Έκθεση: Με ή χωρίς την Ελλάδα, η Ευρωζώνη είναι καταδικασμένη

Η Ευρωζώνη είναι καταδικασμένη και δεν μπορεί να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της, ανεξάρτητα
από το τι θα συμβεί τελικά με την Ελλάδα, υπογραμμίζει μια σημαντική νέα μελέτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τo δημοσίευμα, η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα μέλη της νομισματικής ένωσης εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη οικονομική απόκλιση, γεγονός που καθιστά το ενιαίο επιτόκιο ολοένα και πιο ακατάλληλο για το μπλοκ.
Επίσης, λόγω των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών διαφορών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα μέλη του ευρώ να μοιράζονται ένα νόμισμα. Κατά συνέπεια, η Ευρωζώνη θα πρέπει είτε να «ενοποιηθεί πραγματικά ή να διαλυθεί», αναφέρει η ανάλυση.
Η έρευνα που διενεργήθηκε από οικονομικούς συμβούλους του Ομίλου ECU εντάσσεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης μελέτης με τίτλο «Change, or go» (Αλλαγή ή αποχώρηση) που εστιάζει στις μελλοντικές προοπτικές της παρουσίας της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τμήματα της μελέτης θα δημοσιεύονται σταδιακά από την εφημερίδα Telegraph κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την ΕΕ και το νόμισμά της, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει και πάλι μια πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είτε εκδιωχθεί είτε όχι η χρεωμένη χώρα από το ενιαίο νόμισμα, η Ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει βαθιά ριζωμένα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είτε με διάλυσή της ή πλήρη πολιτική ολοκλήρωση.
Όταν το ενιαίο νόμισμα δημιουργήθηκε το 1999, οι υποστηρικτές του υποστήριζαν ότι οι κοινοί οικονομικοί κανόνες θα βοηθούσαν τα μέλη της ένωσης να συγκλίνουν οικονομικά και έτσι το ενιαίο επιτόκιο θα γινόταν σταδιακά όλο και πιο κατάλληλο για όλους.
Ωστόσο, η ανάλυση από τον Όμιλο ECU στο πλαίσιο της έκθεσης Change, or Go δείχνει ότι συνέβη το αντίθετο: οι χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ έχουν αποκλίνει σημαντικά, βιώνοντας αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση σε διαφορετικούς χρόνους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
Ενώ πολλές από τις χώρες που προσχώρησαν το ευρώ όντως συνέκλιναν πριν από το 1999, όπως αναφέρει η μελέτη, έπειτα ξεκίνησαν να ακολουθούν διαφορετική πορεία. Με βάση κάποια πρότυπα, οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι σήμερα περισσότερο διαφορετικές από κάθε άλλη φορά από το 1982. Κι αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης στην τρέχουσα μορφή της.
protothema