Πωλείται χώρα (επιπλωμένη) σε τιμή ευκαιρίας.

Του Γιώργου Χαρβαλιά
Προ ημερών, μου τηλεφώνησε φίλος καλός, γνωστός για τον μειλίχιο χαρακτήρα του, σε κατάσταση… αμόκ. «Αυτοί έχουν βαλθεί να μας ξεκάνουν» ξέσπασε. «Η μάνα μου με 6.000 ευρώ μοναδικό ετήσιο εισόδημα, από ένα ενοίκιο 500 ευρώ που παίρνει τον μήνα, καλείται τώρα να πληρώσει
γύρω στα δύο χιλιάρικα Εφορία!»
   

«Και πώς δικαιολογείται αυτό; Εμπίπτει σε τεκμήρια;» ρώτησα. «Οχι» μου απαντά. «Δεν παίρνει καν σύνταξη. Αλλά κάτσε και γράφε: Αυτοτελής φορολογία στο ενοίκιο 10% συν προσαύξηση 250 ευρώ επειδή το διαμερισματάκι (60 τ.μ.) νοικιάζεται ως επαγγελματική στέγη, 80% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και 400 ευρώ το περυσινό χαράτσι, μας κάνουν 1.700 ευρώ! Ασε που μέσα στο καλοκαίρι περιμένει και το μπουγιουρντί του ΕΝΦΙΑ…»
 
«Τι να σου λέω», συνέχισε ασυγκράτητος ο φίλος μου, «η γιαγιά είναι σε μαύρη απελπισία και σκέφτεται να πουλήσει το μοναδικό της ακίνητο. Αν δεν ήμουν εγώ δίπλα της, θα έψαχνε τα σκουπίδια…»
 
«Υπάρχουν κι άλλα τέτοια» προσπάθησα να τον παρηγορήσω. «Μία άλλη γιαγιά στον οικογενειακό μου περίγυρο πήγε να πάρει την πενιχρή σύνταξη των 650 ευρώ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τη βρήκε πετσοκομμένη στο μισό! Της είχαν αφαιρέσει το ΕΚΑΣ και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014! Σήμερα βρίσκεται να χρωστά 1.200 ευρώ στο ΙΚΑ, τα οποία θα της παίρνουν λίγα λίγα από την πετσοκομμένη σύνταξη των 350 ευρώ! Το ωραίο είναι ότι της είπαν ότι δεν δικαιούται πλέον το ΕΚΑΣ γιατί το 2012 έπαιρνε επίδομα πολύτεκνης, σκάρτα 100 ευρώ τον μήνα. Και αυτό την έφερε σε ανώτερη εισοδηματική κλίμακα! Μόνο που το επίδομα, παρότι περιγράφεται βαρύγδουπα στα χαρτιά, ως “ισόβια σύνταξη πολυτέκνου” (sic), το έκοψαν οι νέοι κυβερνήτες της χώρας και η γιαγιά μένει με τα 300 ευρώ τον μήνα, νέτα σκέτα».
 
Θυμώσαμε, ομολογώ, και οι δυο μας από την εξιστόρηση αυτών των αδιανόητων περιστατικών, παρά… παρηγορηθήκαμε. «Στο τέλος οι μισοί Ελληνες θα πληρώνουν τους άλλους μισούς που δεν έχουν να πληρώσουν και θα κανιβαλιστούμε μεταξύ μας» μου είπε ο φίλος. «Λάθος» του απάντησα. «Στο τέλος δεν θα μπορεί να πληρώνει κανένας και θα πουλάμε τα σπίτια μας σε συνταξιούχους Γερμανούς αντί πινακίου φακής».
 
Κάπου εκεί έληξε η φορτισμένη συζήτησή μας, που αποτύπωνε ασφαλώς τη φορομπηχτική παράνοια που ζει η χώρα στη μαρτυρική περίοδο της μνημονιακής «προσαρμογής».
 
Γιατί κακά τα ψέματα. Το δημόσιο ξεπούλημα δεν περιορίζεται στα ορυχεία και τα κοιτάσματα της «μικρής ΔΕΗ», στις παραλίες, στα δάση και στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Το σχέδιο είναι πολύ πιο σύνθετο. Και έχει στόχο να τσακίσει τους Ελληνες οικονομικά, αναγκάζοντάς τους να εκποιήσουν και τις ιδιωτικές περιουσίες τους.
 
Η βίαιη φτωχοποίηση που επιβάλλεται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» γίνεται βάσει οργανωμένου σχεδίου. Η «προσαρμογή» ξεκίνησε με την κάθετη μείωση σε μισθούς και συντάξεις, τη σταδιακή απελευθέρωση των απολύσεων, το ψαλίδισμα των αποζημιώσεων και την πάσης φύσεως εισοδηματική συρρίκνωση των μεσαίων κοινωνικών τάξεων. Την τελευταία διετία το πακέτο συμπληρώθηκε με μία πρωτοφανή φοροεπιδρομή που αναπόφευκτα θα διαλύσει και τους τελευταίους υγιείς θύλακες του παραγωγικού ιστού.
 
Πράγματι, σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μισοί Ελληνες πληρώνουν τους άλλους μισούς. Για κάθε πέντε εργαζομένους αντιστοιχούν δύο άνεργοι. Και αυτό τα λέει όλα. Γιαγιάδες και παππούδες με τα πενιχρά εισοδήματά τους ζουν τους άνεργους 40άρηδες γιους τους. Μισθωτοί που μπορούν ακόμη να σταθούν στα πόδια τους αγοράζουν τρόφιμα στα άνεργα αδέλφια τους. Γυναίκες εργαζόμενες στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες. Και, φυσικά, οι ευσυνείδητοι φορολογούμενοι, τα λεγόμενα «συνήθη υποζύγια», καλύπτουν τις υποχρεώσεις των εκάστοτε λαμόγιων, από τους μεγαλοκαρχαρίες της «λίστας Λαγκάρντ» μέχρι τα φοροκλεφτρόνια της γειτονιάς.
 
Πόσο άραγε μπορεί να βαστήξει αυτό; Μέχρι και να ξηλωθεί και η τελευταία ικμάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, που ευτυχώς διαθέτει σε απόθεμα, τούτη εδώ η χώρα. Και τότε δεν θα δούμε επανάσταση των αγανακτισμένων, αλλά φαινόμενα γενικευμένης κοινωνικής απείθειας. Οι «ευσυνείδητοι» θα μειώνονται συνεχώς, γιατί απλούστατα θα είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενα πρώτο δείγμα ζούμε και τις μέρες αυτές με την άρνηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, που επέσυρε (σε άσχετο νομοσχέδιο) την «ποινή» της στέρησης ΑΦΜ!
 
Ασφαλώς αυτά τα αίσχη που γίνονται εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και ειδικότερα της σημερινής τρίτης ηλικίας (αυτής δυστυχώς που ψηφίζει τη μεταλλαγμένη Ν.Δ. των Μητσοτακοχατζηδάκηδων και το ρετάλι του ΠΑΣΟΚ) είναι και παράνομα και αντισυνταγματικά. Κανείς δεν μπορεί να σου αρπάζει νόμιμο εισόδημα, και μάλιστα αναδρομικά, επειδή…έκανε λάθος στο μέτρημα. Σε οποιοδήποτε (ανεξάρτητο) αστικό δικαστήριο μια τέτοια μεθόδευση καταπίπτει.
 
Επιπρόσθετα, το κράτος δεν μπορεί να δίνει κοινωνικά επιδόματα ψίχουλα, να τα ονομάζει «ισόβιες συντάξεις» και μία ωραία μέρα εκλεγμένη κυβέρνηση να τα εξαφανίζει. Αυτά γίνονται είτε εν καιρώ πολέμου είτε σε απολυταρχικά καθεστώτα, που κάνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι.
 
Επομένως, το πρωτοφανές φοροεισπρακτικό γιουρούσι εις βάρος εξ ορισμού αδύναμων (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχων), πλην όμως τίμιων και νομοταγών κοινωνικών ομάδων δεν υπακούει σε καμία μεταρρυθμιστική λογική. Αντίθετα, θυμίζει την οθωμανική εισπρακτική αντίληψη της Μεγάλης Πύλης που στο τέλος, από το πολύ… άρμεγμα των υπηκόων, έφτασε στην ολοκληρωτική κατάρρευση.
 
Μόνο που η Ελλάδα δεν θα καταρρεύσει. Οι γηγενείς κάτοικοί της θα εξανδραποδιστούν. Αλλά το οικόπεδο θα παραμείνει στη θέση του με όλα τα πλεονεκτήματά του. Και θα το αγοράσουν, μέτρο προς μέτρο, οι σύγχρονοι Γερμανοί εισβολείς, στο όνομα των πατεράδων τους που δεν μπόρεσαν να το κατακτήσουν με την ισχύ των όπλων…
Πηγή: dimokratianews
Από: olympia.gr