Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συστατικό του μπρόκολου μπορεί να είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου


Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια νέα μελέτη που έγινε από επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, διαπίστωσε ότι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα χόρτα περιέχουν μια ουσία που θα μπορούσε να αδρανοποιήσει ένα ζωτικής σημασίας γονίδιο που παίζει ρόλο σε διάφορους καρκίνους.

Η μελέτη με τίτλο «Reactivation of PTEN tumor suppressor for cancer treatment through inhibition of a MYC-WWP1 inhibitory pathway», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και ανοίγει το δρόμο σε νέους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου, ενώ, επιβεβαιώνει δύο ακόμα μελέτες που εστίασαν στο ίδιο θέμα και δημοσιεύθηκαν επίσης μέσα στο 2019.
Οι συγγραφείς με επικεφαλής τον Pier Paolo Pandolfi, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, επισημαίνουν ότι έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν τα προστατευτικά αποτελέσματα του μπρόκολου και άλλων συναφών λαχανικών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα λαχανικά αυτά περιέχουν μια ουσία που στοχεύει ένα γονίδιο που ονομάζεται WWP1 και όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη που έγινε σε ζώα, καταστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου. Ο κ. Pandolfi τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή έφερε στο προσκήνιο έναν νέο σημαντικό «παίκτη» που οδηγεί σε ένα μονοπάτι κρίσιμο για την καταπολέμηση του καρκίνου καθώς, βρήκαν ότι μπορεί να ανασταλεί με ένα ένζυμο που εμπεριέχει το μπρόκολο και κάποια άλλα λαχανικά.
Αυτό το μονοπάτι δεν αναδεικνύεται μόνο ως ρυθμιστής για τον έλεγχο της ανάπτυξης όγκων, αλλά και ως «Αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου όπως λένε οι επιστήμονες αφού θα τους δώσει τη δυνατότητα να στοχεύσουν σε θεραπευτικές επιλογές.
Το ισχυρό γονίδιο καταστολής όγκων, το PTEN, όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα, είναι ένα κοινό γονίδιο το οποίο συνήθως υφίσταται μεταλλάξεις και διαγράφεται ή ρυθμίζεται προς τα κάτω ή μένει εντελώς ήσυχο. Αυτό σημαίνει ότι, το γονίδιο αυτό δεν μπορεί να σταματήσει την εμφάνιση και την εξέλιξη των καρκίνων. Τα άτομα που κληρονομούν μια μεταλλαγμένη έκδοση αυτού του γονιδίου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων καθώς και αναπτυξιακών ελαττωμάτων.
Κάθε άτομο μεταφέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου - το καθένα από τους δύο γονείς. Εάν φέρουν ένα ελαττωματικό γονίδιο, η δραστηριότητα του PTEN μπορεί να μειωθεί. Οι ερευνητές εικάζουν ότι εάν θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δραστηριότητα του υπάρχοντος PTEN, θα μπορούσαν να καταστέλλουν τους όγκους ή τους καρκίνους. Με στόχο την εξεύρεση μορίων που θα μπορούσαν να ρυθμίσουν και να αυξήσουν τη δραστικότητα του PTEN, η ομάδα ανέλαβε τη διεξαγωγή σειράς πειραμάτων σε εργαστηριακά ποντίκια ευαίσθητα στον καρκίνο και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.
Εκεί διαπίστωσαν ότι ένα γονίδιο με την ονομασία WWP1 παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και ανάπτυξη καρκίνων. Αυτό το γονίδιο παράγει ένα ένζυμο το οποίο βρέθηκε να διακόπτει τις προστατευτικές ή κατασταλτικές δράσεις του PTEN. Η ομάδα παρατήρησε ότι η ινδολο-3-καρβινόλη (I3C) - ένα συστατικό του μπρόκολου θα μπορούσε να αναστείλει τις επιδράσεις του WWP1 και έτσι να προστατεύσει τις δραστηριότητες PTEN που καταστέλλουν τον όγκο. Ο Pandolfi και οι συνεργάτες του χορήγησαν στη συνέχεια I3C σε εργαστηριακά ζώα που ήταν ευαίσθητα στον καρκίνο και σημείωσαν ότι αυτό επέτρεψε στο PTEN να προστατεύει τα ζώα από τον καρκίνο.
Ο ερευνητής Pandolfi Yu-Ru Lee δήλωσε ότι για την ποσότητα του μορίου που απαιτείται για την παροχή αντικαρκινικών οφελών θα έπρεπε κανείς να καταναλώσει περίπου 6 κιλά σε λαχανάκια Βρυξελλών ημερησίως. Ωστόσο, η γνώση που απέκτησαν από το μελέτη είναι το κλειδί για την ενίσχυση του PTEN και ελπίζουν ότι η έρευνα στον τομέα αυτό θα βοηθήσει ώστε σύντομα να υπάρχουν φάρμακα που στοχεύουν το PTEN και ενισχύουν τη δράση του ως προστατευτικό έναντι του καρκίνου.
Οι συγγραφείς της μελέτης αποφάνθηκαν συμπερασματικά ότι τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο προς μια μακρόπνοη προσέγγιση καταστολής των όγκων για την θεραπεία του καρκίνου.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των σουλφοραφινών
Πρόσφατα ερευνητές από την Τσεχική Δημοκρατία εξέτασαν τα ευεργετικά συστατικά του μπρόκολου σε μία μελέτη με τίτλο «Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties» η οποία δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2019 στην επιστημονική εφημερίδα «Journal of Medicinal Food».
Οι συντάκτες της μελέτης επεσήμαναν ότι το μόριο "σουλφοραφάνη", το οποίο είναι ένα ισοθειοκυανικό άλας που αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκοραφανίνης μέσα σε σταυροειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελών. Και εξηγούν, ότι η γλυκοραφανίνη στα φυτά μετατρέπεται σε σουλφοραφάνη χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροσυνάση.
Από την ανασκόπηση μελετών που διερεύνησαν διαπίστωσαν τις αντικαρκινικές και προστατευτικές ιδιότητες του σουλφοραφτάνιου. Υποστηρίζουν επίσης, ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει σε άλλες ασθένειες όπως οστεοπόρωση, τα καρδιακά νοσήματα τον αυτισμό κλπ..
Μελέτη για την αποτελεσματικότητα της σουλφοραφάνης στον  καρκίνο του μαστού
Σε μία άλλη έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα με επικεφαλής την Nadia Castro από το Tumor Growth Factor Section, Mouse Cancer Genetics Program, NCI, Frederick, Maryland και τους συνεργάτες της, τα αποτελέσματα της οποία δημοσίευσαν τον Μάρτιο του 2019 με τίτλο «“Sulforaphane Suppresses the Growth of Triple-negative Breast Cancer Stem-like Cells In vitroand In vivo» στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research (Philadelphia Pa.), διαπιστώθηκε ότι το σουλφοράνιο που βρέθηκε στο μπρόκολο θα μπορούσε να ωφελήσει τις γυναίκες με ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού που ονομάζεται "Triple Negative καρκίνος του μαστού" ή TNBC.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη λειτουργία των κυττάρων που μοιάζουν με καρκινικά στελέχη ή CSC και που απομονώθηκαν από ασθενείς. Στη συνέχεια προκάλεσαν καρκίνο σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκαν ημερησίως ενέσεις 50 mg σουλφοραφάνης / kg για 5 και 3 εβδομάδες, αντίστοιχα. Και παρατήρησαν ότι τα κύτταρα TNBC που έχουν ιδιότητες αυτοανανέωσης ανεστάλησαν από τη σουλφοραφάνη.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι αυτό το μόριο στοχεύει στο "Cripto-mediated oncogenic pathway signaling" για να επιτευχθεί η αναστολή του όγκου.
Τα αποτελέσματα και αυτής της μελέτης, αποκάλυψαν ότι η σουφοροφαφάνη ήταν ικανή να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και επίσης σταμάτησε την ανάπτυξη των κυττάρων CSC. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα από τη μελέτη ότι η σουλφοραφάνη (50 mg / kg) καταστέλλει την ανάπτυξη όγκου μαστού σε ένα μοντέλο ζώων TNBC, ενδεχομένως με στόχο έναν CSC πληθυσμό, ενώ, συλλογικά αποτελέσματα σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν ότι η χρήση σουλφοραφάνης για η χημειοπροφύλαξη του TNBC μπορεί να είναι ελπιδοφόρα γι αυτό απαιτείται περαιτέρω κλινική αξιολόγηση.
Πηγές:
https://science.sciencemag.org/content/364/6441/eaau0159
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2018.0024
http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/12/3/147.long
https://www.news-medical.net/news/20190519/Broccoli-contains-an-ingredient-that-could-target-the-Achillese28099-heel-of-cancers.aspx            www.naftemporiki.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών,

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,