ΣτΕ: «Ναι» στην αποστολή sms και e-mail σε πολίτες από υποψήφιους βουλευτές

Ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόστιμα των 3 χιλιάδων ευρώ που είχαν επιβληθεί σε τρεις υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στις εκλογές του 2019, καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι επιτρέπεται η αποστολή μηνυμάτων και e mail στους πολίτες, κατά την προεκλογική περίοδο. 

Τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί στους Θεόδωρο Φορτσάκη και  Δημήτρη Κούβελα, καθώς  και την Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη από την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς κρίθηκε ότι η αποστολή των μηνυμάτων στους πολίτες, είχε γίνει χωρίς την συγκατάθεσή τους. 

Οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές προσέφυγαν στο ΣτΕ για την ακύρωση των προστίμων, υποστηρίζοντας ότι τα πολιτικά μηνύματα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος 3471/2006  περί προηγούμενης συγκατάθεσης του αποδέκτη.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, έκριναν ότι δεν εμπίπτει  η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 3471/2006, επισημαίνοντας ότι  για τον περιορισμό της αναγκαίας για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος επικοινωνίας του υποψήφιου βουλευτή  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με τους εκλογείς της περιφέρειας στην οποία θέτει υποψηφιότητα, απαιτείται ειδική ρύθμιση. 

«Τέτοια ειδική ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί το άρθρο 11 παρ. 1 του νόμου 3471/2006 (όπως ερμήνευσε η Αρχή), το οποίο ρυθμίζει τις   επικοινωνίες για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών και για κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς,  καθώς στην επίμαχη διάταξη  του νόμου 3471/2006    δεν εμπίπτει η επικοινωνία του υποψήφιου βουλευτή κατά την προεκλογική περίοδο», αναφέρουν οι Σύμβουλοι. 

naftemporiki.gr