρώ σε μεικτή βάση. Προειδοποιεί μάλιστα με ηχηρό τρόπο ότι «η δημοσιονομική επιβάρυνση από ενδεχόμενη επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας θα οδηγήσει στην απώλεια του δημοσιονομικού στόχου με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην αξιοπιστία των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και τη μακροοικονομική ισορροπία της ελληνικής οικονομίας».

Συνοψίζοντας, το ΓΛΚ, αντίθετα από τις καθησυχαστικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα στενά περιθώρια εντός των οποίων πρέπει να κινηθεί ο Προϋπολογισμός του 2019, σημειώνοντας ότι η οικονομία κινείται οριακά πάνω από τον στόχο ενισχυμένης εποπτείας.

Για να μην αφήσει μάλιστα περιθώρια παρερμηνειών, προσθέτει: «Η επίτευξη του ως άνω στόχου αποτελεί προϋπόθεση για τη σταδιακή εφαρμογή μέρους των μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 22ης Ιουνίου 2018». Ενδεχόμενη παράβασή τους θα έστελνε ηχηρά αρνητικό μήνυμα στις αγορές. Θα μπορούσε αυτό να εκληφθεί και ως σύσταση προς την κυβέρνηση, η οποία σε μια εκλογική χρονιά ετοιμάζεται να δώσει τα ρέστα της προκειμένου να γυρίσει το παιχνίδι.
dimokratianews.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Χορτοτυροπιτάκια στο τηγάνι

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 16 πιτάκια) Για τη γέμιση ½ φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 κιλό άγρια χόρτα, χοντροκομμένα 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (1 φλ.)

Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ και θα λειτουργεί σαν «διαβατήριο» για όλες τις συναλλαγές...

Μια μικρή «επανάσταση» στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να φέρει στις αρχές του νέου χρόνου ο μοναδικός Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) ταυτοποίησής τους, που θα τυπωθεί και στις καινούργιες ταυτότητες και θα χρησιμοποιείται παντού. Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ και θα αποδίδεται σε κάθε

Άδειες δεξαμενές και ακαρπία δείχνουν τα 4,50 ευρώ σε φρέσκα αγουρέλαια

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου   σε επίπεδα έως και 50% κάτω από τους 270.000 τόνους που παρήχθησαν το 2020. Εφόσον τα σενάρια επιβεβαιώσουν τα νούμερα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα ενόψει της νέας παραγωγής, η αγορά βάσει και του θεμελιώδους νόμου της προσφοράς και της ζήτησης,

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.