Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με μνημόνια και την ΕΕ πάνω από το κεφάλι σου, φιλεργατικός δεν είσαι

Βρήκαν επιτέλους πεδίο αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Κοντράρονται ως προς το ποιο κόμμα είναι πραγματικά φιλεργατικό.
Πιάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από την τάση του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλο να λέει και άλλο να εννοεί και φτιάχνει τον μπαμπούλα που ήθελε: το «νεοφιλελευθερισμό».

Αντεπιτίθεται η ΝΔ και προσπαθεί να πείσει ότι μιλάει για ευελιξία, αλλά με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και «ανάπτυξη» που θα οδηγήσει και σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
Στην πραγματικότητα ξέρουν πολύ καλά ότι τίποτα από όσα λένε δεν ισχύει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει τον «υπαρκτό νεοφιλελευθερισμό» με τον ίδιο τρόπο που θα καταργούσε τα μνημόνια με… ένα άρθρο και ένα νόμο.
Γιατί και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να αυξάνεται η μερική απασχόληση. Διότι μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία είναι το μεγαλύτερο μέρος των νέων θέσεων εργασίας.
Γιατί και οι δικοί του υπουργοί έκαναν προσλήψεις με προγράμματα «ορισμένου χρόνου».
Γιατί και αυτή η κυβέρνηση εφάρμοσε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, παρά την αντίθεση και των εργαζομένων και αρκετών εμπόρων.
Γιατί η «επαναφορά» των συλλογικών συμβάσεων, αφήνει πολλά περιθώρια στην εργοδοσία να επιβάλει τη δική της θέση.
Γιατί με την ανεργία να είναι ακόμη πάνω από 18% καμιά «διαπραγμάτευση» δεν μπορεί να γίνει, αφού οι όροι της συζήτησης είναι εξαιρετικά άνισοι, είτε μιλάμε για τον μεμονωμένο εργαζόμενο είτε για ένα σωματείο.
Όμως, κι η ΝΔ ας μην προσπαθεί να δείξει όψιμο φιλεργατικό προσωπικό.
Γιατί ήταν στην κυβέρνηση όταν καταργήθηκαν πολλά δικαιώματα των εργαζομένων.
Γιατί πολλά από αυτά που τώρα εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ επί κυβερνήσεων με συμμετοχή της ΝΔ θεσπίστηκαν.
Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν φέρνει «ανάπτυξη» αλλά εξαθλίωση.
Πάνω από όλα, αυτό που δεν μας λένε τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ότι όλα αυτά που συζητάμε συμπεριλήφθηκαν στα μνημόνια και στη μεταμνημονιακή επιτήρηση ακριβώς για να μην μπορούν μετέπειτα κυβερνήσεις να τα ανατρέψουν.
Γιατί η αντίληψη της ΕΕ ήταν και παραμένει ότι πρέπει να γίνει η Ελλάδα μια μεγάλη «ειδική οικονομική ζώνη», μια «παιδική χαρά για επενδυτές», όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνο υποχρεώσεις και ποτέ δικαιώματα.
Γιατί τα μνημόνια δεν ήταν «μέτρα σωτηρίας». Το «γράμμα στον Άγιο Βασίλη» ήταν εκείνων των εργοδοτών που αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως «αναλώσιμο υλικό».
Γιατί στην Ευρώπη κυριάρχησε η αντίληψη ότι «ανάπτυξη» είναι να ξεζουμίζεις αυτούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο.
Γι’ αυτό το λόγο και όσο την τελευταία λέξη για το τι νομοθετείται στη χώρα μας την έχουν οι δανειστές – και θα την έχουν, δυστυχώς, για πολλά χρόνια ακόμη– δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα για τους εργαζομένους.
Γι’ αυτό το λόγο και ας αφήσουν οι δυο μονομάχοι τα παχιά λόγια «υπέρ των εργαζομένων».
Ας παραδεχτούν την πραγματικότητα, ώστε να γνωρίζει και η κοινωνία με τι έχει να κάνει.
Και εάν έχουν κάποια πραγματική πρόταση για το πώς μπορούν να ξαναβρούν έστω και μέρος της αξιοπρέπειάς τους οι εργαζόμενοι, ας την κάνουν.
Σεμνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Γιατί δεν μιλάμε για στατιστικές.
Μιλάμε για τις ζωές των ανθρώπων.    www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη