Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα 360 δισ. τα ιταλικά «κόκκινα» δάνεια: Σε δύσκολη θέση οι τράπεζες εν όψει stress tests

Σε 360 δις ευρώ ανέρχονται τα ιταλικά κόκκινα δάνεια, περισσότερα από τα έσοδα του γερμανικού δημοσίου. Στα τεστ αντοχής το 2014 οι ιταλικές τράπεζες τα πήγαν άσχημα, τώρα βρίσκονται πάλι σε επισφαλή θέση.
Ένα από τα πιο ιστορικά
χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας είναι η Monte Dei Paschi, η οποία ιδρύθηκε το 1472 στη Σιένα της Τοσκάνης. Σήμερα η ίδια θεωρείται ένα από τα πλέον επικίνδυνα τραπεζικά ιδρύματα της Ιταλίας. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα επισφαλή κατάσταση, δεδομένου ότι τα κόκκινα δάνειά της ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Προς το παρόν παραμένει ασαφές πώς ο τραπεζικός κολοσσός θα διασωθεί και κυρίως ποιος τελικά θα πληρώσει αυτή τη διάσωση.
Σε αντίστοιχη αλγεινή θέση βρίσκεται και η τράπεζα Banca Etruria στο Αρέτσο, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση, προκαλώντας έντονο άγχος κυρίως στους μικροκαταθέτες. «Η διοίκηση της τράπεζας έχει προχωρήσει σε παροχή δανείων σε επιχειρήσεις, σε φίλους φίλων… Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν θα πάρει ποτέ πίσω. Τέτοιες περιπτώσεις έφεραν την τράπεζα σε αυτή την κατάσταση. Τα χρήματα των καταθετών κατασπαταλήθηκαν με παράνομο τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζιουζέπε Λεάντρι, συνταξιούχος με λογαριασμό στην Banca Etruria. Όπως σημειώνει ο Αλεσάντρο Μουγκάι, μέλος εργατικού συνδικάτου του Αρέτσο: «από την κατάσταση αυτή πλήττεται κυρίως ο απλός κόσμος, οι εργαζόμενοι και πολλοί, πάρα πολλοί συνταξιούχοι. Οι περισσότεροι δεν έχουν καμία ιδέα για το τι γινόταν στην τράπεζα με όλα αυτά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα».
«Ο κίνδυνος δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί»
Από την πλευρά της η ΕΚΤ εκτιμά ότι καταρχήν τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών μπορούν ακόμη να επιλυθούν. Όπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore o o εκπρόσωπος της ΕΚΤ στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών Ιγκνάτσιο Αντζελόνι το θετικό είναι ότι δεν πρόκειται για εθνικό πρόβλημα της Ιταλίας αλλά για πρόβλημα μεμονωμένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η κατάσταση των κόκκινων δανείων στην Ιταλία παραμένει προβληματική κι ως εκ τούτου «ο κίνδυνος δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί».
Σύμφωνα με ειδικούς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ιταλία είναι απόρροια της μακράς ύφεσης της εγχώριας οικονομίας αλλά και των μειωμένων εσόδων πολλών τραπεζών εδώ και χρόνια. Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας ήδη από το 2014 είχε κριθεί κατόπιν stress test της ΕΚΤ προβληματικός. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, παρουσιάζει όμοια, αν όχι χειρότερη εικόνα. Εν τω μεταξύ στο μεσοδιάστημα δεν προχώρησε το σχέδιο μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της ιταλικής οικονομίας. Ούτε η ψηφιοποίηση του ιταλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σήμερα στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας απασχολούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι.
Πάντως παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και την αγωνία για τα σημερινά stress test πολλοί οικονομολόγοι παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου Στέφανο Κασέλι εκτιμά ότι παρά το κακό κλίμα, ορισμένα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα όπως η Uni Credito δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση. Υπογραμμίζει βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται χρόνος ούτως ώστε να ανασυνταχθεί το ιταλικό τραπεζικό σύστημα και επισημαίνει ότι: «Πρέπει να πάρουμε μέτρα, πρέπει να προχωρήσουμε σε περικοπές σε πολλούς τομείς. Κι αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι θα πρέπει να γίνουν και απολύσεις. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά της όλης ιστορίας. Γι αυτό έχω περισσότερο άγχος παρά για την τύχη των κόκκινων δανείων». Σύμφωνα με τον ιταλό καθηγητή, τα νέα μέτρα εξυγίανσης των ιταλικών τραπεζών θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να οδηγήσουν στην πράξη στην απώλεια έως και 100.000 θέσεων εργασίας.
deutsche welle

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.