Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκμέκ σοκολάτας

Υλικά για 2-4 άτομα

Για τη βάση
  • 80 γραμμάρια γιαούρτι
  • 1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλιά του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1/4 κουταλιά του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 αυγό
  • 21 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • 60 γραμμάρια ζάχαρη
Για τη γέμιση
  • 700 γραμμάρια γάλα
  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 80 γραμμάρια κορν φλάουρ ή (50 γραμμάρια αλεύρι και 30 γραμμάρια κορν φλάουρ)
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 6 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
  • 1 κλωναράκι βανίλια ή 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια εσάνς
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουβερτούρα λιωμένη
Για τη σαντιγί
  • Μισό κιλό κρέμα γάλακτος
  • 30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τη βάση
  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό με λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός και την αφήνουμε σε θερμοκρασία 35 βαθμών για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με τη μαγιά στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.
  3. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
  4. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 34 εκ. ή 2 μικρά και αφού έχουμε πρώτα ανοίξει τη ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος, δηλαδή να έχει πάχος 2 εκ., τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο  ταψάκι μας.
  5. Την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μια ώρα σε μέρος ζεστό  στους 35 βαθμούς. Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  6. Στη συνέχεια ψήνουμε για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα και μετά αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και αφήνουμε για 30 λεπτά στους 120 βαθμούς με αέρα να στεγνώσει.
  7. Αφήστε να κρυώσει και στη συνέχεια τοποθετείτε ξανά στο ταψί.
  8. Έπειτα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο και ζεστό το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο κρύο εκμέκ κάνοντας τρύπες με μια οδοντογλυφίδα σε απόσταση 2 εκ. τη μια απ' την άλλη.
Για τη γέμιση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους. Ανακατεύουμε με σύρμα το μείγμα μέχρι να γίνει μια κρέμα.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε το 1/3 της κατσαρόλας στο μπολ και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κόψει το αυγό.
  3. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει να βράζει, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Αφαιρούμε το κλωναράκι και ανακατεύουμε με σύρμα συνέχεια και γρήγορα για να μην την κάψουμε, μέχρι να σφίξει πολύ καλά η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο. Ανακατεύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
  5. Την αδειάζουμε σε ένα ταψάκι, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
  6. Έπειτα την βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και επειδή είναι πολύ σφιχτή η κρέμα, την βάζουμε στο μίξερ, την χτυπάμε λίγο με το εξάρτημα που λέγεται μπράτσο.
Για τη σαντιγί
  1. Αφήνουμε για ένα τέταρτο στην κατάψυξη την κρέμα γάλακτος και το μπολ όπου θα χτυπηθεί η σαντιγί.
  2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για δύο λεπτά και όταν αρχίζει να πήζει, πασπαλίζουμε από πάνω την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάμε μόλις πήξει για να μην κόψει η σαντιγί.
  3. Σερβίρουμε με σαντιγί. http://www.newsbeast.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ για μη αντικειμενικές ειδήσεις...

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ1 για ακρόαση, σχετικά με το δελτίο της, για διατάξεις που αφορούν «μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί και διατάξεις σχετικά με την «ακρίβεια,

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σοβαρευτείτε, κύριε πρέσβη

Δεν είναι μόνο οι δικοί μας «πορφυρογέννητοι» πολιτικοί εκτός τόπου και χρόνου. Και στους ξένους επισήμους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ενας από τους πολλούς είναι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Ξεπερνούν κάθε όριο στην Τουρκία – «Ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους, ξεδιπλώνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων που ως στόχο έχουν να υπογραμμίσουν την επίσημη πολιτική της Αγκυρας και προπάντων να τη δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα συμμετάσχει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Για το κόμμα της « Πλεύση Ελευθερίας » μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (15/9) από την 85η ΔΕΘ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας πως «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα συμμετάσχει και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».