Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αριστερή Πλατφόρμα : Συμφωνία μόνο υπό αυτούς τους όρους!

Συμφωνία μόνο αν ωφελεί το λαό και τον τόπο, ζητά η Αριστερή Πλατφόρμα, καλώντας την κυβέρνηση να εμμείνει στις προεκλογικές δεσμεύσεις. 

Σε άρθρο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κάνει λόγο για κίνδυνο να
ακυρωθεί η αριστερή φυσιογνωμία της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:
«Κάποιοι το προέβλεπαν εξαρχής. Από την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο, έγινε φανερό σε όλους: Οι τρεις ομοούσιοι και αδιαίρετοι ‘θεσμοί’ (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) δεν διαπραγματεύονται επιζητώντας μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Το μόνο που κάνουν είναι μια διαρκή άσκηση πιέσεων και εκβιασμών, με απώτερο στόχο να οδηγήσουν την κυβέρνηση, με το πιστόλι στο κρόταφο (βλέπε: μεθοδευμένη οικονομική ασφυξία), σε πλήρη υποταγή και άτακτη υποχώρηση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τον ελληνικό λαό να συνεχίσει να ζει σε ένα ακόμη πιο ζοφερό παρόν, χωρίς καμιά προοπτική για το μέλλον.
Αυτό που ζητούν οι ‘θεσμοί’ με το περιβόητο κείμενο των προτάσεών τους δεν είναι παρά ένα ακόμη σκληρότερο μνημονιακό πρόγραμμα νεοφιλελεύθερου μοντέλου κηδεμονίας και λιτότητας. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα – ‘φωτιά’ ύψους 3 δις. ευρώ μόνο για φέτος. Που απαιτεί βάρβαρες απορρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, όπως την περικοπή του ΕΚΑΣ από τους ανήμπορους χαμηλοσυνταξιούχους! Που προδιαγράφει σειρά ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως στην ενέργεια, το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού κ.ά. Που επιδιώκει τη συντήρηση και εμβάθυνση του εργασιακού ‘Μεσαίωνα’ στις εργασιακές σχέσεις. Που επιβάλλει συντελεστές ΦΠΑ που θα οδηγήσουν σε κατακόρυφες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων πρώην ΔΕΚΟ.
Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα εξόντωσης του ελληνικού λαού η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχτεί ούτε καν ως βάση συζήτησης. Και φυσικά αυτό έκανε. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ακύρωνε μόνο την πρόσφατη λαϊκή εντολή που έλαβε, αλλά θα ακύρωνε την ίδια την αριστερή πολιτική της φυσιογνωμία.
Δεν μπορούμε ωστόσο να πούμε ότι μας γεμίζει αισιοδοξία και η φερόμενη ως ελληνική ‘κυβερνητική πρόταση’ των 47 σελίδων προς τους δανειστές. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα κείμενο συμβιβασμών και υποχωρήσεων καθόλου ανώδυνων για το λαό και τη χώρα. Που περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα φορολογικά αντιλαϊκά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, που ανοίγει παράθυρα για ιδιωτικοποιήσεις, που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και προωθεί την ‘απελευθέρωση’ της αγοράς διαφόρων τομέων της οικονομίας.
Ασφαλώς και όλοι καταλαβαίνουν ότι το κείμενο αυτό της ‘κυβερνητικής πρότασης’, που απέχει αρκετά από όσα ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε προεκλογικά στον ελληνικό λαό, είναι προϊόν συμβιβασμού, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους άτεγκτους πιστωτές και υποτιθέμενους ‘εταίρους’. Αυτό, όμως, δεν είναι επαρκής δικαιολογία, πολύ περισσότερο που οι δανειστές δεν αρκούνται σε μερικές μόνο υποχωρήσεις. Τα θέλουν όλα και τα θέλουν εδώ και τώρα. Και όσο βλέπουν ότι η κυβέρνηση δείχνει δεκτική σε υποχωρήσεις τους ανοίγει η όρεξη για να ζητήσουν την επόμενη φορά ακόμη περισσότερα!
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Αρκεί στο λαό και στη χώρα μια οποιαδήποτε συμφωνία, όπως εκλιπαρούν τα κόμματα της ‘εσωτερικής τρόικας’: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ; Αρκεί μια συμφωνία που θα υποχρεώνει έναν λαό να ζει στη λιτότητα για να εξοφλεί αιωνίως τα δανεικά με δανεικά; Ή απαιτείται μια συμφωνία που όχι μόνο δεν θα περιέχει μέτρα λιτότητας, νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και θα προβλέπει δραστική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μια μεγάλη αύξηση της ρευστότητας ώστε να πάρει μπρος η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας;
Νομίζουμε πως είναι προφανές ότι μόνο η θετική απάντηση στο τελευταίο ερώτημα μπορεί να ωφελήσει και το λαό και τον τόπο. Διαφορετικά συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Και δεν είναι δυνατόν στο όνομα της παραμονής στην ευρωζώνη να επιζητείται η εξόντωση του ελληνικού λαού.
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι και το πραγματικό δίλημμα των ημερών και αυτό που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό και προς τους δανειστές. Και να επιμείνει. Να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από το ριζοσπαστικό, ανορθωτικό πρόγραμμά της και να εφαρμόσει αταλάντευτα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Κι αν αρνηθούν οι δανειστές; Τότε είναι σίγουρο πως αυτοί θα χάσουν πολύ περισσότερα από ό, τι η χώρα μας. Όσο κι αν κάποιοι σπεύδουν να κατατρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό προβλέποντας οικονομικούς τυφώνες και άλλου τύπου βιβλικές καταστροφές, αν αμφισβητήσουμε ‘ιερά και όσια’ της αποπληρωμής του χρέους και της Ευρωζώνης, η χώρα μας διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις που παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ελπιδοφόρες, προοδευτικές εξελίξεις. Που μπορούν να γεμίσουν αισιοδοξία το λαό και μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».
Πηγή:  paraskhnio.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου