Βαριά φορολογούμενη η ελληνική TV...

Την αδυναμία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιβάλει ίσους όρους στην τηλεοπτική αγορά αποκαλύπτει η έρευνα που έκανε η Metron Analysis για λογαριασμό της ΕΕΤΤ. 


Το Netflix ωφελήθηκε απόλυτα από την... καραντίνα, αποκτώντας συγκριτικά τη μεγαλύτερη διείσδυση στην Ελλάδα χωρίς να αποδίδει φόρους και εισφορές στη χώρα, εν αντιθέσει με τις πλατφόρμες που έχουν έδρα στην Ελλάδα.

Οι ευθύνες του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη είναι προφανείς, καθώς δεν έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία ώστε να απαλλάξει τις εταιρείες από περιττά φορολογικά βάρη ή να επιβάλει φόρους και εισφορές. 

Το Netflix καταβάλλει μόνο ΦΠΑ σε χώρα της ΕΕ και η συνδρομή που πληρώνουν οι καταναλωτές γίνεται συνάλλαγμα προς το εξωτερικό. Αντιθέτως, η Cosmote TV και η Nova πληρώνουν κάθε μήνα το 2% επί των ακαθάριστων εσόδων τους στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ, πέραν των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν, πληρώνουν φόρους εταιρειών στην Ελλάδα και κάθε χρόνο ένα αυξανόμενο ποσοστό 0,5% – 3% επί του κύκλου εργασιών. 

Η κυβέρνηση, αν και δηλώνει πως είναι υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού, στην πράξη δημιουργεί ένα πλαίσιο που εξυπηρετεί τις υπηρεσίες streaming του εξωτερικού και αρχίζει και πλήττει εκτός από τις συνδρομητικές πλατφόρμες και τους ιδιοκτήτες των σταθμών εθνικής εμβέλειας...

typologies.gr