Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα 360 δισ. τα ιταλικά «κόκκινα» δάνεια: Σε δύσκολη θέση οι τράπεζες εν όψει stress tests

Σε 360 δις ευρώ ανέρχονται τα ιταλικά κόκκινα δάνεια, περισσότερα από τα έσοδα του γερμανικού δημοσίου. Στα τεστ αντοχής το 2014 οι ιταλικές τράπεζες τα πήγαν άσχημα, τώρα βρίσκονται πάλι σε επισφαλή θέση.
Ένα από τα πιο ιστορικά
χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας είναι η Monte Dei Paschi, η οποία ιδρύθηκε το 1472 στη Σιένα της Τοσκάνης. Σήμερα η ίδια θεωρείται ένα από τα πλέον επικίνδυνα τραπεζικά ιδρύματα της Ιταλίας. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα επισφαλή κατάσταση, δεδομένου ότι τα κόκκινα δάνειά της ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν παραμένει ασαφές πώς ο τραπεζικός κολοσσός θα διασωθεί και κυρίως ποιος τελικά θα πληρώσει αυτή τη διάσωση.
Σε αντίστοιχη αλγεινή θέση βρίσκεται και η τράπεζα Banca Etruria στο Αρέτσο, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση, προκαλώντας έντονο άγχος κυρίως στους μικροκαταθέτες. «Η διοίκηση της τράπεζας έχει προχωρήσει σε παροχή δανείων σε επιχειρήσεις, σε φίλους φίλων… Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν θα πάρει ποτέ πίσω. Τέτοιες περιπτώσεις έφεραν την τράπεζα σε αυτή την κατάσταση. Τα χρήματα των καταθετών κατασπαταλήθηκαν με παράνομο τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζιουζέπε Λεάντρι, συνταξιούχος με λογαριασμό στην Banca Etruria. Όπως σημειώνει ο Αλεσάντρο Μουγκάι, μέλος εργατικού συνδικάτου του Αρέτσο: «από την κατάσταση αυτή πλήττεται κυρίως ο απλός κόσμος, οι εργαζόμενοι και πολλοί, πάρα πολλοί συνταξιούχοι. Οι περισσότεροι δεν έχουν καμία ιδέα για το τι γινόταν στην τράπεζα με όλα αυτά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα».
«Ο κίνδυνος δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί»
Από την πλευρά της η ΕΚΤ εκτιμά ότι καταρχήν τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών μπορούν ακόμη να επιλυθούν. Όπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore o o εκπρόσωπος της ΕΚΤ στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών Ιγκνάτσιο Αντζελόνι το θετικό είναι ότι δεν πρόκειται για εθνικό πρόβλημα της Ιταλίας αλλά για πρόβλημα μεμονωμένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η κατάσταση των κόκκινων δανείων στην Ιταλία παραμένει προβληματική κι ως εκ τούτου «ο κίνδυνος δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί».
Σύμφωνα με ειδικούς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ιταλία είναι απόρροια της μακράς ύφεσης της εγχώριας οικονομίας αλλά και των μειωμένων εσόδων πολλών τραπεζών εδώ και χρόνια. Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας ήδη από το 2014 είχε κριθεί κατόπιν stress test της ΕΚΤ προβληματικός. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, παρουσιάζει όμοια, αν όχι χειρότερη εικόνα. Εν τω μεταξύ στο μεσοδιάστημα δεν προχώρησε το σχέδιο μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της ιταλικής οικονομίας. Ούτε η ψηφιοποίηση του ιταλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σήμερα στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας απασχολούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι.
Πάντως παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και την αγωνία για τα σημερινά stress test πολλοί οικονομολόγοι παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου Στέφανο Κασέλι εκτιμά ότι παρά το κακό κλίμα, ορισμένα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα όπως η Uni Credito δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση. Υπογραμμίζει βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται χρόνος ούτως ώστε να ανασυνταχθεί το ιταλικό τραπεζικό σύστημα και επισημαίνει ότι: «Πρέπει να πάρουμε μέτρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε περικοπές σε πολλούς τομείς. Κι αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι θα πρέπει να γίνουν και απολύσεις. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά της όλης ιστορίας. Γι αυτό έχω περισσότερο άγχος παρά για την τύχη των κόκκινων δανείων». Σύμφωνα με τον ιταλό καθηγητή, τα νέα μέτρα εξυγίανσης των ιταλικών τραπεζών θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να οδηγήσουν στην πράξη στην απώλεια έως και 100.000 θέσεων εργασίας.
deutsche welle

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;