Στην θεσμοθέτηση του νόμιμου τρόπου παραγωγής χαλουμιού προχωρά η Κύπρος

Στην σύσκεψη θα συζητηθούν όλα τα σενάρια μέτρων που θα προτείνουν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου προκειμένου να σταματήσει η αδικία σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων αναμένεται να ανοίξει και το κεφάλαιο του τελικά τι προϊόν παράγεται για χρόνια και με ποια πρώτη ύλη.

Πολλοί είναι οι παραγωγοί εκείνοι που συνεχίζουν να παρασκευάζουν «χαλούμι», χωρίς να τηρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ακόμη και την ποσόστωση του γάλακτος. Πιθανή κρίνεται ακόμη και η απαγόρευση των εξαγωγών των προϊόντων αυτών που δεν τηρούν το κατάλληλο πρότυπο παρασκευής, μεταξύ άλλων σεναρίων που θα συζητηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο τις επόμενες μέρες.

Το τελευταίο τριήμερο, μετά και τη μεγάλη κινητοποίηση των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό, υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη βλέποντας το αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα ενός κλάδου, που λόγω της αδυναμίας ελέγχων στην αγορά χαλουμιού πωλούν το γάλα κάτω του κόστους.

Την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν εισπράξει οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Γεωργίας και Εμπορίου, οι οποίοι ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια ανάλογα με την πολυαναμενόμενη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Προς τον σκοπό αυτό στη σύσκεψη στο Προεδρικό θα συμμετάσχει και ο Γενικός Εισαγγελέας. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Γεωργίας αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία και περιμένει απαντήσεις από τις 29/3/2022 και το υπουργείο Εμπορίου από τις 5/8/2021, δύο μήνες προτού τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός που διέπει το χαλούμι ΠΟΠ.                                                    https://tyrokomos.gr/