Καμία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με εργόσημο και πίνακες προσωπικού ως τώρα

Πολλές φορές αναρωτιέµαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να λυθεί ένα πρόβληµα από τη ∆ιοίκηση του εκάστοτε υπουργείου και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: εµπλέκονται πολλοί άνθρωποι οι οποίοι τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν το αντικείµενο. Και µπορεί να µην το κάνουν επίτηδες, όµως όταν το θέµα επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο και παρά ταύτα δεν υπάρχει ανταπόκριση, προβληµατίζοµαι είναι η αλήθεια.        

Για το εργόσηµο έχω αρθρογραφήσει ουκ ολίγες φορές και θα συνεχίσω µέχρι επιτέλους να καταλάβει κάποιος το τεράστιο πρόβληµα που εξακολουθεί να υφίσταται.

Με την 44116/∆1.14687/2019 απόφαση συγκροτήθηκε Οµάδας Εργασίας Εργοσήµου και Τίτλου Κτήσης,  «…µε σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση του θεσµικού πλαισίου του Εργόσηµου και του Τίτλου Κτήσης…… Έργο της εν λόγω οµάδας είναι η αξιολόγηση και κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν το Εργόσηµο και τον Τίτλο Κτήσης (απόδειξη δαπάνης), καθώς επίσης και η κατάθεση προτάσεων για δηµιουργία ενός ενιαίου θεσµικού πλαισίου για όλες τις επαγγελµατικές κατηγορίες, συµπεριλαµβανοµένων και των αγροτών. Η οµάδα θα εξετάσει επίσης και τις συνέπειες του υφιστάµενου πλαισίου, αλλά και του προτεινόµενου, στα θέµατα απασχόλησης συνταξιούχων...».

 

Η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε µία φορά στις 19.11.19 για τη συγκρότηση και κατανοµή αρµοδιοτήτων κι αν δεν κάνω λάθος και µία ακόµη τον Ιανουάριο του 2020. Και µετά το …κενό. Στο ενδιάµεσο έχουν υπάρξει αρκετές επιβολές προστίµων σε αγρότες που απασχολούν προσωπικό, το οποίο πληρώνεται µε εργόσηµο, αλλά οι συχνές αλλαγές στους συµβούλους και τους λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έχει επιτρέψει µέχρι σήµερα να γίνουν οι συναντήσεις για την εξεύρεση λύσης. Τώρα µάλιστα µε τον κορωνοϊό, τα πράγµατα είναι ακόµη πιο δύσκολα.

Απόδειξη του πόσο δύσκολα µπορεί να βρει κάποιος  άκρη, είναι οι απαντήσεις σε ερωτήσεις επί του θέµατος.

Στις 24.02.20, λίγο µετά την πρώτη συνάντηση της επιτροπής, µε το αρ.πρωτ.66 απαντητικό έγγραφο προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο τότε υπουργός κ. Βρούτσης απάντησε στο ερώτηµα του βουλευτή Ιωάννη Καλλιάνου (αρ.πρωτ.3471/22.01.20. ερώτηση) σχετικά  µε τις ασφαλιστικές εισφορές µισθωτών ιδιωτικού ή δηµοσίου τοµέα. Στην απάντηση του ο υπουργός σηµειώνει ότι «…µε απόφαση του υφυπουργού Εργασίας έχει συγκροτηθεί οµάδα εργασίας µε σκοπό την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση του θεσµικού πλαισίου του εργοσήµου και του τίτλου κτήσης. Έργο της εν λόγω οµάδας είναι η αξιολόγηση και κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν το εργόσηµο….».

Στις 30.11.20, τίθεται εκ νέου ερώτηµα από τους βουλευτές κ.κ. Χαρά Κεφαλίδου και Γιώργο Μουλακιώτη (αρ. πρωτ. 991/160/26.10.20) για την εφαρµογή του άρθρου 32 του ν.4670/2020 σε µισθωτούς που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα αµειβόµενη µε τίτλο κτήσης και τα πορίσµατα της επιτροπής για την επίλυση των θεµάτων ασφάλισης των αµειβόµενων µε εργόσηµο.

 

Η απάντηση του υφυπουργού κ. Τσακλόγλου ήταν η κάτωθι: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναγνωρίζει τα ζητήµατα που έχουν ανακύψει σχετικά µε την ασφάλιση µέσω Παραστατικού Παρεχοµένων Υπηρεσιών, και βρίσκεται σε στάδιο προχωρηµένης επεξεργασίας σχεδίου διάταξης µε σκοπό τη συνολική αντιµετώπιση των σχετικών ζητηµάτων, τόσο ως προς την ασφάλιση και τις εισφορές των αµειβόµενων µε Παραστατικό Παρεχοµένων Υπηρεσιών, αλλά και ως προς τα ζητήµατα παράλληλης ασφάλισης και της σχέσης της ασφάλισης αυτής µε άλλες µορφές υπαγωγής στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ύστερα και από τις εργασίες της Οµάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε για το θέµατα αυτό µε την αριθ. πρωτ.: 44116/∆1.14687/15-10-2019 απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Από το 2020 µέχρι σήµερα, η επιτροπή ουδέποτε κλήθηκε να συνεδριάσει, να συζητήσει και να καταλήξει σε προτάσεις προς το υπουργείο Εργασίας, για το θέµα. Λίγο µετά ξεκίνησε η πανδηµία και µέχρι σήµερα τα πράγµατα παραµένουν δύσκολα. Τα πρόστιµα όµως εξακολουθούν να υφίστανται στους αγρότες.

Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια θέµατα σε όλη τη ∆ιοίκηση, όχι τώρα, πάντα. Σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να τα παρακολουθούν και να τα γνωρίζουν όλα. Έχουν όµως υποχρέωση ΟΛΟΙ όσοι ασκούν ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, να ακούν, να δίνουν σηµασία, να συγκεντρώνουν πληροφορίες, να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κάθε προβλήµατος και µετά να λαµβάνουν αποφάσεις.

Ασφάλιση αλιεργατών

Τέθηκε ερώτηµα από βουλευτή για την ασφάλιση των αλιεργατών, το οποίο κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα σε υπουργείο Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Παραδόξως το ΥΠΑΑΤ απάντησε άµεσα λέγοντας «δεν είναι αρµοδιότητα µου», όχι όµως και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ουδέποτε µέχρι τις 11.04.21 (ηµέρα που γράφεται το άρθρο), απάντησε. ∆ιαπιστώνεται ένα έλλειµµα στα θέµατα ασφάλισης των ανθρώπων γενικώς στον πρωτογενή τοµέα ή εµένα µου φαίνεται έτσι;       Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας       www.agronews.gr