Τουρισμος Ξενοδοχεία: «Καμπανάκι» για ρευστότητα και μηδενικές κρατήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα χτυπούν οι ξενοδόχοι πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαίου σημειώνοντας πως τους μήνες της πανδημίας τα έσοδά τους προέρχονται από τις επιστρεπτέες επιστροφές.

Από το Νοέμβριο, οπότε τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της Covid, τα ξενοδοχεία δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κράτησε τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας κλειστές.

Επίσης, οι χειμερινοί προορισμοί έχασαν τη σεζόν. Ακόμη και οι δημοφιλείς προορισμοί είχαν μηδενικές κρατήσεις, καθώς οι πολίτες  ήταν μουδιασμένοι, αφού σχεδόν όλη η χώρα ήταν στο κόκκινο και δεν επιτρεπόταν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναλύει σε επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας η Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Όπως αναφέρει, όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο, το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους.

«Η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας έχει φτάσει στο κόκκινο. Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν.

Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη μας δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό), όσο και η επιδότηση τόκων. Προκαταβολές εννοείται δεν υπάρχουν» τονίζει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.    www.ot.gr