28 Μαΐου 2019

Από τους Αρκιούς στη Φολέγανδρο…

Η ζωντανή μετάδοση τηλεοπτικού καναλιού πανελλήνιας εμβέλειας με τους ακριτικούς, πανέμορφους μικροσκοπικούς Αρκιούς, με έκανε να θυμηθώ υπέροχα, χρυσοκέντητα καλοκαίρια. Τα μακρινά νησιά, αυτοί οι γαλαζοπράσινοι παράδεισοι του Αιγαίου, που ο πληθυσμός τους δεν φθάνει ούτε τους 50 μόνιμους κατοίκους, είναι που κάνουν τη χώρα μας να φαντάζει ως ο ιδανικός προορισμός στον πλανήτη.
Οι Αρκιοί, το Μαράθι, η Αργελούσσα, η Σπολάτα, το Μακρονήσι, που διοικητικά ανήκουν στην Πάτμο, φιλοξενούν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου, οι οποίοι φθάνουν εκεί με σκάφη. Επιθυμώντας έτσι να ξεφύγουν αρκετές φορές από κοσμοπολίτικους, θορυβώδεις προορισμούς. Η live μετάδοση του τηλεοπτικού καναλιού, έγινε το πρωί των εκλογών. Ο ιδιοκτήτης μιας γραφικής ταβέρνας, μιλούσε για την ψηφοφορία σε ένα νησάκι εκθαμβωτικής ομορφιάς στα Δωδεκάνησα, με επιφάνεια 6,7 τ.μ. και μήκος ακτών 25 χιλιόμετρα. Οι Αρκιοί ανήκουν στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Κάποιοι φίλοι ελβετικής καταγωγής, οι οποίοι έφθασαν το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, ταξίδεψαν στη Φολέγανδρο.

Η Φολέγανδρος και η…ματσάτα
Πρόκειται για το γοητευτικό νησί των Κυκλάδων (μεταξύ Σικίνου και Μήλου), το οποίο λατρεύουν οι Ελβετοί και Γάλλοι τουρίστες. Η παρέα των Ελβετών φίλων, ταξίδεψε στη Φολέγανδρο με το sea jet από τον Πειραιά. Το συγκεκριμένο «έπιασε» πρώτα Σίφνο, μετά Μήλο, Φολέγανδρο και συνέχισε για Ίο, Σαντορίνη, Νάξο, καταλήγοντας στη λαμπερή πάντα Μύκονο. Οι Ελβετοί κατέβηκαν στη Νάξο, για να συναντήσουν Γάλλους φίλους, οι οποίοι είχαν φθάσει την προηγούμενη ημέρα. Άρχισαν να μου στέλνουν φωτογραφίες από τα ωραιότερα σημεία του νησιού με τους δύο μεγάλους οικισμούς, τις παραλίες Λιβαδάκι, Αμπέλι, Δένδρο και Αυλάκι. Παραδοσιακά φαγητά όπως η ματσάτα, τοπικά μακαρόνια, κατσίκι κοκκινιστό, γλυκό-καρπούζι, μέλι και τα ξακουστά σε όλο τον κόσμο παστέλια.


Η μία από τις γαλλίδες φορούσε ένα πολύχρωμο stylish καπέλο και πανάκριβα δαχτυλίδια. Προς το παρόν στη Φολέγανδρο, υπάρχουν μόνο ξένοι. Οι έλληνες φθάνουν από τον Ιούλιο και μετά. Ένα «δύσκολο» νησί με άγρια ομορφιά. Υπάρχουν μικρά, πολυτελή ξενοδοχεία, πολύ καλές ταβέρνες, πολλά μπαράκια με πιο δημοφιλές το “BIZZ”, με εξαιρετικά κοκτέιλ…      www.in.gr