Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γούμερο και Ωλένη Ηλείας: Μνημεία δεμένα με τη φύση

Στην ενδοχώρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, βορειοανατολικά του Πύργου, βρίσκεται το Γούμερο, αγροτικό χωριό, χτισμένο σε περιοχή με φαράγγι και εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο.

Δύο θρησκευτικά μνημεία τραβούν την προσοχή των ταξιδιωτών στην ευρύτερη περιοχή του Γούμερου.
Κατ’ αρχάς, σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από το χωριό, σε μια σχισμή που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο ορθοπλαγιές, οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού ανακαλύπτουν τη μονή Ασκητή.
Την είσοδο στο εγκαταλειμμένο ασκηταριό, που είναι αφιερωμένο στην Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου, φράσσει τοίχος στον οποίον ανοίγονται πύλη και δύο παράθυρα.
Σε σχεδόν ίδια απόσταση από το Γούμερο, αυτήν τη φορά με κατεύθυνση προς δυσμάς, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, γνωστή ως μονή Νίκαβας.
Νοτιοδυτικά του Γούμερου, στην περιοχή του χωριού που φέρει την ονομασία Ωλένη, έχουν εντοπιστεί ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που κατοικήθηκε από τους Mυκηναϊκούς Χρόνους.
Σε λόφο πάνω από το χωριό (φθάνετε ακολουθώντας μονοπάτι που ξεκινά από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου) διακρίνονται τα λείψανα του κάστρου της Ωλένης, που οικοδομήθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους και αποτέλεσε έδρα ορθόδοξου αλλά και λατίνου επισκόπου (επί Φραγκοκρατίας).
Εξάλλου, στη διαδρομή από τον Πύργο προς την Ωλένη, κοντά στο χωριό Λάνθι, δεσπόζει ένα σημαντικό προσκύνημα της Ηλείας, η γυναικεία μονή της Παναγίας της Κρεμαστής, που δίνει την εντύπωση ότι κρέμεται από έναν επιβλητικό βράχο.             www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.