Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όσοι καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά μηδενικών θερμίδων δεν γλιτώνουν τις θερμίδες


Της Ανθής Αγγελοπούλου
Τα παιδιά και οι έφηβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που κατανάλωναν γλυκά και ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ή ακόμα και μηδενικές θερμίδες, όχι μόνο δεν «γλίτωσαν» τις θερμίδες αλλά κατανάλωσαν περίπου 200 επιπλέον σε μια δεδομένη ημέρα σε σύγκριση με τα παιδιά και τους εφήβους που έπιναν νερό,
ενώ πήραν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τους νέους που κατανάλωναν κανονικά ζαχαρούχα ποτά.
Όπως ανέφερε  η Allison C. Sylvetsky, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Άσκησης και Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Washington και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Milken Institute SPH και επικεφαλής της μελέτης, τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη για τη χρησιμότητα των διαιτών ή των γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες όταν πρόκειται για την μείωση θερμίδων και τη διαχείριση βάρους. Δείχνουν επίσης, ότι το νερό θα πρέπει να συνιστάται ως η καλύτερη επιλογή για παιδιά και εφήβους.
Μια προηγούμενη μελέτη της Sylvetsky και των συναδέλφων της διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν συχνά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, όχι μόνο σε ανθρακούχα ποτά αλλά και σε ποικιλίες χυμών μειωμένων θερμίδων και αθλητικών ποτών, καθώς και τρόφιμα και σνακ. Η μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων αυξήθηκε κατά 200% στα παιδιά και τους εφήβους από το 1999 έως το 2012. Ωστόσο, παρά την αύξηση της δημοτικότητάς τους, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς επηρεάζουν αυτά τα γλυκαντικά τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ή αν βοηθούν τη διαχείριση του βάρους όπως αυτές προορίζονται να είναι.
Στη νέα αυτή μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν τις διαιτητικές συνήθειες που συλλέχθηκαν από 7.026 παιδιά και έφηβους που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή από το 2011 έως το 2016. Τα παιδιά και οι έφηβοι ανέφεραν τι έτρωγαν και έπιναν κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης περιόδου. Η ερευνητική ομάδα μείωσε την κατανάλωση γλυκαντικών ποτών - εκείνων με γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας και εκείνα με ζάχαρη.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν γλυκά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως σόδα διατροφής, όχι μόνο έλαβαν επιπλέον θερμίδες σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν  νερό, αλλά έλαβαν περισσότερες θερμίδες από τα πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα και ποτά σε σύγκριση με τα παιδιά που έπιναν μόνο νερό.
Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή σχεδόν 1 στα 3 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον υπέρβαρα ή έχει παχυσαρκία, γεγονός που τα θέτει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και άλλων σοβαρών καταστάσεων υγείας. Η μελέτη αυτή δεν σχεδιάστηκε για να δείξει ότι η κατανάλωση ποτών χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων προκαλεί ανθυγιεινό «κέρδος βάρους». Αντίθετα, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γλυκαντικών ποτών (που περιέχουν ζάχαρη ή / και χαμηλών θερμίδων γλυκαντικών) και υψηλότερης πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης.
Ενώ ο ρόλος των διατροφικών ποτών στη διαχείριση βάρους παραμένει αμφισβητούμενος, οι εμπειρογνώμονες έχουν καταγράψει κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους γονείς και τα παιδιά. Για παράδειγμα, μια συμβουλευτική ομάδα της American Heart Association, διεξήγαγε ενημέρωση πρόσφατα, "ενάντια στην παρατεταμένη κατανάλωση ποτών και γλυκών χαμηλά σε θερμίδες από παιδιά".
Η Sylvetsky συμφωνεί με τέτοιου είδους ενημερώσεις καθώς όπως λέει, τα παιδιά και οι έφηβοι, όπως και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μια υγιεινή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στο νερό αντί των αναψυκτικών, των φρούτων και των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως.
Για μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε ζαχαρούχα σόδες ή ποτά διατροφής,η Sylvetsky προτείνει αρωματισμένο αφρώδες νερό με ένα 100% χυμό φρούτων ή νερό με μερικά κομμάτια φρούτων. www.naftemporiki.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;