Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πραγματική διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και ολιγαρχίας.

Η εύκολη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι ότι στη μεν δημοκρατία την εξουσία την ασκούν οι πολλοί, στη δε ολιγαρχία οι λίγοι. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτό το κύριο κριτήριο. Αν ήταν αυτό, τότε οι πολλοί λογικά θα επέβαλαν την εξουσία τους.
Το κυριότερο κριτήριο είναι ότι
η δημοκρατία ΜΕΤΡΑΕΙ, ενώ η ολιγαρχία ΖΥΓΙΖΕΙ.

Η δημοκρατία μετράει απλά ισότιμες ψήφους. Δεν εξετάζει τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που ψηφίζουν (έξυπνοι - βλάκες, γνώστες – αδαείς, μορφωμένοι – αμόρφωτοι, ικανοί – ανίκανοι, πλούσιοι – φτωχοί κ.λ.π.). Στη δημοκρατία, όλοι έχουν ίση ψήφο. Ίσης δύναμης ψήφο έχει στην κάλπη ο έξυπνος και γνώστης με εκείνη του εντελώς βλάκα και αδαούς.
Αντίθετα, η ολιγαρχία ξεκίνησε από αριστοκρατικά κριτήρια, δηλαδή από το ζύγισμα της αξίας και της ικανότητας του καθενός. Τελικά διολίσθησε σε ολιγαρχία με βάση τη δύναμη του καθενός, ανάλογα με την περιουσία που κατέχει ο καθένας και τη βία που μπορεί να ασκήσει και όλο αυτό στη συνέχεια διολίσθησε σε διαφθορά και διαπλοκή μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Για να καταλήξουμε φυσικά στο σήμερα, όπου τη δύναμη κατέχει μια μικρή ολιγαρχία που διαχειρίζεται το χρήμα και τα παράγωγά του και μέσω του ελέγχου των αντιπροσωπευτικών πολιτικών συστημάτων ελέγχει τους λαούς.
Αντίστοιχα γνωρίσματα έχει και ο εκλογικός νόμος. Η απλή αναλογική βασίζεται καθαρά στο μέτρημα ισότιμων ψήφων, ενώ η ενισχυμένη αναλογική ζυγίζει τις ψήφους, ανάλογα με το που θέλει να τις δώσει και αλλοιώνει πλήρως την ισοτιμία της ψήφου. Άλλες τις πολλαπλασιάζει σε αξία (bonus), ενώ σε άλλες μηδενίζει εντελώς την αξία τους (κάτω από 3%, λευκά).
Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί δεν ξαναφάνηκε δημοκρατία εδώ και 2.500 χρόνια, έχετε την απάντηση. Σε καμία κοινωνία δεν υπάρχει περίπτωση τα ικανά και δυναμικά μέλη της κοινωνίας, να θυσιάσουν αυθόρμητα τις ικανότητες και τη δυναμικότητά τους υπέρ των ανικάνων και αδύναμων μελών. Θα προσπαθήσουν να επιβληθούν με κάθε μέσο.
Άλλωστε για το λόγο αυτό απέτυχε και ο κομμουνισμός. Προσπάθησε να ισοπεδώσει και να εξισώσει τις διαφορετικές σε ικανότητες και δυναμισμό ανθρώπινες προσωπικότητες και φυσικά διαλύθηκε.
Σκεφτήκατε άραγε ποτέ, γιατί οι οργανωμένες μειοψηφίες είναι πιο ισχυρές και επιβάλλουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε ανοργάνωτες πλειοψηφίες; Εδώ λοιπόν ρόλο δεν παίζει το μέτρημα, αλλά το ζύγισμα της ισχύος των μεν και των δε.
Πρέπει λοιπόν να πάμε σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπου και την ισοδυναμία της ψήφου θα σέβεται και στην ανθρώπινη προσωπικότητα θα επιτρέπει να ξεδιπλώσει ελεύθερα τις ικανότητές της, στον πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό τομέα. Μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει η δημοκρατία και μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει μια κοινωνία.
Πέτρος Χασάπης    http://hassapis-peter.blogspot.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;