Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λαϊκή Συσπείρωση:Να μειωθεί η τιμή του νερού στη Θήβα

Ένα από τα σοβαρά θέματα που αφορούν το εισόδημα όλων των λαϊκών οικογενειών στη Θήβα είναι τα τσουχτερά τιμολόγια του νερού.
Θέση μας είναι ότι το νερό, ως βασικό κοινωνικό αγαθό, πρέπει να προσφέρεται φθηνό και ποιοτικό με ευθύνη του κράτους.

Η εμπορευματοποίηση του νερού, που υλοποιείται ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες και τους περισσότερους Δήμους, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Έτσι, έχουμε καταγγείλει την επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το 2017 ψήφισε Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το οποίο η τιμολόγηση του νερού στο μέλλον θα γίνεται πανελλαδικά με ενιαίο και πλήρως ανταποδοτικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι στη Θήβα θα κληθούμε να πληρώσουμε ως «περιβαλλοντικό τέλος» ακόμη και το ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ακατάλληλος για ύδρευση.
Εμείς διεκδικούμε την όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών για τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και την απαλλαγή από αυτά κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι και τα ΑμΕΑ.

Με διάφορες αφορμές, προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μείωση των τιμολογίων και την απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων. Η μόνιμη απάντηση της Δημοτικής Αρχής για μείωση του τιμολογίου ήταν ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΘ δεν επιτρέπει τέτοιες σκέψεις.
Γνωρίζουμε όμως ότι τα προηγούμενα έτη μεσολάβησαν τα εξής:

• Η προσαύξηση του 80 % με βάση το Νόμο 1069/1980 έπαψε να είναι υποχρεωτική μετά το 2017, δηλαδή η εκάστοτε Δημοτική Αρχή μπορεί να τη μειώσει ή και να την καταργήσει.

• Η ΔΕΥΑΘ τα προηγούμενα έτη εξόφλησε ένα σημαντικό μέρος των δανειακών υποχρεώσεών της, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα το υπόλοιπο σε μικρότερες δόσεις. Τέλος, η τιμή με την οποία η επιχείρηση αγοράζει το νερό από την ΕΥΔΑΠ μειώθηκε κατά 50% περίπου. Το αποτέλεσμα είναι μία εξοικονόμηση ετήσιων εξόδων της τάξης των 600.000 €.

• Όσον αφορά τα έργα που υλοποιεί η Επιχείρηση, αυτά χρηματοδοτούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα σχετικά Προγράμματα, με συνέπεια αυτή να μην επιβαρύνεται οικονομικά.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Δημοτική Αρχή «νοικοκύρεψε» σαν ένας καλός μάνατζερ τα οικονομικά της ΔΕΥΑΘ, αντιμετωπίζοντας το νερό ως έσοδο και το δικαίωμα σε φτηνό νερό ως έξοδο. Σε μία περίοδο μάλιστα που το μέσο λαϊκό εισόδημα μειώθηκε κατά 40 % ...

Τέτοιους εκλεγμένους δεν έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής. Αντίθετα, έχει κάθε συμφέρον να γεμίσει το Δημοτικό Συμβούλιο με αγωνιστές, οι οποίοι θα στοιχίζονται με την αυτονόητη ανάγκη για φτηνό και ποιοτικό νερό, σε σύγκρουση με το υπάρχον πλαίσιο.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.