Είναι αθώο το σολάριουμ;

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το σολάριουμ είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος.
Όμως, η επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. για τα καταναλωτικά προϊόντα επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για τεχνητό μαύρισμα άρχισε να
κατακτά την αγορά  μετά το 1990 δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλήρη αποτελέσματά της στην υγεία.
Θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), η επιστημονική επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος στα μάτια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια.
Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το σολάριουμ πρέπει να πληροί τους κανόνες ασφαλείας που θέτει η οδηγία για τις συσκευές χαμηλής τάσης (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), τον κανονισμό για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων (765/2008/EC) και την οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC).
Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος σε καταναλωτές.
Επίσης, η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη–μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:
• από ανθρώπους κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αυτές τις ηλικίες όταν καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα.
• από ανθρώπους με κρεατοελιές.
• από ανθρώπους με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
• από ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.
• Ο χρόνος παραμονής στο σολάριουμ εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας.
• Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να μαυρίσουμε με αυτόν τον τρόπο. http://www.efsyn.gr/