Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πραγματική διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και ολιγαρχίας.

Η εύκολη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι ότι στη μεν δημοκρατία την εξουσία την ασκούν οι πολλοί, στη δε ολιγαρχία οι λίγοι. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτό το κύριο κριτήριο. Αν ήταν αυτό, τότε οι πολλοί λογικά θα επέβαλαν την εξουσία τους.
Το κυριότερο κριτήριο είναι ότι
η δημοκρατία ΜΕΤΡΑΕΙ, ενώ η ολιγαρχία ΖΥΓΙΖΕΙ.

Η δημοκρατία μετράει απλά ισότιμες ψήφους. Δεν εξετάζει τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που ψηφίζουν (έξυπνοι - βλάκες, γνώστες – αδαείς, μορφωμένοι – αμόρφωτοι, ικανοί – ανίκανοι, πλούσιοι – φτωχοί κ.λ.π.). Στη δημοκρατία, όλοι έχουν ίση ψήφο. Ίσης δύναμης ψήφο έχει στην κάλπη ο έξυπνος και γνώστης με εκείνη του εντελώς βλάκα και αδαούς.
Αντίθετα, η ολιγαρχία ξεκίνησε από αριστοκρατικά κριτήρια, δηλαδή από το ζύγισμα της αξίας και της ικανότητας του καθενός. Τελικά διολίσθησε σε ολιγαρχία με βάση τη δύναμη του καθενός, ανάλογα με την περιουσία που κατέχει ο καθένας και τη βία που μπορεί να ασκήσει και όλο αυτό στη συνέχεια διολίσθησε σε διαφθορά και διαπλοκή μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Για να καταλήξουμε φυσικά στο σήμερα, όπου τη δύναμη κατέχει μια μικρή ολιγαρχία που διαχειρίζεται το χρήμα και τα παράγωγά του και μέσω του ελέγχου των αντιπροσωπευτικών πολιτικών συστημάτων ελέγχει τους λαούς.
Αντίστοιχα γνωρίσματα έχει και ο εκλογικός νόμος. Η απλή αναλογική βασίζεται καθαρά στο μέτρημα ισότιμων ψήφων, ενώ η ενισχυμένη αναλογική ζυγίζει τις ψήφους, ανάλογα με το που θέλει να τις δώσει και αλλοιώνει πλήρως την ισοτιμία της ψήφου. Άλλες τις πολλαπλασιάζει σε αξία (bonus), ενώ σε άλλες μηδενίζει εντελώς την αξία τους (κάτω από 3%, λευκά).
Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί δεν ξαναφάνηκε δημοκρατία εδώ και 2.500 χρόνια, έχετε την απάντηση. Σε καμία κοινωνία δεν υπάρχει περίπτωση τα ικανά και δυναμικά μέλη της κοινωνίας, να θυσιάσουν αυθόρμητα τις ικανότητες και τη δυναμικότητά τους υπέρ των ανικάνων και αδύναμων μελών. Θα προσπαθήσουν να επιβληθούν με κάθε μέσο.
Άλλωστε για το λόγο αυτό απέτυχε και ο κομμουνισμός. Προσπάθησε να ισοπεδώσει και να εξισώσει τις διαφορετικές σε ικανότητες και δυναμισμό ανθρώπινες προσωπικότητες και φυσικά διαλύθηκε.
Σκεφτήκατε άραγε ποτέ, γιατί οι οργανωμένες μειοψηφίες είναι πιο ισχυρές και επιβάλλουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε ανοργάνωτες πλειοψηφίες; Εδώ λοιπόν ρόλο δεν παίζει το μέτρημα, αλλά το ζύγισμα της ισχύος των μεν και των δε.
Πρέπει λοιπόν να πάμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπου και την ισοδυναμία της ψήφου θα σέβεται και στην ανθρώπινη προσωπικότητα θα επιτρέπει να ξεδιπλώσει ελεύθερα τις ικανότητές της, στον πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό τομέα. Μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει η δημοκρατία και μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει μια κοινωνία.
Πέτρος Χασάπης    http://hassapis-peter.blogspot.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.