Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Λαδόπιτα της γιαγιάς

Νόστιμη λαδόπιτα με συνταγή από την γιαγιά

Υλικά:
ΖΥΜΗ
300 γραμμάρια αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
μισό κύβο λαχανικών

ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

ΓΕΜΙΣΗ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
ρίγανη
50 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γραμμάρια φέτα κομμένη σε κύβους
αλάτι, πιπέρι
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
προαιρετικά ψιλοκομμένο μπέικον ή ένα χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκανίτσα ρίχνετε το αλάτι, το αλεύρι κοσκινισμένο και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο.
Διαλύετε σε χλιαρό νερό τον μισό κύβο λαχανικών και ρίχνετε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο μέσα. Βάζετε την μαγιά στο κέντρο της λεκάνης και ανακατεύετε.
Προσθέστε το νερό και ζυμώνετε ώσπου να γίνει ένα αφράτο ζυμάρι.
Σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και το αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψιλοκόβετε σε κυβάκια τα κρεμμύδια και την ντομάτα. Λαδώνετε το ταψί της κουζίνας και ανοίγετε το ζυμάρι αφού το έχετε ζυμώσει λίγο με ελαιόλαδο.
Φτιάχνετε ένα στρογγυλό δίσκο αρκετά μεγάλο. Ρίχνετε πρώτα την ντομάτα μετά τα κρεμμύδια και στην συνέχεια προσθέτετε το αλάτι, πιπέρι, τριμμένο κεφαλοτύρι, τη φέτα και από πάνω λίγο ελαιόλαδο και τη ρίγανη.
Γυρίζετε τις άκρες γύρω γύρω προς τα μέσα.
Ψήνετε τη λαδόπιτα για μισή ώρα στους 180 βαθμούς
Την κόβετε σε τρίγωνα σαν πίτσα και την συνοδεύετε με μια ωραία σαλάτα με αγγούρι, ντομάτα ελιές.
Το καλοκαιράκι συνοδεύετε με παγωμένη μπίρα.

Μυστικό της συνταγής
Για να γίνει πιο νόστιμο το ζυμάρι βάλαμε τον κύβο των λαχανικών στο νερό που χρησιμοποιήσαμε για να ζυμώσουμε.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ



Πηγή:.lookabout.gr