Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O Βαρουφάκης ζητάει παραιτήσεις...

Ο Γιάνης Βαρουφάκης άδραξε την ευκαιρία, σχολιάζοντας στο προσωπικό του blog τη νέα ομολογία αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Ο...
πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και πλέον επικεφαλής του κινήματος DiEM25, εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις τόσο στο Ταμείο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως απαιτείται άμεση ανακούφιση του χρέους, να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να αποκατασταθεί η Δημοκρατία.

Αναλυτικά το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στο προσωπικό του blog:
«Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με μια συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο την
οποία κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (οι βασικοί, αλλά όχι οι μόνοι, υποστηρικτές της Τρόικα στην Ελλάδα) για να με καλέσουν σε εξεταστική επειδή τόλμησα να αντιμετωπίσω την Τρόικα όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών τους πρώτους έξι μήνες του 2015. Η τρόικα η οποία είχε σκηνοθετήσει ένα bank run πριν αναλάβω το υπουργείο, που με είχε απειλήσει με κλείσιμο τραπεζών την τρίτη μου ημέρα στο υπουργείο και που έκλεισε τελικά τις τράπεζές μας τώρα έκανε κίνηση για να μου... χρεώσει το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls. Όπως ένας κλασικός τραμπούκος η τρόικα αποδείχθηκε εξαιρετικά πρόθυμη να κατηγορήσει τα θύματά της και να δυσφημήσει όποιον τολμάει να αντισταθεί στους τραμπουκισμούς της.

Η αντίδρασή μου στις κατηγορίες της τρόικα και την απειλή να βρεθώ στο εδώλιο ήταν απλή: "Ελάτε, θα σας αντιμετωπίσω". Τους προκάλεσα σε όποιο χώρο θέλουν: σε ένα αμφιθέατρο, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, ακόμη και σε δικαστική αίθουσα. Στο τέλος δείλιασαν και η κοινοβουλευτική διαδικασία ηττήθηκε, καθώς μερικοί από εκείνους (ένα μικρό κόμμα, το οποίο είναι συνήθως αγκαλιά με την τρόικα) ψήφισαν κατά.

Και μετά, για να ολοκληρωθεί το «σφυροκόπημα» αυτής της εβδομάδας στην τρόικα ήρθε η έκθεση της ανεξάρτητης υπηρεσίας του ΔΝΤ. Είναι μια σκληρή έκθεση που δεν αφήνει καθόλου χώρο για αμφισβήτηση των χυδαίων πολιτικών και την «ένοπλη» διπλωματία που χρησιμοποίησε η τρόικα. Βάζει σε πολύ δύσκολη θέση το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν: Είτε να αποκαταστήσουν ελαφρώς τη νομιμότητα απολύοντας τους αξιωματούχους που φέρουν τις περισσότερες ευθύνες ή να μην κάνουν τίποτα, πυροδοτώντας περαιτέρω με αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην ΕΕ, επιταχύνοντας την αποδόμησή της.

Όσο ήμουν στο υπουργείο, διαπραγματευόμενος με τέτοιους τύπους τα φιλικά προς την τρόικα μέσα (ή καλύτερα τα εξαρτώμενα από την τρόικα) επιχειρηματολογούσαν πως δεν είμαι κατάλληλος να κάνω αυτές τις διαπραγματεύσεις επειδή είχα τολμήσει να υπαινιχθώ πως, από το 2010 έως το 2014, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν υπέβαλαν σε δημοσιονομικά βασανιστήρια την Ελλάδα προκαλώντας μια μη αναγκαία Μεγάλη Ύφεση ως αποτέλεσμα της βίαιης επιβολής μακροοικονομικά ανίκανων πολιτικών. Τα συστημικά μέσα ισχυρίζονταν ότι ο υπουργός Οικονομικών ενός μικρού, χρεοκοπημένου έθνους το οποίο υποβάλλεται σε βασανιστήρια από τους πανίσχυρους αξιωματούχους της Τρόικα δεν μπορεί να πει, δημόσια ή κατ' ιδίαν, πως το μικρό χρεοκοπημένο έθνος υπόκειται σε βασανιστήρια.
Η απάντησή μου ήταν πως είχαμε δοκιμάσει την σιωπή και την υπακοή από το 2010 έως το 2014. Το αποτέλεσμα; Απώλεια 28% του ΑΕΠ και οργή παντού. Άρα, είχε έρθει η ώρα να θέσουμε στην τρόικα μετριοπαθείς, λογικές αντιπροτάσεις αρνούμενοι να συνεχίσουμε να συναινούμε στις τακτικές τους. Ήταν μια στάση για την οποία δεν με συγχώρεσαν ποτέ.

