Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ: Κακή συμφωνία προ των πυλών για να σωθεί η χώρα;

Αμέσως μετά τη συμφωνία, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις… Σε πολλά ταμπλό συνεχίζει να παίζει –και, μάλιστα, με υψηλό ρίσκο– ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εκπροσώπους των θεσμών παίζει εξαντλητικό διπλωματικό πόκερ προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους κατά το δυνατόν λιγότερο σκληρούς όρους, που να περιλαμβάνει λύση για το χρέος αλλά και να προσφέρει αναπτυξιακή διέξοδο στην πολύχρονη κρίση. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό απορρίπτει κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, ενώ προσπαθεί να κρατήσει συμπαγή την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και να διατηρήσει τις ισορροπίες με τον κυβερνητικό του εταίρο.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει την τελευταία της μάχη απέναντι στους δανειστές, που έχουν σκληρύνει τις απαιτήσεις τους, παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. «Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπήρξαν φορές που το ποντίκι μετεβλήθη σε γάτα», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στα «Επίκαιρα». Η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας μια ύστατη ευκαιρία για οριστική συμφωνία, κατέθεσε προς τους θεσμούς συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία:
• Δέχεται αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 12% για να ξεπεραστούν τα αναμενόμενα έσοδα στο 1 δις ευρώ (έναντι 900 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά).
• Προτείνει αύξηση και του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6% στο 6,5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που είχε στείλει στους θεσμούς.
• Στο νέο κείμενο που εστάλη δεν είναι καταγεγραμμένη η πρόταση για ακύρωση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία όμως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με αυτά τα δεδομένα, η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ θα προβλέπει:
• Συντελεστή 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
• Συντελεστή 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
• Συντελεστή 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο για την ώρα το ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο, η πολιτική μοιάζει να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Οι προβλέψεις, ωστόσο, δεν είναι δυνατές, καθώς και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό δείχνει αδύναμο. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που πιστεύουν πως αμέσως μετά τη συμφωνία, εφόσον αυτή τελικά πραγματοποιηθεί, θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αλλάζει δυναμικά. Η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, βέβαια, δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά αυτή η «στασιμότητα» δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Στο φως οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών

Το οινοποιείο 1.500 ετών που βρέθηκε στο Ισραήλ, ήταν μια επιχείρηση βιομηχανικής κλίμακας που παρήγαγε μισό εκατομμύριο γαλόνια ετησίως, για τους πότες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έφτιαχνε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου της βυζαντινής εποχής.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο