Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ: Κακή συμφωνία προ των πυλών για να σωθεί η χώρα;

Αμέσως μετά τη συμφωνία, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις… Σε πολλά ταμπλό συνεχίζει να παίζει –και, μάλιστα, με υψηλό ρίσκο– ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εκπροσώπους των θεσμών παίζει εξαντλητικό διπλωματικό πόκερ προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους κατά το δυνατόν λιγότερο σκληρούς όρους, που να περιλαμβάνει λύση για το χρέος αλλά και να προσφέρει αναπτυξιακή διέξοδο στην πολύχρονη κρίση. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό απορρίπτει κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, ενώ προσπαθεί να κρατήσει συμπαγή την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και να διατηρήσει τις ισορροπίες με τον κυβερνητικό του εταίρο.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει την τελευταία της μάχη απέναντι στους δανειστές, που έχουν σκληρύνει τις απαιτήσεις τους, παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. «Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρξαν φορές που το ποντίκι μετεβλήθη σε γάτα», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στα «Επίκαιρα». Η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας μια ύστατη ευκαιρία για οριστική συμφωνία, κατέθεσε προς τους θεσμούς συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία:
• Δέχεται αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 12% για να ξεπεραστούν τα αναμενόμενα έσοδα στο 1 δις ευρώ (έναντι 900 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά).
• Προτείνει αύξηση και του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6% στο 6,5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που είχε στείλει στους θεσμούς.
• Στο νέο κείμενο που εστάλη δεν είναι καταγεγραμμένη η πρόταση για ακύρωση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία όμως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με αυτά τα δεδομένα, η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ θα προβλέπει:
• Συντελεστή 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
• Συντελεστή 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
• Συντελεστή 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο για την ώρα το ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο, η πολιτική μοιάζει να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Οι προβλέψεις, ωστόσο, δεν είναι δυνατές, καθώς και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό δείχνει αδύναμο. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που πιστεύουν πως αμέσως μετά τη συμφωνία, εφόσον αυτή τελικά πραγματοποιηθεί, θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αλλάζει δυναμικά. Η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, βέβαια, δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά αυτή η «στασιμότητα» δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;