Έναν χρόνο αφού η τρόικα πέτυχε να με εκδιώξει από την ελληνική κυβέρνηση επικρατώντας του Αλέξη Τσίπρα να συνθηκολογήσει παρά την επιθυμία του 62% των Ελλήνων ψηφοφόρων, οι "εσωτερικές υποθέσεις" του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ότι η στάση μου ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και όχι λανθασμένη ή μη διπλωματική.

Το ερώτημα τώρα είναι: Τι θα συμβεί μετά; Τι νόημα έχει να δέχεσαι ένα mea culpa εάν οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση είναι οι ίδιες για τις οποίες αναγνωρίζουν ότι έκαναν λάθος; Τι νόημα έχει να υπάρχει ένα mea culpa όταν εκείνοι οι αξιωματούχοι που επέβαλαν τέτοιες καταστροφικές, απάνθρωπες πολιτικές παραμένουν στις θέσεις τους ή, στην πραγματικότητα, έχουν πάρει προαγωγή για την τεράστια ανικανότητά τους;

Εν γένει, απαιτείται μια άμεση "συγγνώμη" προς τον ελληνικό λαό, όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά επίσης από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, των οποίων οι αξιωματούχοι ενθάρρυναν το ΔΝΤ για την δημοσιονομική πίεση προς την Ελλάδα. Αλλά μια απολογία και ένα συνολικό mea culpa από την τρόικα είναι εντελώς ανεπαρκή. Πρέπει να συνοδευτεί με την άμεση απόλυση τουλάχιστον τριών αξιωματούχων.

Πρώτος στη λίστα είναι ο κ. Πολ Τόμσεν, ο πρώτος υπεύθυνος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα του οποίου η μεγάλη αποτυχία οδήγησε (σύμφωνα με τις αναφορές του ίδιου του ΔΝΤ δεν έχει υπάρξει άλλως που να επιβλέπει τόσο καταστροφικό πρόγραμμα) σε προαγωγή ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Πολύ κοντά στη δεύτερη θέση είναι ο κ. Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorkingGroup, ο οποίος έχει πάρει μέρος σε κάθε πολιτική και κάθε κτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα τη θυσία της Ελλάδας και την ατίμωση της Ευρώπης. Με την ελπίδα να τους συναντήσει και ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, τα αποτυπώματα του οποίου βρίσκονται στα όργανα των βασανιστηρίων. Τέλος, ένας κύριος που οι Ιρλανδοί φίλοι μου γνωρίζουν καλά, ο κ. Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ.

Το τελευταίο και πιο σημαντικό είναι πως η απολογία και οι απολύσεις δεν θα σημαίνουν τίποτα εάν δεν συνοδευτούν από ολοκληρωτική στροφή στις μακροοικονομικές, δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικής για την Ελλάδα και αλλού. Θα συμβεί τίποτα από όλα αυτά ή η έκθεση του ΔΝΤ θα είναι ένα πυροτέχνημα που σύντομα θα ξεχαστεί; Οι οιωνοί τείνουν προς το δεύτερο.

Σε κάθε περίπτωση οι πιθανότητες της Ευρώπης να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών της, πιθανότητες που είναι ήδη αρκετά μικρές, σύντομα θα εξανεμιστούν από τα δάχτυλα των ηγετών μας σαν λεπτή, λευκή άμμος»... http://nonews-news.blogspot.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 12 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.