Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όσοι καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά μηδενικών θερμίδων δεν γλιτώνουν τις θερμίδες


Της Ανθής Αγγελοπούλου
Τα παιδιά και οι έφηβοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που κατανάλωναν γλυκά και ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ή ακόμα και μηδενικές θερμίδες, όχι μόνο δεν «γλίτωσαν» τις θερμίδες αλλά κατανάλωσαν περίπου 200 επιπλέον σε μια δεδομένη ημέρα σε σύγκριση με τα παιδιά και τους εφήβους που έπιναν νερό,
ενώ πήραν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με τους νέους που κατανάλωναν κανονικά ζαχαρούχα ποτά.
Όπως ανέφερε  η Allison C. Sylvetsky, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Άσκησης και Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Washington και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Milken Institute SPH και επικεφαλής της μελέτης, τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη για τη χρησιμότητα των διαιτών ή των γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες όταν πρόκειται για την μείωση θερμίδων και τη διαχείριση βάρους. Δείχνουν επίσης, ότι το νερό θα πρέπει να συνιστάται ως η καλύτερη επιλογή για παιδιά και εφήβους.
Μια προηγούμενη μελέτη της Sylvetsky και των συναδέλφων της διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν συχνά γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, όχι μόνο σε ανθρακούχα ποτά αλλά και σε ποικιλίες χυμών μειωμένων θερμίδων και αθλητικών ποτών, καθώς και τρόφιμα και σνακ. Η μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων αυξήθηκε κατά 200% στα παιδιά και τους εφήβους από το 1999 έως το 2012. Ωστόσο, παρά την αύξηση της δημοτικότητάς τους, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς επηρεάζουν αυτά τα γλυκαντικά τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ή αν βοηθούν τη διαχείριση του βάρους όπως αυτές προορίζονται να είναι.
Στη νέα αυτή μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν τις διαιτητικές συνήθειες που συλλέχθηκαν από 7.026 παιδιά και έφηβους που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή από το 2011 έως το 2016. Τα παιδιά και οι έφηβοι ανέφεραν τι έτρωγαν και έπιναν κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης περιόδου. Η ερευνητική ομάδα μείωσε την κατανάλωση γλυκαντικών ποτών - εκείνων με γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας και εκείνα με ζάχαρη.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν γλυκά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως σόδα διατροφής, όχι μόνο έλαβαν επιπλέον θερμίδες σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν  νερό, αλλά έλαβαν περισσότερες θερμίδες από τα πρόσθετα σάκχαρα σε τρόφιμα και ποτά σε σύγκριση με τα παιδιά που έπιναν μόνο νερό.
Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή σχεδόν 1 στα 3 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον υπέρβαρα ή έχει παχυσαρκία, γεγονός που τα θέτει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και άλλων σοβαρών καταστάσεων υγείας. Η μελέτη αυτή δεν σχεδιάστηκε για να δείξει ότι η κατανάλωση ποτών χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων προκαλεί ανθυγιεινό «κέρδος βάρους». Αντίθετα, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γλυκαντικών ποτών (που περιέχουν ζάχαρη ή / και χαμηλών θερμίδων γλυκαντικών) και υψηλότερης πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης.
Ενώ ο ρόλος των διατροφικών ποτών στη διαχείριση βάρους παραμένει αμφισβητούμενος, οι εμπειρογνώμονες έχουν καταγράψει κάποιες πρακτικές συμβουλές για τους γονείς και τα παιδιά. Για παράδειγμα, μια συμβουλευτική ομάδα της American Heart Association, διεξήγαγε ενημέρωση πρόσφατα, "ενάντια στην παρατεταμένη κατανάλωση ποτών και γλυκών χαμηλά σε θερμίδες από παιδιά".
Η Sylvetsky συμφωνεί με τέτοιου είδους ενημερώσεις καθώς όπως λέει, τα παιδιά και οι έφηβοι, όπως και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μια υγιεινή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στο νερό αντί των αναψυκτικών, των φρούτων και των λαχανικών και των δημητριακών ολικής αλέσεως.
Για μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε ζαχαρούχα σόδες ή ποτά διατροφής,η Sylvetsky προτείνει αρωματισμένο αφρώδες νερό με ένα 100% χυμό φρούτων ή νερό με μερικά κομμάτια φρούτων. www.naftemporiki.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.




I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Μπαρμπούνια γεμιστά - *ΥΛΙΚΑ(για 4 άτομα)* 12 μέτρια μπαρμπούνια, καθαρισμένα (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τα καθαρίσει) 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 8 παξιμαδάκια κ...
    Πριν από 7 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

H πανδημία εντείνει το δημογραφικό αδιέξοδο της Ελλάδας

Με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες νέους και μορφωμένους να έχουν μεταναστεύσει, απόρροια και της 10ετούς κρίσης, και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως το δημογραφικό αδιέξοδο της χώρας, το οποίο εντάθηκε από την έλευση της πανδημίας, αποτελεί ένα από τα

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς!

ΥΛΙΚΑ 250 γρ βούτυρο γάλακτος 3 αυγά 1/2 κιλό ζάχαρη 250 γρ γάλα 1/2 φακελάκι αμμωνία ξύσμα 1 λεμονιού 3 βανίλιες 250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν σπάνιοι τάφοι της περιόδου πριν από τα βασίλεια των Φαραώ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο Δέλτα του Νείλου ανακάλυψαν δεκάδες σπάνιους προδυναστικούς τάφους που ανάγονται στην περίοδο πριν από τα βασίλεια των Φαραώ στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.  Ανακάλυψαν επίσης τάφους από την ύστερη περίοδο των Υκσώς (1650 έως 1500 π.Χ.), όταν μετανάστες από τη Δυτική Ασία κατέλαβαν τη χώρα βάζοντας τέλος στο Μέσο Βασίλειο της Αιγύπτου.  

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης...

Γεννήθηκε και γέννησε προσδοκίες για μια νέα εποχή στην οποία οι πολίτες θα είχαν απεριόριστες δυνατότητες να ελέγχουν την εξουσία, να εκφράζουν απόψεις, να συμμετέχουν στα κοινά, να αντιπαρατίθενται στο...

Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη 2 αβγά 1/4 φλ. τσαγιού γάλα 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)  

Τουρισμος Ξενοδοχεία: «Καμπανάκι» για ρευστότητα και μηδενικές κρατήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα χτυπούν οι ξενοδόχοι πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαίου σημειώνοντας πως τους μήνες της πανδημίας τα έσοδά τους προέρχονται από τις επιστρεπτέες επιστροφές. Από το Νοέμβριο, οπότε τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της Covid, τα ξενοδοχεία δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κράτησε τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κλειστές.

Ένας τρόπος που «βαπτίζονται» ελληνικά τα αμύγδαλα Αφγανιστάν

Κάτι τρέχει με το ελληνικό αμύγδαλο, καθώς, η εγχώρια παραγωγή συνεχώς μειώνεται, κυρίως λόγω των διαδοχικών ετών ζημιάς που καταγράφονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές εξαιτίας παγετού και δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ την ίδια στιγμή οι ποσότητες που φθάνουν στην αγορά συνοδευόμενες μάλιστα από παραστατικά «εγχώριας παραγωγής» δείχνουν πολλαπλάσιες αυτών που δικαιολογούνται από τα πραγματικά δεδομένα.